VIDEO – Cum s-a terminat conflictul de la biserica din Budesti (comuna Cotesti) – Vrancea? Simplu: IPS Ciprinel s-a dus la bulibasa Oprisan (presedintele CJ) si asta a decretat ca actele pe biserica ale primarului si ale satenilor au… “vicii de procedura
Last Updated on 04/05/2017 by Iulian Gavriluta

InaltPreaSmintitulCiprinel Budesti VranceaNici vrancenii nu mai sunt ce au fost! In Budesti Vrancea (comuna Cotesti) un adevarat scandal legat pe abuzurile lui Cezar Spiridon zis si Ciprinel Crasnel – IPS-ul Buzaului si Vrancei a tinut cap de afis presei din respectivul judet (presa neaservita Arhiepiscopiei Buzau-Vrancea).

In fapt, primarul din Cotesti, impreuna cu preotul iesit ulterior la pensie – Golesteanu au reusit trecerea Bisericii din Budesti, impreuna cu cimitirul satului la…stat! Lacasul de cult fiind  construit in intregime de sateni, prin parafa notariala, totul a devenit legal, lucru ce l-a enervat la maxim pe chiriarhul locului, mai vechiul nostru “prieten” Ciprinel Crasnel. Acesta, in obraznicia si tupeul sau fara margini, s-a deplasat impreuna cu mascatii jandarmi si cateii aferenti poalei lui, in biserica respectiva pentru a-l convinge pe preot si enoriasi ca nu au facut bine (vezi materialul video alaturat, al colegilor din Vrancea). Evident ca parohienii nu s-au lasat prostiti de miorlaielile popesti si au tinut-o pe a lor. La sedinta inchizitionala, au fost prezenti in biserica, jandarmii cu pistoalele la brau care intrau si ieseau ca prostovanii din altar si biserica fara sa tina cont de unele reguli stricte din sfantul lacas (asta nu l-a deranjat pe masonul Ciprinel). Neavand biruinta degraba cu linguseli si amenintarile de rigoare, Inalt Prea Smintitul Ciprinel s-a dus la prietenul sau de pahar si nazbatii vrancene – nimeni altul decat bulibasa Oprisan, presedintele CJ Vrancea (fie vorba intre noi, asta e mult mai manevrabil decat presedintele CJ Buzau - Neagu). Oprisan, in stilul caracteristic de comunist cu nuanta bolsevica sadea si-a chemat juristii si acestia, ca niste catei cuminti, aruncand un ochi peste actele puse in fata de primar si popa au decretat: “Actele nu sunt valabile…vicii de procedura!” - si uite asa se incheie scurt o revolta si o solutie ce putea fi un model in tara pentru lupta cu nevredniciile si abuzurile BOR. Iata ce zice pe facebook, legat de conflictul din Budesti, parintele Giorgica Vatra, un alt napastuit al IPS Ciprinel Crasnel:

 

Poate ca nu ar trebui sa ma implic in asta. Ce ma intereseaza? Slujesc fara sa pomenesc ierarhul locului iar actiunile lui nu ma afecteaza cu nimic. Afland, insa de cele intamplate in parohia Budesti am fost si eu acolo, martor la o parte din cele ce apar pe filmarea ziarului online Jurnal de Vrancea.

Am retrait cele petrecute in biserica Sf. Andrei, Focsani in data de 11 ianuarie 2015. Acelasi scenariu, acelasi mod de abordare a “subiectului”, aceeasi actori. Subiectul era altul, un pensionar. Singura diferenta este ca eu nu eram de pensie……

Am urmarit cu atentie si filmarea si va propun cateva observatii personale:

min 0:17 Arh. Ciprian: “varsta maxima de pensionare in eparhia noastra…”

