Kendama, o jucarie virala in intreaga lume. Vineri, 28 aprilie 2017, la Galleria Mall Buzau, distractie si premii la Concursul de Kendama cu Tomita
Last Updated on 26/04/2017 by Iulian Gavriluta

Concurs KendamaDesi in Japonia jocul kendama este popular de mai bine de 300 de ani, in România a inceput sa fie cunoscut abia de opt ani. In Japonia, locul de unde se crede ca provine kendama, jocul este promovat cit mai mult in rindul copiilor, iar Ministerul Educatiei contribuie la publicarea unei carti despre aceasta jucarie si modul in care aceast poate fi

folosita corect. Kendama, jucaria din lemn cu trei cupe in care poti sa prinzi o minge, a fost inventata pentru co­or­do­na­rea miscarilor corpului cu privirea. Ministerul Educatiei, Sportului si Culturii din Japonia a organizat in anul 1876 o competitie de kendama la care puteau sa participe copii din scoala generala. Concursul sa organizat de atunci in fiecare an si a devenit popular si in restul lumii. De aici a plecat si ideea ca jucaria a fost inventata in Japonia, dar provenienta sa adevarata nu este cunoscuta. Acest lucru se datoreaza faptului ca prin secolul al XVI-lea exista un obiect asemanator, doar ca se numea bilboquet si era formata dintr-un miner si o singura cupa in care putea fi prinsa bila. Se pare ca aceasta era folosita pentru amuzamentul aristocratilor din curtile regale.

 

In America, forma jocului era diferita de la o zona la alta. In partea de nord, bila a fost inlocuita de un inel si era jucat de cele mai mult ori de catre barbati pentru a cuceri femeile. O versiune mai complicata a kendamei se gasea in California, unde obiectul dispunea de 17 inele insirate pe o fringhie, iar punctajul cel mai ridicat se obtinea atunci cind inelele cele mai indepartate erau bagate in virful jucariei. Kendama preistorica, gasita in aceasta zona, era confectionata din lemn si cranii de iepure in care erau facute mai multe gauri pentru ca prinderea sa fie mai dificila. Si batul care se afla fix in capatul jucariei era mai gros tot din acelasi motiv.

RASPINDIREA TRADITIEI

In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial jocul a fost dat uitarii si a mai ramas in gospodariile japoneze doar ca o jucarie traditionala, un obiect cu care se distrau bunicii lor. Ea a fost redescoperita de catre adulti in 1960. Cu toate ca exista mai multe forme a ceea ce se numeste astazi kendama,varianta finala a jucariei a fost desenata de Issei Fujiwara in anii `70. Acesta a pus bazele Asociatiei Kendama din Japonia (JKA) in anul 1975 si imediat dupa aceea a stabilit atit regulile jocului, cit si sistemele de notare care au fost folosite ulterior in competitii.Rolul principal al JKA a fost acela de a face cit mai cunoscut jocul, de a-l pastra in cultura japoneza si de a-l promova ca un sport care ajuta la mentinerea sanatatii. Issei Fujiwara s-a folosit de activitatea sa de baza, scriitor de povestiri pentru copii, doar pentru a aduce si in atentia lor jucaria.

Asociatia Kendama din Japonia a devenit organizatie nonprofit si coordoneaza activitatea tuturor grupurilor locale de kendama din tara. Organizeaza concursuri nationale si internationale Dupa redesenare, model care este folosit si astazi, jucaria este formata dintr-un bat subtire pus in capatul de sus, trei cupe atasate in partea stinga (cupa mica) si in cea dreapta (cupa mare) a batului sau cuiului, dar si la capatul minerului de care este tinuta de obicei jucaria (cupa mijlocie), o minge decupata intr-un punct care este legata de restul corpului cu o sfoara. Jocul kendama presupune aruncare mingii si prinderea ei in bat sau in una din cele trei cupe, iar pentru a putea folosi sutele de tehnici de prindere jucatorul trebuie sa isi coordoneze miscarile intregului corp. Issei Fujiwara a legat aceste tehnici de jongleriile practicate in circuri, de jodo si chiar de karate, insa in timpul executarii trucurilor, mai ales intr-o competitie se foloseste doar o mina. Kendama nu trebuie sa atinga corpul sau hainele concurentului si se puncteaza daca mingea sta nemiscata minim trei secunde. In România, kendama a aparut pentru prima data in 2008 si de atunci a luat amploare. Sint organizate concursuri prin care au fost desemnati unii dintre cei mai buni jucatori din tara. Pe acelasi model, Galeria Mall Buzau organizeaza vineri, 28 aprilie 2017, incepand cu ora 17.00, Concurs Kendama cu TOMITA. Participantii vor primi Kendame Bull si accesorii pentru Kendame. Participarea este GRATUITA. Insa cel mai mare concurs la care ar putea sa participe cei care sint pasionati de acest joc este Ken­dama World Cup care este organizat in Hatsukaichi, Japonia. Cis­ti­ga­torul medaliei de aur la acest con­curs primeste, pe linga notorietate, un premiu de 5000 de dolari. Singura modalitate prin care poate fi invatata minuirea kendamei este imitarea miscarilor folosite in filmuletele postate pe Internet. Singurul workshop autorizat este oferit de cei din Hatsukaichi care organizeaza si Kendama World Cup, insa si celor mai buni practicanti le este greu sa obtina un loc pentru a invata jocul in orasul in care se spune ca a luat nastere.

A.D.