VIDEO – Banuiesti ca iti este ascultat telefonul? Vezi aici cateva metode de verificare si cum sa te feresti de interceptare
Last Updated on 03/05/2017 by Iulian Gavriluta

Interceptari telefoane7 metode prin care telefonul tau este ascultat. Aproape toate convorbirile la telefon sau in apropierea telefonului pot fi ascultate. Dar cu cat solutia de securitate este mai avansata, cu atat sunt mai mici sansele ca cei care o pot intercepta sa fie interesati de convorbirile tale. Cum poti fi interceptat si cum sa te feresti? In primul rand, tine cont de posibila „ascultare ambientala”, adica cu microfoane directionale sau ascunse in apropiere, caz in care nici macar nu mai e nevoie de teleon.

 

Daca totusi e nevoie de telefon…

1. Metoda cea mai accesibila „publicului larg” este interceptarea semnalului de aproape, cu echipament pe care si-l permite aproape orice agentie de detectivi sau divizie judeteana de doisiunsfert. Insa se aplica doar pentru standardul GSM, care foloseste o criptare usoara. In cazul 3G sau CDMA, decodarea mesajului este aproape imposibila. Concluzia: Daca ai optiunea asta, foloseste telefonul exclusiv pe modul 3G. (Vezi si paginile urmatoare)

2. Criptarea nu mai face doua parale atunci cand esti ascultat din centrala, operatiune care se face – de regula – cu mandat de interceptare. Tot de regula, beneficiarii sunt in acest caz agentiile guvernamentale. Poti ocoli aceasta metoda de interceptare cu ajutorul mai multor solutii proprii de criptare.

a) solutia ieftina si simpla: Apeluri VoIP (prin Skype, Gizmo5 etc.) de pe un smartphone. Insa metodele de decriptare pentru retelele standard nu par a mai fi un secret, pentru serviciile guvernamentale cel putin.

b) solutia ieftina si complicata: Programul zfone (www.zfoneproject.com) instalat tot pe un telefon destept si folosit exclusiv pentru apeluri VoIP. In cazul acesta, protocolul de criptare este cunoscut doar de cei doi parteneri de discutie. Singura conditie este ca ambii sa aiba programul instralat.

c) solutia scumpa si simpla: Un telefon criptat (exemple: www.cryptophone.de, www.privatewave.com, www.caspertech.com, www.gold-lock.com, www.totallysecurecommunication.com, www.tl2000.pl). Si in acest caz, ambii interlocutori trebuie sa aiba telefoane similare. Avantajul este ca furnizorii rezolva si alte gauri de securitate.

Ce, credeai ca s-au terminat? Nici vorba. Aproape oricare telefon, destept sau nu, poate fi programat de la distanta (de operator sau chiar de rau-voitori) sa transmita continutul convorbirii pe un canal paralel. Criptarea nu mai conteaza, de vreme ce ea este valabila pentru canalul principal. Si da, poti fi ascultat chiar si cand nu vorbesti la telefon.

3. In cazul smartphone-ului este cel mai usor, daca cel care vrea sa te asculte iti instaleaza un program special pe telefon (sa-i zicem virus) fara stirea ta. Solutia este sa tii inchise infrarosiile, bluetooth sau wifi.

4. Chiar daca telefonul este mai putin destept, metoda ramane disponibila pentru experti. Protocolul numit „roving bug” presupune ca un semnal de la distanta ordona deschiderea microfonului.

5. Daca securistul are putin noroc si echipamentul potrivit, nu-i trebuie atatea complicatii. Unele telefoane transforma vocea si in semnale reziduale pe care le arunca pe distante scurte in jurul benzii de 2 MHz (fata de 900 MHz, frecventa GSM). Metoda este similara dar mai eficienta decat cea de la punctul 1, pentru ca semnalul este tot timpul analog.

Chiar si cu bateria scoasa, „inamicul asculta”. Are nu o metoda, ci doua:

6. Daca are acces fizic la telefonul tau, iti poate plasa un microfon independent. Cel mai usor este sa il integreze intr-o alta baterie, de unde sa aiba si sursa practic nelimitata de curent. Solutia evidenta este sa nu lasi niciodata telefonul la indemana altcuiva.

