VREME INSTABILA. Vezi aici ce anunta meteorologii pentru 1 Mai. Seful meteorologilor este ingrijorat de “Razboiul climatologic”

Vreme instabilaUltima saptamana din aprilie va aduce, in prima parte, o vreme calda cu valori termice de pana la 23 de grade Celsius in majoritatea regiunilor, insa spre finalul lunii si in prima zi din mai, regimul termic va deveni instabil, cu scaderi importante ale temperaturilor, dar si cu

precipitatii consistente pe arii extinse, in special in zilele de 28 si 29 aprilie, reiese din prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pentru perioada 24 aprilie - 7 mai 2017, publicata luni, 24 aprilie.

In Muntenia, intre 24 si 28 aprilie, procesul de incalzire a vremii va fi semnificativ, media temperaturilor maxime urmand sa ajunga la 23 de grade Celsius, iar cea a minimelor pana la 7 — 8 grade. Intre 29 aprilie si 1 mai, maximele vor scadea, insa, spre 17 — 18 grade. In perioada 2 — 7 mai, temperaturile maxime se vor situa, in medie, intre 18 si 21 de grade, valori apropiate de cele normale pentru aceasta perioada, iar media temperaturilor minime va ajunge sa atinga 9 — 10 grade, in timpul celor mai calde nopti. Dupa data de 27 aprilie vor fi conditii de ploi, mai ales averse, aproape in fiecare zi, dar cele pe arii mai extinse si izolat importante cantitativ au probabilitatea mai mare de realizare pe 28 si 29 aprilie, cand vor fi posibile si descarcari electrice.

La munte, procesul de incalzire a vremii va fi important in intervalul 24 — 27 aprilie, cand media maximelor termice va creste de la 2 la 12 de grade. In perioada 28 aprilie — 1 mai, valorile temperaturii maxime vor marca o scadere si vor oscila, in medie, intre 6 si 9 grade. Dupa 1 mai, regimul termic diurn va fi apropiat de cel caracteristic inceputului de lunii respective, cu medii ale maximelor intre 7 si 11 grade. Temperaturile nocturne vor fi scazute indeosebi in primele doua nopti, caracterizate prin medii cuprinse intre—6 si—4 grade, dar, incepand cu 26 aprilie si pana pe 7 mai, aceleasi medii se vor inscrie in ecartul normal in aceasta perioada, de la—1 la 4 grade. In special dupa data de 27 aprilie vor fi aproape zilnic conditii de precipitatii, predominant ploi la altitudini sub 1.500 de metri, pe arii extinse si izolat importante cantitativ pe 28 si 29 aprilie. Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Seful meteorologic ingrijorat de "razboiul climatologic"

Initial m-am gandit ca e razboi climatic, rusii dadura cu ceva. Cand colo, e si la nemti si la altii, deci nu au numai cu noi, a spus Raluca Nodea intr-un interviu televizat.

De razboi geoclimatic vorbeste, insa, foarte serios, generalul Emil Streinu, specialist radiolocatie. Acesta a avertizat ca astfel de episoade vor fi tot mai dese. Streinu spune, cu convingere, ca sunt folosite tehnici si tehnologii de control al mediului inconjurator de catre statele dezvoltate, pentru a castiga un avantaj economic si arata catre Rusia, care ar raspunde prin astfel de metode embargoului impus de Uniunea Europeana.

Streinu, ca si alti adepti ai teoriei conspiratiei, vorbeste despre un „arsenal neconventional de modificare a climei”. In momentul de fata se lucreaza electronic, cu instalatiii de mare putere, prin incalzirea puternica a atmosferei si modificarea permeabilitatii electrice a picaturii de ploaie si a fulgului. (...) Acum avem o zapada lucrata electronic. Sunt folosite caderi de precipitatii pe teatrele de operatiuni militare si pentru avantaje economice, a spus Streinu, tot la RTV.

Acesta sustine ca SUA, China, Rusia, Ucraina, Serbia, Norvegia, Germania, Iranul, dar si Suedia ar detine si folosi tehnici si tehnologii de control a mediului inconjurator pentru  interese geopolitice si economice.

Ion Sandu, presedintele Societatii Meteorologice Romane: IULIE, AUGUST SI SEPTEMBRIE VOR FI CATASTROFALE PENTRU AGRICULTURA IN FIECARE AN!

ub limbaj diplomatic se spune ca 2016 a fost mai cald decat in 2015 si ca, ultimii 20 de ani, in fiecare an a fost din ce in ce mai cald. Ce trebuie sa intelegem din asta? Violenta fenomenelor meteo extreme este in cresere si va fi atat de frecventa in viitor, incat si oamenii politici si populatia trebuie sa se ingrijoreze si sa ia masuri de reducere a impactului.

Am condus ANM 15 ani. In ultimii 10 ani putem transmite mesajul ca iulie, august si septembrie pentru agricultura va fi catastrofala aceasta perioada in fiecare an. Perioadele bune, normale, vor fi rare. (...) Din infornatiile existente, aceste luni s-ar putea sa fie o seceta atat de puternica incat culturile de primavara s-ar putea sa fie total compromise. (...) Nu mai e timp sa se astepte sa se faca perdele de protectie si sa se extinda Canalul Siret-Baragan. In iulie si august vor fi temperaturi atat de mari si perioade lungi, incat cu siguranta vom avea furtuni. Poti sa ai o cantitate lunara de precipitatii de 40 de litri/mp intr-o singura zi si in rest e seceta. (...) Daca te uiti la hartile pe iulie si august te apuca frica. Sunt estimari, nu sunt prognoze exacte, dar au probabilitate de realizare de 70%, dar anul trecut si in alti ani s-au potrivit. Cand ai prognoza cu temperaturi foarte mari si seceta este de asteptat ca furtunile sa fie si mai violente, pentru ca toata cantitatea de precipitatii se descarca intr-o zi sau intr-o ora, a spus, Ion Sandu, la RTV, de Ziua mondiala a meteorologiei, pe 23 martie 2017.

A.D.

I.G.

Scroll to Top