Care este pretul alesilor parlamentari buzoieni? Vezi aici ce venituri apar in „fluturasul” lunar al unui parlamentar
Last Updated on 02/05/2017 by Iulian Gavriluta

Parlamentul Romaniei 2017Ca sa faca legi si sa-si reprezinte alegatorii buzoieni si nu numai, deputatii si senatorii au parte de mai multe beneficii. Salarii, transporturi, cazari - toate cheltuielile sunt suportate din bugetul de stat. Iata care sunt veniturile lunare ale unui parlamentar. In cazul in care parlamentarul are functii in comisiile de specialitate sau in conducerea Camerei

din care face parte, odata cu responsabilitatile, creste si salariul. Ajunge pana la aproape 16.000 de lei, in cazul presedintelui Camerei Deputatilor si al Senatului. Ca sa ajunga la Bucuresti, deputatii si senatorii alesi in circumscriptiile din tara au trei variante. Fie aleg transportul gratuit cu trenul sau cu avionul, ori prefera masina personala. Si fiecare parlamentar primeste 1.400 de lei pe luna, bani de benzina.Parlamentarii au activitate in capitala maximum trei zile pe saptamana. Cei care nu au domiciliul aici si nici nu detin vreo locuinta in Bucuresti pot sa aleaga sa stea fie la hotel, fie in chirie. Indiferent de varianta aleasa, fiecare deputat si senator primeste lunar pentru cazare 4.600 de lei. La fel, fiecare ales trebuie sa aiba in circumscriptia sa electorala cel putin un birou parlamentar, un loc in care sa-i primeascasi sa-i asculte pe cetateni. Deputatul sau senatorul poate cheltui aproximativ 11.000 de lei pe luna, pentru chirie, utilitati, consumabile si salariile angajatilor. In plus, orice parlamentar primeste o tableta si un telefon mobil de serviciu.

 

Nici dupa ce termina cu fotoliul de parlamentar nu se termina cu beneficiile financiare ale alesilor. Din 1 august 2016, parlamentarii primesc pensii speciale, o astfel de pensie ajungand la aproximativ 1.550 de lei pentru un mandat incheiat, 3.100 de lei pentru cei cu doua mandate si 4.600 de lei pentru cei cu trei.

Asadar venitul lunar al unui parlamentar este compus din:

  • Indemnizatie: 5.564 lei net parlamentar si 15.825 de lei presedintele Senatului
  • Transport: 1.400 de lei pe luna
  • Cazare: 4.600 de lei sumaforfetarapentru locuința in București (doar pentru parlamentarii care nu au domiciliu in București)
  • Suma alocatapentru deplasari in circumscripția electorala: 476 ron
  • Diurna lunara de 160 RON pe zi de activitate in plen
  • Suma forfetara: aproximativ 11.400 de lei suma forfetara pentru activitatea parlamentara (cabinet parlamentar, angajați, protocol, alte cheltuieli). Aceasta este suma bruta din care se scad și taxele angajatorului. Suma neta poate varia intre 8.500 și 9.500 RON. Aceasta suma este singura care nu se folosește in scop personal. Jumatate trebuie decontatape bazade acte justificative, jumatate pe bazade declarație pe proprie raspundere”.

Pensiile speciale:

  • un mandat: 1.550 de lei
  • douamandate: 3.100 de lei
  • trei mandate: 4.600 de lei

Alte avantaje:

In plus, deputatii si senatorii au dreptul sa deconteze cazarea in teritoriu, in unitati de primire turistice cu clasificare de cel mult 4 stele, sau pot primi 2% din indemnizatia lunara bruta pentru fiecare noapte de cazare.

Mai mult, deputatii si senatorii care se deplaseaza in timpul vacantelor parlamentare in cadrul circumscriptiilor electorale in care au fost alesi, altele decat cele in care au domiciliul, sau la Bucuresti, pentru indeplinirea unor sarcini legate de exercitarea mandatului, beneficiazade cazare in limita numarului de zile stabilit de Biroul permanent al Camerei Deputatilor, respectiv de Biroul permanent al Senatului. Si daca mai adaugam si delegatiile in afara tarii platite tot din banii publici sa tot tragic cu dintii sa fii parlamentar unul dintre avantajele majore este imunitatea parlamentara care-I tine la adapost de unele fapte mai putin legale.

Asadar daca tragem linie si facem un calcul aproximativ, din bugetul de stat, adica din banii publici, ca sa spunem mai concret din banii cetatenilor, lunar, pentru fiecare parlamentar se cheltuie o suma aproximativa de circa 21664 lei/ luna. Si cum Parlamentul Romaniei are in 465 de membrii la un calcul aproximativ lunar 10 073 760 lei se cheltuiesc pe veniturile parlamentarilor nostri iar anual .

Asa cum stim deja, judetul Buzau este reprezentat de 3 senatori si 7 deputati care fac parte din mai multe comisii parlamentare astfel:

SENAT

PSD Buzau

  1. Lucian Romascanu
  2. Presedinte - Comisiei pentru cultura si media
  3. Membru – Comisia pentru afaceri europene
  1. Liliana Sbirnea
  2. Secretar – Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport
  3. Membru – Comisia pentru afaceri europene

PMP Buzau

  1. Dorin Badulescu
  2. Membru – Comisia pentru munca, familie si protectie sociala

CAMERA DEPUTATILOR

PSD Buzau

  1. Marcel Ciolacu
    1.  Secretarul Camerei Deputatilor
    2. Membru Comisia pentru afaceri europene
  1. Sorin Lazar – Vicepresedinte Comisia pentru buget, finante, banci din 10.01.2017
  1. Danut Pale
    1. Membru Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie     alimentarasi servicii specifice

     4. Sebastian Radu

  1. Membru Comisia pentru sanatate si familie
  2. Secretar Comisia pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii

   5. Ionela Dobrica

a) Vicepresedinte Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor

PMP Buzau

  1. Adrian Mocanu
  2. Vicepresedinte – Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare

PNL Buzau

1. Cristinel Romanescu – Membru Comisia pentru invatamant, tineret si sport

Asadar, un vis nerealizabil…Veniturile de mii de lei ale parlamentarilor sunt doar un vis frumos pentru cei mai multi romani. Daca tinem cont si de orele de munca, cetateanul de rand iese, din nou, in dezavantaj. Spre deosebire de un angajat care lucreaza 8 ore pe zi, cinci zile pe saptamana, parlamentarii muncesc, in medie, 6 ore pe zi, patru zile pe saptamana, noua luni pe an. Nutrim speranta ca alesii vor judeca drept si vor vota la fel de drept, macar pentru atatia bani cat suporta bugetul sa-i plateasca.

Sursa: parlament.ro, businessmagazin.ro, digi24.ro

A.D.