IMPORTANT! Au aparut normele de aplicare ale IMPOZITULUI SPECIFIC. Vezi aici ce categorii de firme din Buzau il vor plati

ANAF Impozit Specific firmeIn Vinerea Mare au fost publicate normele pentru aplicarea Legii nr. 170/2016 - privind impozitul specific prin OMFP nr. 464/ 2017. La o prima vedere, normele includ exemple foarte bune de calcul, dar si rationamente profesionale partiale sau adaugiri aduse la lege. Reamintim ca prin Legea nr. 170/2016 s-a instituit impozitul specific datorat de anumiti

contribuabili, acestia vand obligatia sa modifice vectorul fiscal si sa se declare platitori ai acestui impozit pana la data de 31 Martie 2017.

 

Cui i se aplica impozitul specific?

In sfera de aplicabilitate a impozitului specific se afla operatorii care au ca obiect de activitate urmatoarele coduri  CAEN:

 5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare",

5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata",

5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere",

5590 - "Alte servicii de cazare",

5610 - "Restaurante",

5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente",

5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.",

 5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor"

Impozitul a intrat in vigoare de la 01.01.2017

Ce adaugiri la lege aduc normele?

Dintre adaugirile la lege gasim exemplul dat de art. 6 alin. (7) din ordin cand un complex hotelier are un restaurant cu un numar mai mare de locuri decat locurile de cazare.  Exemplul din norme stabileste ca impozitul se determina prin insumarea impozitului aferent complexului hotelier la care se adauga un impozit pentru depasirea numarului de locuri. Acest fapt nu este prevazut de art. 6 alin. (6) din Legea nr. 170/2016 fiind o adaugire la lege.

Desigur, la cat de asteptate au fost aceste norme antreprenorii s-ar fi asteptat sa vada mai multe clarificari aduse la modul de calcul al impozitului pe profit pentru aceia dintre operatorii economici ce au si alte activitati sau cum sunt defalcate acele cheltuieli aferente unor activitati ce nu sunt in sfera impozitului specific cum ar fi inchirierea salilor de conferinta. Din pacate chiar si cu norme de aplicare tot exista inca multe neclaritati in ceea ce priveste aplicarea impozitului specific.

A.D.