De la venirea ep. Ciprian exista o asemenea varsta. Pana atunci doar preotii care aveau probleme morale sau financiare erau invitati sa se pensioneze. E de bun simt ca un preot la 67 ani este in plina putere si maturitate duhovniceasca. Tinerii ce le iau locul vor avea nevoie de ani buni spre a-i egala pe seniori, incat Biserica pierde. Al doilea aspect priveste varsta de pensionare a episcopilor (calugari, fara obligatii, jurand saracie). Episcopii au scornit o varsta de pensionare pentru preoti, dar pentru ei insisi nu au aprobat o asemenea lege. E anecdotica in Biserica intamplarea cu Episcopul Eftimie, ajuns la 90 ani, senil dar totusi episcop in functie. Se spune ca atunci cand PF Daniel a vrut sa-l premieze la aniversare, adus cam cu forta ar fi spus celor prezenti: “Ce aveti cu mine talharilor. Vreti sa ma omorati!” Deci, cand ne vor da episcopii, noua preotilor, model de cerere benevola de pensionare? Preotii apoi le vor urma, tot benevol, exemplul.

min 0:46 Arh. Ciprian: “Nu poate exista preot de sine statator…. Numai in comuniune cu episcopul.”

Afirmatia este corecta cand este un episcop care se comporta dupa canoane. Cand episcopul calca dreptatea si mai ales credinta preotul poate sa faca altar separat (canonul 31 apostolic). Cum ep. Ciprian, asemeni intregului Sinod BOR a acceptat hotararile pseudosinodului de la Creta, erezia este clara si slujirea separate de episcop CANONICA SI INDREPTATITA.

min 1:47 arh. Ciprian: “varsta de pensionare. Aceasta este legea….sa respecte legea”. Curios sa vorbesti despre lege cand calci legea intrand prin efractie si inselaciune intr-un locas ce nu iti apartine. Parintele nu a observat atunci, ci mai tarziu ca a fost furat de preoti, i-au sustras cheia de la biserica si au pus alta in yala sa nu observe diferenta. Asta imi aminteste de o intamplare intre preoti, cand dupa o sedinta un preot a strigat cu voce tare: “Cinstiti parinti, cine mi-a furat caciula?”

min 2:18 Arh. Ciprian: “Nu dumneavoastra l-ati facut preot!

Cineva din biserica: Dumnezeu L-a facut preot!

Arh. Ciprian: Nu…..”

Poporul lui Dumnezeu are dreptate, nu episcopul sfinteste preotul ci Dumnezeu. Episcopul, ca si preotul este un vas prin care se revarsa harul lui Dumnezeu. Nu episcopul hirotoneste ci Dumnezeu. Episcopul nu da nimic de la el, episcopul nu produce har. Il primeste in dar de la Dumnezeu si tot in dar trebuie sa il dea. Drama este ca daca intervine orice forma de plata nici cel hirotonit nu primeste har si nici episcopul nu mai are har. De aceea toti simoniacii (cei ce platesc pentru hirotonie) sunt niste sarlatani (cu acte) orice sluba savarsita de ei fiind nula, nevalabila. A doua drama este aceea ca episcopii, in mare parte, se comporta ca niste traficanti de har, il pot da si il pot lua cand si cui vor. Ei cred ca pot da mantuirea, chiar, in acelasi mod. Iar asta nu este ortodoxie.

Min 4:04 arh Ciprian: “parintele se face vinovat in fata institutiei bisericesti”.

Parintele este, deci, condamnat. El va merge in consistoriu (tribunal) bisericesc spre judecata. Dar, vai, cum judecata, ca el este deja vinovat. El trebuie doar condamnat. Si va asigur ca nu e nici o problema. Judecata tiganeasca este mult mai cinstita si onorabila decat cea bisericeasca. V-o spun din proprie experienta. De la pr. Bran Eduard (protopop) citire: “nu trebuie sa fii vinovat ca sa fii condamnat”.

Min 6:02 arh Ciprian: “de ce atata indarjire sa slujesti pana iesi cu picioarele inainte”.

