Cine nu a auzit de sarbii din Buzau si cine nu stie ca sunt cei mai iscusiti in prepararea babicului de Buzau? Intrucat sarbii din Buzau sunt mari legumicultori, ei fiind cei ce asigura piata buzoiana cu cele mai multe dintre legumele si tocanitele lor sunt facute din mai toate
legumele. Cu cat sunt mai multe cu atat tocanita e mai buna.
Mai intai se pun la calit 3-4 cepe , taiate marunt in 100 ml. ulei, odata cu 2-3 morcovi, 2-3 radacini de pastarnac, una de patrunjel si o telina mare, toate date prin razatoare, Cand ceapa incepe sa sticleasca se adauga 4-5 cartofi taiati in cubulete potrivite si 2-3 ardei grasi, o mana de fasole verde, o cana de mazare fierta si o jumate de varza mica taiata fideluta. Se poate adauga si o cana de bame daca aveti la indemana. Se amesteca bine si acesta este momentul cand se adauga 200 g babic, curatat de pielita si taiat cat mai marunt. Se adauga rosii sau bulion si se condimenteaza cu boia iute si sare si piper dupa gust. Se lasa sa fiarba 10 minute dupa care ingredientul secret al gospodinelor din Buzau este o ceasca de vin rosu. Dupa ce am pus vinul se fierbe la foc domol circa o jumatate de ora, amestecandu-se des sa nu se lipeasca. In caz ca mai e necesar se mai adauga apa calda. Se presara cu mult marar si patrunjel tocat marunt si se serveste cu mamaliguta calda.
POFTA BUNA!
A.D.