7. Insa chiar si daca arunci bateria cu totul poti fi ascultat. Stiu ca deja nu-ti vine sa crezi. Nici americanilor nu le-a venit sa creada ca ambasadorul lor in Rusia a fost ascultat timp de sapte ani cu ajutorul unui dispozitiv atat de simplu incat nimeni nu credea ca poate exista. „Chestia„, care nu avea nevoie de o sursa de curent, fusese inventata de savantul rus Lev Termen si sta la baza tehnologiei RFID de azi.

Pe scurt, daca microfonul telefonului tau este bombardat cu microunde de o anumita frecventa el va rezona inclusiv modulatiile de voce pe care le percepe. Deci, cel mai sigur este sa nu ai telefonul langa tine cand pui la cale vreo lovitura de stat.

http://riscograma.ro/2761/7-metode-prin-care-telefonul-tau-este-ascultat/

 

Coduri secrete care iti arata daca ai telefonul ascultat

O serie de coduri secrete va pot ajuta, in conditiile in care exista suspiciuni legate de securitatea telefonului dvs mobil. Tastand aceste coduri puteti afla daca sunteti urmarit prin intermediul gadgetului pe care il aveti in buzunar.

Publicatia Brightside a facut publice mai multe astfel de coduri, foarte utile pentru telefonul dumneavoastra. Unele dintre ele, utilizate cu ajutorul unor aplicatii, va pot dezvalui daca exista cineva care va urmareste locatia.

Astfel, pentru a determina daca sunteti urmarit, aveti nevoie de aplicatia NetMonitor si sa tastati unul dintre urmatoarele coduri: - pentru iPhone: * # 12345 # 3001 * - pentru Android: * # * # 4636 # * # * sau * # * # 197328640 # * # *, potrivit Flux24.ro

Sunt cativa pasi care trebuie urmati pentru a putea determina cu exactitate daca sunteti urmariti prin intermediul telefonului mobil:

BREAKING NEWS. Conducerea CFR Marfa a fost ridicata de MASCATI

Busoi nu se lasa! EVZ a aflat strategia secreta prin care liderul liberal vrea sa reanimeze PNL

„Pasul 1. Mergeti la sectiunea UMTS mediu mobil, apoi UMTS RR info, si scrie toate numerele de sub ID — ul celulei. Acestea sunt numerele statiilor de baza aflate in preajma. Telefonul se va conecta in mod implicit la statia care emite cel mai bun semnal.

Pasul 2. Revin-o la meniul principal si fa clic pe fila Informatii MM, apoi pe servire PLMN. Notati numerele afisate mai jos de Local Area Code (LAC).

Pasul 3. Cu ajutorul acestor doua numere si a unui site obisnuit (a patra fila din stanga), puteti determina locatia pe harta a statiei de baza la care telefonul este conectat. Statiile suspecte sunt in general cele mobile — acestea ar putea fi amplasate intr-un camion sau un autobuz mic, cu o antena mare deasupra. Aceste tipuri de vehicule sunt folosite la concerte si/sau in locuri in care acoperirea la internet este slaba. Daca exista una dintre ele din apropiere, aparent fara nici un motiv logic, si telefonul dvs. e conectat la ea, atunci e posibil sa fiti urmarit-spionat”, scrie publicatia citata.

http://www.evz.ro/codurile-secrete-spionat-telefon.html

Afla acum daca telefonul iti este ascultat.

Telefonul anti-interceptare este folosit pentru securizarea convorbirilor telefonice. Asigura protectie 100% impotriva oricarui tip de interceptare GSM realizata cu interceptoare active, semi-active sau pasive. Telefonul avertizeaza chiar si atunci cand interceptarea este realizata prin operatorul GSM.

Fiind un nou concept in securitatea comunicatiilor mobile, telefonul anti-interceptare elimina toate temerile generate de incalcarea intimitatii si secretului convorbirilor telefonice, inclusiv cele legate de interceptarea ilegala a convorbirilor telefonice.

Telefonul anti-interceptare va alerta de indata ce convorbirea este interceptata, prin alerte sonore, vizuale sau vibratii. De aici inainte se poate alege intre dezinformare si manipulare, sau pur si simplu intreruperea convorbirii telefonice. Telefonul alerteaza in timp real utilizatorul, de fiecare data cand apelurile sau SMS-urile sunt interceptate de catre un echipament special de interceptare.

Ce este?