Pentru un preot traitor preotia nu este o meserie. Este un foc interior care te mistuie, te consuma. Este “mancarea” despre care vorbeste Domnul Hristos in evanghelia samarinencei. Din preotie nu poti iesi la pensie. De esti preot adevarat slujesti prin toate pana mori. Sigur, cand e meserie iesi la pensie. Atunci, insa, de fapt, nu ai fost niciodata preot cu adevarat.

Min 8:19 Enorias: “cum sa pui parintele sa vanda vinul cu 70-80.000 lei?” E drept ca e absurd. Viile se intind pana in gardul bisericii. Un litru de vin de buna calitate se vinde in zona cu 4-5 lei. Vinul de la Episcopie, ambalat in sticle de 750 ml costa 12 lei. E lesne de inteles de ce vinul bisericesc nu se vinde acolo. E un absurd sa obligi parohia sa cumpere un produs nevadabil. Sa minti oamenii ca e un vin special pentru slujbe e o aberatie. De fapt e un fel de taxa subtil obtinuta. Parintele a platit vinul cu siguranta, episcopia a incasat si profitul si treaba s-a rezolvat.

Min 9:04 Credincios: “noi suntem in casa noastra, facuta de noi”.

Bisericile sunt facute de credinciosi sau de anumiti ctitori. Ele sunt intretinute de enoriasi. Saracii oameni nu stiu ca statutul BOR, aprobat de Guvern arata ca bisericile prin sfintire intra in patrimoniul cultului. Oamenii construiesc si intretin biserica, intretin preotul, finanteaza cultul iar BOR intra in posesie fara a da nimic in schimb (dau doar binecuvantari-aprobari si incaseaza profitul). E un JAF LEGALIZAT, O NATIONALIZARE IN VREMURI DE LIBERTATE.

Min 10:57 Credinciosi: “ati dat ordin sa fim dati afara…..”

Politia, jandarmeria sunt platiti din impozitele si taxele cetatenilor romani. Dansii au obligatia sa vegheze la respectarea legii. In cazul prezentat reprezentantii cultului BOR faceau o ilegalitate, patrunsesera cu forta intr-o cladire ce nu le apartinea. Nu au nici macar contract de comodat sau de inchiriere asupra locatiei. In loc sa fie ei scosi cu forta au ordonat sa fie dati afara proprietarii, cetatenii satului, cei care le platesc salariile organelor statului. Precizez urmatorul lucru: BOR este un cult, unul dintre cele 18 culte recunoscute de Statul roman. Nu este institutie a Statului roman. Se supune legilor Statului. Statul nu privilegiaza nici un cult. Ordinul dat de a indeparta oamenii este ILEGAL. Daca s-a intamplat asa ceva ar trebui drastic sanctionat. Politia, jandarmeria nu se poate scuza ca nu stie legea. Eu, ca cetatea roman pot fi pedepsit chiar daca nu cunosc o lege, simpla tiparire in Monitorul Oficial a unei legi ma obliga sa o respect. Cu atat mai mult un reprezentant al Statului.

Min 16:48 Cetatean: “Numai ne amenintati de cand ati venit aici”

Ce sa comentam? Ep Ciprian se considera dumnezeu. Mai trebuia sa ii dea pe oameni cu capul de cruci si de morminte, poate niste ruguri trebuiau pregatite contestatarilor.

Min 16:53 Arh Ciprian catre primar: “Acum dumneavoastra obstructionati institutia bisericeasca”

Intre tehnicile de manipulare cunoscute este si aceea ca vinovatul sa acuze victima. Este exact ce se intampla in acel moment. Privirea episcopului din filmare min 16:57 spune multe.

Min 17:32 Arh. Ciprian: “trebuie sa fie o relatie de cooperare cu institutia bisericeasca”.

Ce cooperare au facut: au venit in zi de munca, in forta, prin viclenie, fara sa anunte preotul, consiliul parohial, enoriasii sau autoritatile locale. Cred ca e indreptatita revolta primarului. Cooperare nu poate fi intre stapan si sluga ci doar intre parteneri corecti si egali.

