Proprietarii de livezi, de culturi de rapita si de podgorii de vie din judetul Buzau au urmarit ingrijorati temperaturile din acest weekend cu temerea ca valul de frig le-ar putea strica recoltele. Dupa o perioada mai calda in care pomii au apucat sa infloreasca valul de frig neasteptat, anuntat la finalul de saptamana ce tocmai a trecut pune in pericol rodul fructiferilor. Recoltele de cirese, piersici si caise au avut cel mai mult de suferit din cauza valului de frig din aceasta perioada spun pomicultorii care, in anumite zone, mai ales unde a cazut lapovita si ninsoare, evalueaza deja pagubele. Judetul Buzau se afla in primele 10 judete din tara ca suprafete de livezi cu peste 8500 de hectare, chiar peste 10 000 de hectare daca luam in calcul si pepinierele pomicole, dupa judetul Arges care detine cca 20 000 de hectare sau Valcea cu peste 13 000 ha . Livezile dominante in judetul Buzau sunt cele de prun si mar apoi, cu suprafete mult mai mici sunt cele de ciresi , peri, caisi si piersici. O buna parte din plantatiile pomicole erau insa "in declin" cum spun specialistii, dupa cum arata un Ghid pentru Pomicultura publicat in 2014 de ministerul agriculturii.
Marul, ceva mai rezistent la temperaturi apropiate de zero grade e si el urmarit dar in fuctie de soi si stadiul de inflorire a fost deasemenea, afectat in zonele de deal si munte unde temperaturile au scazut pe alocuri spre -3 sau -4 grade.Desi merii rezista bine la frig intens, cel mai bine se simt la 14-27 de grade iar marea problema este sensibilitatea din perioada in care fac flori. Ghidul citat, arata, printre altele, ca atunci cand au imbobocit , "florile rezista la temperaturi de pana la -5 grade Celsius, daca au apucat sa se deschida, degera la -1,6 pana la -2 grade Celsius, iar fructele abia formate, suporta scaderea temperaturii numai pana la - 1,1 grade Celsius". Altfel spus, pentru merele "bebelusi" un singur grad sub zero poate fi fatal. Pomicultorii stau deja cu ochii pe termometre si urmaresc ingrijorati vremea din urmatoarele cateva zile . Temperaturi de cateva grade sub zero afecteaza si perii care au apucat sa-si deschida florile, arata autorii ghidului. Ca sa rodeasca bine, parul are nevoie de caldura iar verile mai racoroase ii reduc productia. Caisul este printre cei mai sensibili la trecerile de la cald la frig. La 6-7 grade mugurii se deschid si devin rapid victime pentru ceea ce pomicultorii numesc "brume tarzii" si "geruri de revenire", din primavara. O perioada calda in martie, urmata de una friguroasa cum e cea de acum poate afecta serios recolta de pe suprafete si asa destul de mici si ar putea duce la scumpirea caiselor, in vara.
O alta victima a frigului din primavara este piersicul care, pe piata romaneasca lupta oricum din greu cu productia mare din Uniunea Europeana. 2-3 grade sub minus distrug florile si fructele abia formate de piersic. Sunt de ajuns 2-3 ore la -4 grade pentru ca bobocii de piersic sa fie decimati de frig. "Ca si la cais, ingheturile de revenire dupa o perioada relativ calduroasa, sunt mai periculoase decat gerurile din perioada repausului obligatoriu (decembrie-ianuarie)" arata autorii ghidului pentru pomicultori. Pentru unii dintre pomicultori buzoieni weekend-ul ce tocmai a trecut a facut diferenta clara dintre profit si pierdere consistenta. Anul trecut, tot din cauza inghetului a fost afectata productia locala de cirese, visine, caise si prune.
"Va spun din experienta anului trecut cand a fost inghetul tarziu, din 26 spre 27 aprilie, cu temperaturi si de minus 4 grade, si ne-a afectat anumite culturi doar. Si aici pun caisul, ciresul, visinul, si o parte din pruni, in proportie care variaza pe cultura si pe producator. Vita de vie anul trecut nu a fost afectata, ca la ea se deschide mugurul mai greu. Ninsoarea a facut bine graului dar a afectat rapita", a declarat pentru News Buzau Constantin C. proprietarul mai multor suprafete cu pomi fructiferi si culturi agricole.
Sursa: madr.ro, stratupcafe.ro
A.D.