La data de 26.04.2017 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism – Biroul Teritorial Buzau au dispus trimiterea in judecata a inculpaţilor: “MARINESCU DORIN, zis “Piticu, cercetat in stare de arest preventiv, pentru savarşirea infractiunilor de initiere si constituire a unui grup infractional organizat, impiedicarea sub orice forma a organelor competente, de control financiar, de a intra in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, in scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale si vamale, evaziune fiscala in forma calificata, delapidare cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, inducerea in eroare a organelor judiciare si dare de mita (25 fapte ).
RUSU PETRUŢA, cercetata in stare de libertate pentru savarşirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala in forma calificata, delapidare cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani.
BAJAN GHEORGHE, cercetat in stare de libertate pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la evaziune fiscala si complicitate la delapidare.
STOICA IOAN, zis Ninel, cercetat in stare de libertate pentru savarşirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la evaziune fiscala si complicitate la delapidare.
MARINESCU CARMEN, zis “Boşcu”, cercetat in stare de libertate pentru savarşirea infractiunilor de aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, complicitate la delapidare si complicitate la dare de mita (17 fapte).
SANDU MIHAI, cercetat in stare de libertate pentru savarşirea infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.
STANESCU MIHAIL-GABRIEL, la data faptelor judecator la Tribunalul Buzau, Sectia a II-a Civila de Contencios Administrativ si Fiscal, cercetat in stare de libertate, pentru savarsirea a 6 infractiuni de luare de mita.
GAVRILA LIVIU, la data faptelor comisar sef la I.P.J. Buzau si sef al Biroului de Macrocriminalitate Economica in cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor (actual Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice), cercetat in stare de libertate pentru savarşirea infractiunilor de complicitate la delapidare, abuz in serviciu in dauna intereselor publice, cand prin fapta s-a cauzat un folos necuvenit pentru sine si pentru altul si luare de mita (15 fapte).
CHIURCIU GHEORGHE, zis Faras, la data comiterii faptelor comisar sef in cadrul I.G.P.R. – Directia de Investigare a Criminalitatii Economice, cercetat in stare de libertate pentru comiterea infractiunilor de luare de mita (2 fapte) si favorizarea faptuitorului.
ROSIORU VARTAN, expert tehnic si contabil judiciar in cadrul Biroului local de expertize tehnice si contabile de pe langa Tribunalul Buzau, cercetat in stare de libertate pentru comiterea infractiunilor de fals intelectual si favorizarea faptuitorului.
DRAGHIA DANUT, la data faptelor organ de politie judiciara cu gradul de agent sef principal la I.P.J. Buzau - Serviciul de Investigare a Fraudelor (actual Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice), cercetat in stare de libertate pentru savarşirea infractiunilor de favorizare a faptuitorului, abuz in serviciu in dauna intereselor publice cand prin fapta s-a obtinut un folos necuvenit pentru sine si pentru altul si luare de mita (2 fapte).
ONEL IONEL, la data faptelor organ de politie judiciara cu gradul de comisar la I.P.J. Buzau - Serviciul de Investigare a Fraudelor (actual Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice), cercetat in stare de libertate pentru savarşirea infractiunilor de compromitere a intereselor justitiei.
Prin actul de sesizare s-a reţinut ca incepand cu anul 2012 si pana in luna iunie 2015, inculpatul Marinescu Dorin, care a administrat si controlat in fapt trei societati comerciale cu sediul in municipiul Buzau, avand ca obiect de activitate producerea de alcool etilic, precum si producerea si comercializarea de bauturi alcoolice (vin, bauturi alcoolice intermediare si bauturi alcoolice spirtoase), a initiat si constituit impreuna cu inculpaţii Rusu Petruta – persoana insarcinata cu tinerea evidentei contabile, Bajan Gheorghe si Stoica Ioan – insarcinati sa execute in fapt activitati gestionare, un grup infractional organizat care a avut ca scop sustragerea de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, neevidentierea tuturor veniturilor rezultate din vanzarea de vin alb, rosu si bauturi intermediare (unele dintre acestea fiind calificate in mod nereal ca vin, caci aveau in componenta alcool etilic – ca materie prima accizabila si, pentru comercializarea acestor bauturi, S.C. BACHUS DEALURILE ISTRITEI SRL Buzau nu detinea autorizatie de antrepozit fiscal).