Min 18:11 Arh Ciprian vorbeste de intalnirea cu consiliu parohial. Nemultumirea enoriasilor este legitima, un singur consilier (se pare fost consilier) a fost anuntat, tatal preotului Stanila ce trebuia instalat. Acest lucru spune multe. Sa fim realisti, au venit cu forta, cu toti subordonatii competenti sa instaleze noul preot si sa indeparteze pe preotul Golesteanu. Restul sunt povesti.

Min 20:18 Primar: “Cimitirul, biserica sunt intabulate in patrimonial primariei” Cred ca asa ar trebui facut peste tot. Acolo unde comunitatea a facut biserica primaria sau o asociatie a enoriasilor trebuie sa fie proprietar. Cultul, la cererea comunitatii si cu acordul oamenilor sa numeasca preot slujitor. Preotul va sluji oamenii, episcopul va fi mult mai respectuos, nu va fi “Stapan, despot” ci parinte.

Min 22:20 Primar: “30% dintre conducatorii Bisericii au depasit varsta pensionarii”. Mai mult decat atat, ei sunt calugari, au depus votul saraciei, nu au famile de intretinut si pot gasi in pace o chilie de manastire unde sa se roage pentru poporul lui Dumnezeu si pentru mantuirea lor. Sau poate la 67 ani sa le aduca un frate mai tanar, sef peste ei, ca sigur sunt bolnavi si batrani si e timpul sa se odihneasca. De ce se indarjesc sa ramana episcopi pe viata si sa iasa cu picioarele inainte din catedralele episcopale (sigur mitropolitane si patriarhale). Ramane intrebarea: Sfintii Aposoli la ce varsta au iesit la pensie?

Min 23:31 Primar “Sunt primarul comunei Cotesti…daca o mai fi actualitate ca domnul presedinte a zis ca nu e in regula si o sa ma schimbe….

Cetatean: presedintele Iohannis?

Primar: presedintele Oprisan.

Nu am comentarii. Supararea episcopilor poate deci schimba si primari. Politie, jandarmerie, mascati, presedinte de Consiliu judetean. Mai trebuiau prefect, ministru, prim ministru si presedinte de tara. Legea spune altfel: Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor “ Art. 9.(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru față de orice credință religioasă sau ideologie atee.(2) Cultele sunt egale în fața legii și a autorităților publice. Statul, prin autoritățile sale, nu va promova și nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări față de vreun cult.”

Min 27:00 priviti cum politisti si jandarmi intra in altarul bisericii cu pistolul la brau. Asemenea scene nu am vazut decat in perioada comunista. Totdeauna biserica a fost locul pacii, loc sfant unde nimic murdar sau sangeros nu avea voie sa intre. De cine au fost chemati? Cine este vinovat? Arhiepiscopul Ciprian.

Min 28:57 Primar: “Sa ma jigneasca dumnealor….” Primarul apara interesul comunitatii. Nici un cersetor nu trebuie jignit. De altfel Evanghelia spune ca doar de vei spune cuiva nebun vei fi pedepsit de Dumnezeu. Si oamenii au fost jigniti (min 29:17). Este acesta o atitudine normala, demna de un om (nu vorbim de slujitor al lui Dumnezeu)? Aceasta atitudine a episcopului a instigat pe credinciosi, nimeni altcineva.

Min 31:00 politist: “nu va e foame, oameni buni?” adica nu mai plecati odata acasa. Episcopul trebuia sa isi faca treaba si oamenii il incurcau. Oare cui ii era foame mai tare? Politistii nu stiu poate ca oamenii pot sta flamanzi pentru credinta si pentru Dumnezeu o zi intreaga si chiar mai multe zile la rand.

