Romani care au botezat cerul… Peste 10 nume ale unor ROMANI CELEBRI purtate de corpuri ceresti

Nume romani UniversCorpurile ceresti pot purta numele unor oamenilor ce au avut o contributie importanta in stiinta, arta, sau alt domeniu. Cometele, „vagaboandele ceresti”, poarta numele descoperitorilor lor. Fiecare popor se mandreste cu oamenii lor de pe cer. Este randul nostru! O mare onoare este ca numele tau sa fie purtat o anumita

formatiune de pe o planeta. Onoarea este mare, dar nu ai cum sa te bucuri de ea, pentru ca toate formatiunile de pe planete poarta numele personalitatilor decedate.Asteroizii poarta si nume de persoane in viata, iar cometele numele descoperitorilor lor.

 

Nume romanesti pe Mercur

In aprilie 2008 un crater de 125 km in diametru, situat pe planeta Mercur, a primit nume romanesc: Eminescu. Este un crater interesant pentru ca pare ca s-a format mai recent decat restul craterelor de pe Mercur. Lanturi de cratere mai mici se intalnesc in jurul acestuia, formate de fragmentele ce s-au desprins de asteroidul care a produs craterul si de materia expulzata la impact. In centrul craterului se observa un lant muntos circular. Muntii au o culoare diferita de cea a materialului din crater.

Nume romanesti pe Venus

Primul nume romanesc de pe Venus este cel al poetei Elena Vacarescu. Aceasta a trait in Franta dar s-a nascut in Romania. Craterul, aflat in emisfera sudica a planetei, are un diametru de 31,5 km. Chiar daca Elena Vacarescu a trait intre 1866 si 1947, craterul a primit acest nume in 1994. Craterul Vacarescu se afla in Nsomeka Planitia, la marginea unui lant muntos numit Saule Dorsa. Un alt nume este „Darclée” dupa soprana Hariclea Darclée (1860-1939). Acesta este dat unei formatiuni vulcanice, numita „patera”, cu un diametru de 15 km, situata la coordonatele 37,4° latitudine sudica si 263,8° longitudine. Numele a fost aprobat in 2003.

Cateva cratere au primit nume proprii feminine, printre care si Irinuca, Natalia, Ștefania, Veta, Zina si Esterica, nume evident romanesti.

Nume romanesti pe Luna

Singurul crater cu nume romanesc de pe Luna se numeste Haret, dupa matematicianul-astronom Spiru Haret. Haret a obtinut doctoratul in astronomie la Paris cu teza "Asupra invariabilitatii axelor mari ale planetelor". Ca ministu al educatiei, a emis decretul pentru infiintarea Observatorului Astronomic din Bucuresti (acum Institutul Astronomic al Academiei Romane). Craterul are 29 km in diametru si se afla in emisfera ce nu se poate vedea de pe Terra, aproape de polul sud al Lunii. In vecinatatea craterului Haret se afla zeci de cratere mari ce nu au nume. Poate in viitor in regiunea aceea vor mai „aparea” si alti romani. Craterul Haret se afla el insusi intr-un crater gigant numit „Aitken”. Haret se afla aproape de centrul lui Aitken la adancimea de 7 km fata de nivelul mediu al Lunii.

Unul dintre lanturile muntoase de pe Luna au primit numele de Montes Carpatus: Muntii Carpati. Chiar daca Muntii Carpati de pe Terra strabat mai multe tari (Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, Serbia si Romania), putem considera ca aceasta este o alta regiune "romaneasca" de pe Luna. Montes Carpatus formeaza marginea de sud a unui giagntic bazin lunar: Mare Imbrium. Se intalnesc varfuri muntoase, cel mai inalt avand 2400m inaltime. Varfurile sunt separate de vai ce s-au format in urma scurgerilor de lava. Cateva cratere mari s-au format chiar in munti, in urma caderilor unor meteoriti. Foarte aproape de Montes Carpatus se afla frumosul crater Copernic. Se estimeaza ca acesti munti s-au format acum 3,5 miliarde de ani.

Pe Marte avem si Valea Rhabon, numele antic al raului Jiu, dar si craterele Iazu si Batos, dupa numele a doua localitati din Romania. Si cativa asteroizi au fost botezati dupa romani, unii oameni de stiinta remarcabili, altii artisti. Asa se face ca  Brancusi are un asteroid care se roteste linistit in jurul Soarelui. Cel mai cunoscut compozitor roman, George Enescu - are un asteroid care a fost descoperit in 1971 in SUA.Tara noastra este imortalizata pe cer, din luna mai anul 2012, prin asteroidul Romania, cu o marime intre 2 si 5 km. Dar ceva mai mari decat Romania sunt asteroizii Danubia, Banat, Piatra Neamt, Salonta si Transylvania. Avem si trei comete, care de obicei poarta numele descoperitorului si care au fost descoperite chiar de pe teritoriul Romaniei. Doua dintre ele poarta numele de Daimaca, dupa numele profesorului Victor Daimaca din Targu-Jiu.

Sursa: Wikipedia, descopera.ro, astro-urseanu.ro

A.D.

Scroll to Top