De asemenea, activitatea infracţionala a constat şi in producerea in mod clandestin de ambalaje pet de 2 si 3 litri, neinregistrarea utilajelor si instalatiilor de producere de preforme si sticle pet in patrimoniul societatii, neinregistrarea productiei de preforme pet si sticle pet de 2 si 3 litri in evidentele contabile ale societatii, inregistrarea de cheltuieli fictive de aprovizionare cu materii prime (struguri si cereale), simularea unor operatiuni comerciale de comert cu cereale prin intocmirea de acte false, ca efect al intelegerii frauduloase avute cu inculpatul SANDU MIHAI, intocmirea de acte false pentru crearea unui stoc scriptic de materii prime ce au generat cheltuieli fiscale nedeductibile fiscal, cu ascunderea identitatii adevaratului furnizor al marfurilor, intocmirea de borderouri false de achizitii de struguri vizand cantitati mult mai mari decat cele reale, vinificate la punctul de lucru Greceanca, vinul rezultat fiind imbuteliat in sticle pet de 2 si 3 litri, produse clandestin ori neinregistrate, cu consecinta neevidentierii contabile a veniturilor rezultate.
La data de 16.06.2015, inculpatul MARINESCU DORIN, a impiedicat accesul echipei comune de inspectori fiscali ai DGAF si DGAOV in perimetrul punctului de lucru Greceanca al S.C. BACHUS DEALURILE ISTRITEI SRL Buzau, in care se aflau patru rezervoare cu vin, in vederea efectuarii de verificari financiare fiscale si vamale – prin interpunerea unui numar de patru caini agresivi, pe care a refuzat sa ii indeparteze din calea echipei de control, iar ulterior, prin mai multe mesaje telefonice, a adus injurii echipei de control fiscal si vamal.
Pentru a justifica lipsa de la dosar a evidentei contabile a unui dintre agentii economici controlati de catre DGAF si DGAOV, in ziua de 25.06.2015 inculpatul MARINESCU DORIN a inscenat furtul unor documente de evidenta contabila ale agentilor economici verificati, respectiv a documentelor pe care nu le predase echipei de control si care, in fapt, nu existau.
In urma probelor administrate in cauza s-a constatat ca sesizarea privind sustragerea documentelor a fost nereala nefiind comisa nicio fapta de furt, inculpatul Marinescu Dorin declarand in mod mincinos faptul ca trei membri ai echipei de control financiar fiscal i-au sustras documentele contabile.
Din cercetarile efectuate in cauza a rezultat faptul ca inculpatul Marinescu Dorin a fost sprijinit de un impresionant palier de protectie si sprijin, format dintr-un magistrat, mai multi lucratori de politie judiciara din cadrul I.P.J. Buzau şi IGPR, un expert contabil si functionari cu atributii de conducere si control la cvasiunanimitatea institutiilor si autoritatilor de stat cu reprezentare in plan local, regional sau chiar central.
In acest cadru, in perioada ianuarie 2015 – 21.02.2016, inculpatul Stanescu Mihail Gabriel – judecator la Tribunalul Buzau, Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, a pretins si primit in sase randuri (practic, pe toata perioada cat s-a derulat cercetarea judecatoreasca in dosarul pe care l-a instrumentat) cantitatea de 75,5 litri de vin, o carcasa de miel sacrificat si mai multe bunuri materiale, pentru a pronunta o solutie favorabila societatii reclamante administrata de catre inculpatul Marinescu Dorin, intr-un dosar al instantei evidentiate, care ii fusese repartizat si care avea ca obiect anularea raportului de inspectie fiscala, emis de DJAOV Buzau, şi a deciziei de impunere fiscala, emisa de DGRFP Galati, in baza respectivului raport de inspectie fiscala.
In acest sens, incalcandu-si intatoririle ce ii reveneau, cu nesocotirea probelor aflate la dosarul cauzei, constand in expertiza contabila si inscrisuri depuse de catre autoritatile fiscale parate, inculpatul Stanescu Mihail Gabriel a pronuntat o sentinţa civila prin care a anulat raportul de inspectie fiscala si decizia de impunere fiscala mai sus menţionate, stergand in mod nelegal obligatiile fiscale de plata ale agentului economic vizat (cu toate ca din expertiza contabila aflata la dosar rezulta ca agentul economic datoreaza obligatii fiscale de plata catre bugetul de stat, avute in vedere in actele administrativ fiscale anulate).