Min 32:42 Arh Ciprian: “biserica e casa mea!” Nu frate, nu. Biserica, locas de inchinare este casa lui Dumnezeu. Episcopul, ca si preotul, este slujitor al lui Dumnezeu si slujitor al oamenilor. “Cel ce va voi sa fie mai mare intre voi sa fie slujitorul tuturor” spune Mantuitorul Iisus Hristos. Afirmatia episcopului seamana cu cea facuta inaintea domnului Negoita Toader: “Ati dat in judecata pe Dumnezeu!” Omul se socoteste dumnezeu! Am spus si alta data: ar trebui control psihiatric regulat atat la episcopi cat si la preoti.

Min 33:00 “va dau canon sa dati toti banii parintelui Golesteanu…..” ca si cum parintele ar fi fost un cersetor, lacom si avar, fara suflet. Exact la fel ne-a spus si noua in 11 ianuarie 2015, va asigur insa ca parintele instalat la noi a primit salariul din parohie. “Iar pe parintele Stanila il platesc din salariul meu. El nu slujeste pentru bani”. (minciuna se va vadi in cateva minute)

Min 36:57 Politistul ameninta o credincioasa.

Min 37:53 Arh Ciprian: “al cui angajat sunteti dumeavoastra?” (catre parintele Golesteanu).

Preotul este angajatul parohiei iar parohia sunt credinciosii. Salariul este dat de stat, o parte, si de credinciosi restul. Episcopia doar incadreaza, emite acte dar banii sunt dati de oameni direct si tot de oameni indirect (prin impozite) si virati de la stat. EPICOPIA NU DA NIMIC PREOTILOR CI DOAR INCASEAZA SUME IMPORTANTE PRIN DIFERITE TAXE.

Min 38:10 Credinciosi: “Ne-ati facut fiare, ne-ati facut animale. Am 75 ani dar asa magarie ca aici nu am mai vazut.” Pe noi, la Focsani ne-a facut “gloata blestemata”, “capre”.

Min 38:45: Arh Ciprian: “Biserica nu e o asociatie……” Din punct de vedere spiritual Biserica este Trupul lui Hristos. Din punct de vedere al legislatiei statului BOR este un cult, ceva intre asociatie si fundatie, un fel de ONG. Ea are statutul de persoana juridica de utilitate publica. Acest statut de utilitate publica se acorda asociatiilor si fundatiilor. Cred ca episcopul stie acest lucru dar vrea sa manipuleze credinciosii.

Min 39:59 Credincios: “De ce nu trimiteti pe parintele Stanila la Cotesti unde sunt trei biserici si nu se slujeste. Arh Ciprian: “Sunt parohii sarace….” Nu inteleg, parca ii da salariu din banii sai. Ce conteaza ca e saraca sau bogata parohia, oricum parintele nu slujeste pentru bani. A cam fost prins cu minciuna episcopul. Nu e prima minciuna, de altfel. Hotarati singuri, eu asa o vad. TOT BANUL ESTE IMPORTANT.

Min 40:20 Arh Ciprian: “intr-o sfanta duminica veneam eu frumos…..” Ce frumos ar fi venit, asa cum a venit la biserica Sf. Andrei Focsani la 11 ianuarie 2015: vreo 30-40 preoti, politie, jandarmerie, SRI. Noi ne rugam in pace si dansii ne-au ocupat biserica. Frumos, vreme de doua ore a convins credinciosii ca eu nu o sa plec, o sa slujesc in continuare. Sigur, a fost adus un alt preot paroh (sef, administrator), si un preot pensionar. Credinciosii i-au primit iar eu i-am prezentat oamenilor ca pe fratele si tatal meu. La momentul potrivit, insa, am fost indepartat din parohie, trimis la manastire, iar judecat si oprit sa mai slujesc. S-a frant, astfel, parohia. Arhiepiscopia a ramas cu zidurile si o mana de oameni iar eu cu o parte a credinciosilor. Pana la urma Biserica nu sunt zidurile ci oamenii.

Nu intentionez sa trag o concluzie ci doar sa exprim o opinie. Poate sa invit la o discutie constructiva.

CU NOI ESTE DUMNEZEU!

Iulian Gavriluta

 

https://www.youtube.com/watch?v=ISeontvY3pI