Telefonul anti interceptare alerteaza in timp real utilizatorul sau, atunci cand convorbirile si SMS-urile sunt interceptate. Sunt declansate alerte si atunci cand se desfasoara actiuni de localizare a telefonului.

Totodata telefonul poate bloca interceptarea, prin configurarea setarilor din meniul special 

Ce nu este?

Telefonul anti interceptare nu este un telefon criptat (crypto phone). Securizarea comunicatiilor mobile se efectueaza in alta modalitate decat cea a criptarii voce/date. Telefonul are capacitatea unica de a alerta utilizatorul in situatia in care convorbirile telefonice sunt interceptate, ceea ce reprezinta un avantaj de necontestat in fata telefoanelor care apeleaza la criptarea suplimentara a convorbirilor telefonice.

Menirea principala a acestui telefon este detectarea interceptarii efectuata prin diverse modalitati si cu diferite mijloace tehnice, si mai apoi (in functie de optiunea utilizatorului), blocarea sau nu a actiunilor de interceptare.

Telefonul anti interceptare

Telefonul anti interceptare este un model Samsung cu modificari hardware, si pe care ruleaza un sistem de operare special.

FUNCTII SPECIALE:

1. IMEI variabil (modificabil automat sau manual);

2. Alerta de proximitate interceptor GSM;

3. Alerta de interceptare convorbire telefonica;

4. Alerta de localizare si extragere Kc;

5. Blocare canal (ARFCN);

6. Afisarea TMSI;

7. Stergerea instanta a istoricului apelurilor;

8. Inregistrarea audio a convorbirilor telefonice;

9. Protectie la perchezitia electronica.

1. IMEI variabil

Functia IMEI variabil are patru optiuni, descrise mai jos.

A. IMEI intotdeauna variabil, aleatoriu (Random always):

IMEI-ul telefonului va fi intotdeauna variabil, atunci cand este interogat de reteaua GSM sau atunci cand un interceptor GSM incearca sa il captureze. Telefonul isi va modifica automat IMEI-ul si dupa fiecare apel si SMS, ca si dupa fiecare restartare.

B. IMEI aleatoriu la prima interogare (Random on first request):

IMEI-ul telefonului este modificat automat la prima inserare a unui SIM si in momentul in care reteaua GSM interogheaza telefonul pentru trimiterea identificatorilor necesari inregistrarii in retea (IMEI, IMSI). Selectarea acestei optiuni va avea ca rezultat modificarea automata a IMEI-ului doar o singura data, cu ocazia inregistrarii telefonului in reteaua GSM.

C. IMEI definit de utilizator (User defined):

IMEI-ul telefonului poate fi definit manual de utilizator, putand fi configurata orice valoare.

D. IMEI original (Stay original):

IMEI-ul telefonului va ramane cel original.

Aceasta functie este conceputa pentru protectia apelurilor telefonice si SMS-urilor impotriva interceptarii cu ajutorul unui interceptor GSM.

2. Alerta de proximitate interceptor GSM

Telefonul va afisa in partea superioara a ecranului o pictograma (lacat deschis rosu si cifta 0 - zero) atunci cand detecteaza un interceptor GSM in actiune. Cifra zero inseamna ca a fost anulata criptarea A5/1 de actiunea unui interceptor GSM. Alerta vizuala va fi insotita (la alegere) de sunete si vibratii. Aceeasi pictograma va fi afisata si in cazul in care telefonul este interceptat direct din centrala operatorului GSM.

3. Alerta interceptare convorbire telefonica

Daca apelul telefonic este interceptat, telefonul va afisa in timpul apelului o alerta vizuala (lacat deschis rosu si cifra 0 - zero). Cifra zero inseamna ca a fost anulata criptarea A5/1 fie de un interceptor GSM fie direct din centrala operatorului GSM.

Important:

In modul standby telefonul va afisa intotdeauna pictograma cu lacatul deschis rosu si cifra 0 (zero) pentru ca in standby nu exista comunicatii voce/date care sa fie criptate de reteaua GSM. Acesta este un comportament normal al telefonului si nu reprezinta o alerta de interceptare.

 Tipuri de alerte, afisate pe ecranul principal

Tipuri de alerte, afisate pe ecranul principal

Daca telefonul nu este interceptat, in timpul unui apel sau atunci cand este trimis/receptionat un SMS pe ecran va fi afisata o pictograma de secutitate: lacat inchis verde si cifra 1, insemnand ca algoritmul standard GSM A5/1 protejeaza convorbirile si SMS-urile. Daca in timpul apelului aceasta pictograma va ramane rosie si va indica cifra zero, inseamna ca telefonul este interceptat chiar in acel moment.