Prin aceasta, inculpatul Stanescu Mihail Gabriel a anulat si acele obligatii de plata constand in accize, ca efect al modificarii in fals a unui numar de 19 facturi fiscale de livrare de bauturi alcoolice catre o societate comerciala din Braila, cauza ce a format obiectul unui dosar de urmarire penala aflat pe rolul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau, in care cercetarea penala a fost instrumentata de catre inculpatul Draghia Danut – agent sef principal la I.P.J. Buzau – S.I.C.E.
S-a reţinut ca inculpatul, contrar evidentei rezultate din situatia factuala, nu a administrat probele necesare pentru constatarea infractiunilor cercetate, a emis propunerea de clasare in baza unui probatoriu unilateral incomplet si contradictoriu, neocupandu-se in niciun mod de lamurirea contradictiilor existente la dosarul cauzei, nu a audiat persoanele care, cu evidenta apareau ca necesar a fi audiate, nu a ridicat documentele de evidenta contabila ale societatii cercetate – administrata de catre inculpaţii Marinescu Dorin si Rusu Petruta, desi efectua cercetare pentru infractiunea de evaziune fiscala si fals, a dispus un obiectiv al expertizei contabile care nu cadea in sarcina expertului contabil pe fondul stadiului cercetarilor penale din momentul dispunerii expertizei.
In urma cercetarilor efectuate in cauza s-a stabilit ca la data de 04.07.2014, inculpatul Draghia Danut a pretins si primit de la inculpatul Marinescu Dorin, dupa confirmarea propunerii de clasare formulata in dosar, cantitatea de 13,5 litri vin si 9 litri de alcool, iar la data de 14.09.201, dupa ramanerea definitiva a soluţiei, ca efect al propunerii de clasare pe care a formulat-o, prin sentinţa penala a Tribunalului Buzau, inca un sac ce continea mai multe bunuri.
Solutia de clasara data in dosarul cauzei a fost infirmata ulterior, prin ordonanta din data de 07.12.2016 a prim-procurorului Parchetului de pe langa Tribunaluil Buzau care a dispus redeschiderea urmaririi penale faţa de inculpaţii Marinescu Dorin si Rusu Petruta, masura confirmata de catre Tribunalul Buzau, dosarul redeschis fiind declinat la DIICOT- Biroul Teritorial Buzau si reunit la prezenta cauza.
In cadrul dosarului de cercetare penala evidentiat, inculpatul Rosioru Vartan – expert contabil – a intocmit raportul de expertiza contabila din data de 23.09.2013, cu consemnarea unor mentiuni, asertiuni si concluzii nereale, in sensul ca a evidentiat ca a examinat ca material documentar la efectuarea expertizei fise de magazie si liste de inventar ale agentului economic administrat de catre inculpatul Marinescu Dorin, desi aceste documente de evidenta contabila nu au existat in fapt. Totodata, in baza materialului documentar pe care l-a avut la dispozitie, inculpatul Rosioru Vartan a formulat o concluzie nereala, determinand inexact cantitatea de bauturi alcoolice livrate de agentul economic, in conditiile in care, pe baza respectivului material documentar, nu putea sa raspunda la acest obiectiv, intrucat agentul economic nu tinea evidenta cantitativa si valorica a productiei realizate si vandute, aspect confirmat de toate celelalte probe existente la dosarul cauzei. Din cercetarile efectuate in cauza a rezultat ca inculpatul Rosioru Vartan a concluzionat in mod fals cu privire la cantitatea de bauturi livrate de societatea administrata de catre inculpatul Marinescu Dorin catre un agent economic din Braila, in baza unor facturi falsificate in mod vizibil, prin radiere cu o linie, cantitate ce era, in realitate, mai mare cu 10.455 litri decat cea determinata de catre inculpat, facilitand astfel sustragerea societatii de la plata unei accize de 56.593 lei.
Din palierul de protectie si de spijin al inculpatului Marinescu Dorin a facut parte si inculpatul Chiurciu Gheorghe – comisar sef in cadrul IGPR - DICE, care, instrumentand cercetarile intr-un dosar penal al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica, pentru a favoriza in cursul cercetarilor pe inculpaţii Marinescu Dorin si Rusu Petruta, ca reprezentanti legali ai firmei cercetate, a primit de la cel dintai, la datele de 07.05.2015 si 27.05.2015, prin intermediul inculpatei Marinescu Carmen, suma de 500 lei si, respectiv, 4,5 litri vin.
S-a reţinut ca inculpatul Chiurciu Gheorghe a incalcat cu buna stiinta prev. art. 5 din C.P.P. si dispozitiile fixate prin ordonanta de delegare emisa de procurorul de caz, nestabilind in fapt sursa de provenienta a alcoolului etilic depistat in urma unei prelevari de probe intr-un rezervor cu vin al societatii administrata de catre inculpaţii Marinescu Dorin si Rusu Petruta, inducand ideea, pe baza unor inscrisuri ridicate si depuse la dosarul cauzei, ca ar fi rezultatul unei operatiuni de saptalizare a vinului, petrecuta in perioada 10 – 13.10.2013 la Crama Greceanca a agentului vizat, desi dintr-un alt inscris, respectiv procesul-verbal de control si constatare a inspectorilor de specialitate din cadrul D.A.J. Sibiu, reiesea ca la agentul economic vizat nu s-a desfasurat saptalizarea vinului de masa, fapt confirmat la acel moment, sub semnatura proprie, de catre inculpatul Marinescu Dorin. Prin modul de instrumentare a cercetarilor a fost favorizata societatea referita prin sustragerea de la plata unei accize, in suma de 94.591,48 lei, potrivit raportului de constatare tehnico-stiintifica depus la dosarul cauzei.
Inculpaţii Marinescu Dorin si Rusu Petruta au beneficiat si de sprijinul inculpatului Gavrila Liviu – comisar sef la I.P.J. Buzau – SICE si sef al Biroului de Macrocriminalitate Economica de la institutia respectiva, care, in perioada iunie 2014-iulie 2015, a pretins si primit de la inculpatul Marinescu Dorin, prin intermediul inculpatei Marinescu Carmen, in 15 randuri, cantitatea totala de 222 litri vin. In schimbul acestor bunuri inculpatul Gavrila Liviu nu si-a exercitat prerogativele functiei, constand in constatarea faptelor incadrate ca infractiuni de evaziune fiscala şi delapidare, desi situatia factuala si imprejurarile in care a primit bunurile il indreptateau si chiar il obligau sa faca astfel de constatari, in conditiile in care vinul l-a preluat din antrepozitul fiscal al societatii, fara documente justificative de plata, in conditiile in care avea cunoştinţa despre faptul ca agentul economic vizat suspendase activitatea de productie si vanzare de vin.
In sarcina inculpatului Onel Ionel – comisar sef la I.P:J. Buzau – S.I.C.E., s-a reţinut ca acesta a divulgat catre aparatorului ales al inculpaţilor Marinescu Dorin si Rusu Petruta, date despre modul si mijloacele de administrare a unor probe, respectiv proba cu martori si inscrisuri, continutul declaratiei pe care trebuia sa o dea clientul sau şi a dezvaluit continutul unor inscrisuri oficiale şi mijloace de proba din dosarele de urmarire penala pe care le instrumenta, vizand persoanele referite.
In vederea recuperarii prejudiciului cauzat prin infracţiunea de evaziune fiscala in suma de 6.079.552,17 lei,prin infracţiunea de delapidare cu consecinte deosebit de grave, in suma de 7.287.850,15 lei şi a sumei de bani, in valoare de 1.574.175 lei a carei origine ilicita a fost ascunsa prin infracţiunea de spalare de bani, s-a instituit masura sechestrului asigurator asupra unui numar de 44 bunuri imobile – terenuri si constructii apartinand inculpatului Marinescu Dorin si inculpatei Rusu Petruta, asupra unui numar de 5 autoturisme de lux, doua barci (una cu motor si una fara motor), o nava de sport de agrement si asupra sumelor de 11.000 lei, 1.315 USD si 3.320 euro.
Dosarul a fost inaintat spre competenta soluţionare Tribunalului Buzau.
Facem precizarea ca faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art.66 Cod procedura penala, referitoare la prezumţia de nevinovatie.
I.G.