In cazul in care se va incerca interceptarea telefonului XCell Dynamic IMEI v2 cu ajutorul unui interceptor GSM care nu anuleaza criptarea insa coboara nivelul de criptare de la algoritmul puternic A5/1 la cel mai slab si usor de decriptat (A5/2), telefonul va afisa o pictograma de alerta continand un lacat galben si cifra 2.

In cazul in care telefonul este inregistrat intr-o retea GSM care utilizeaza un nivel mai redus de securitate (algoritmul A5/2 care este folosit in China, India, etc.), telefonul va afisa pictograma de alerta continand lacatul galben si cifra 2.

 Ecranul principal

Ecranul principal

4. Alerta de localizare si extragere Kc (UnPing)

Aceasta functie serveste la alertarea utilizatorului atunci cand telefonul receptioneaza un numar anormal de mare de interogari sau cereri de autentificare (inregistrare) in reteaua GSM. Interceptoarele GSM sau chiar reteaua GSM (ca actiune a operatorului GSM) pot solicita aceste inregistrari intr-o rata foarte mare, pentru localizarea telefonului si/sau pentru extragerea si calcularea cheii de criptare Kc care se afla stocata pe SIM, cheie care va fi utilizata ulterior in decriptarea si ascultarea convorbirilor telefonice.

5. Blocarea canalului sau ARFCN-ului (Channel Lock)

Aceasta functie serveste la blocarea telefonului pe un anumit ARFCN (pereche de canale radio prin care telefonul comunica cu BTS-ul, numite uplink si downlink), in celula GSM in care telefonul stationeaza. Un interceptor GSM va avea intotdeauna un semnal mai puternic decat al BTS-ului la care sunt conectate telefoanele, pentru a determina conectarea automata a acestora la interceptor si executarea interceptarii convorbirilor si SMS-urilor. Pentru a forta conectarea telefoanelor, interceptorul GSM va avea un ARFCN (vezi glosarul de termeni de la subsolul paginii) diferit fata de BTS-ul original. Activarea functiei va bloca conectarea telefonului la interceptorul GSM si in acest fel va elimina posibilitatea interceptarii. Aceasta functie poate fi utilizata doar atunci cand telefonul este stationar, intrucat gratie arhitecturii retelei GSM, ARFCN-ul se modifica de la o celula GSM la alta atunci cand telefonul se afla in miscare.

6. Afisarea TMSI (Show TMSI)

Functia serveste la afisarea pe ecranul telefonului a valorii TMSI (Temporary Mobile Subscriber Identity). Acesta este o identitate temporara (un identificator temporar) alocata telefonului de catre reteaua GSM si se modifica atunci cand telefonul este restartat ori cand este pierduta acoperirea retelei. TMSI-ul nu isi va schimba valoarea afisata pe ecran sau valorile afisate vor fi aceleasi intr-un scurt ciclu, daca telefonul este conectat la un interceptor GSM.

7. Stergerea instanta a istoricului apelurilor (Clear call log)

Functia este utila atunci cand exista pericolul iminent ca telefonul sa ajunga pe maini nedorite. Istoricul apelurilor (lista apelurilor primite, initiate si ratate) va fi sters automat dupa fiecare convorbire telefonica.

8. Inregistrarea audio a convorbirilor telefonice (Recording)

Activarea functiei va determina inregistrarea audio fara beep-ul de avertizare, a tuturor convorbirilor telefonice. Inregistrarile audio pot constitui probe cruciale in eventualitatea in care convorbirile telefonice interceptate sunt trunchiate, scoase din context sau prelucrate digital intr-o forma care nu corespunde realitatii. Inregistrarile audio sunt protejate de o parola de opt cifre si pot fi ascultate direct pe telefon.

9. Protectie la perchezitia electronica

Telefonul nu poate fi accesat si investigat de echipamente profesionale criminalistice sau de aplicatii software destinate investigatiilor/perchezitiilor electronice. Extragerea fizica a informatiilor si a fisierelor de sistem este blocata de filtre de securitate.

http://anti-interceptare.weebly.com/

 

https://www.youtube.com/watch?v=KQF0JQAEuXU