VIDEO LIVE – IERUSALIM – LUMINA SFANTA DE LA IERUSALIM PASTE 2017 – Sambata la ora 18:30 este adusa in Romania. La Buzau ajunge in aceeasi zi in jurul orei 20:00!
Last Updated on 15/04/2017 by Iulian Gavriluta

Lumina sfanta Iersulim 2017Lumina Sfanta de la Ierusalim este adusa sambata 15 aprilie 2017 la ora 18.30 pe Aeroportul Henri Coanda cu un avion special, de o delegatie a Patriarhiei Romane. Patriarhul Daniel o ofera clerului si credinciosilor prezenti la slujba de Inviere oficiata la Catedrala patriarhala, de la ora 24.00.

Protoieriile din Arhiepiscopia Bucurestilor si celelalte eparhii ale Patriarhiei Romane au fost invitate sa trimita delegati la Aeroportul international „Henri Coanda” din Bucuresti (salonul oficial) in seara zilei de 15 aprilie 2017, in jurul orei 18.30, pentru a primi Sfanta Lumina de la Ierusalim. In Buzau, dupa sosirea Luminii Sfinte la Arhiepiscopie, delegatii protopopiatelor au luat-o in felinare speciale Lumina si au dus-o la sediile administrative ale fiecarei Protoierii, de unde preotii au preluat-o catre parohiile lor, impartind-o credinciosilor la miezul noptii, de Inviere. Din Lumina Sfanta de la Ierusalim se vor prinde astfel toate candelele si lumanarile in noaptea Invierii aratand simbolic unitatea in credinta crestin-ortodoxa, in toata Patriarhia Romana si in lume.

LUMINA SFANTA - UN MIRACOL!

Lumina Sfanta este considerata un miracol al Ortodoxiei, care se intampla in fiecare an de Pasti la Ierusalim, cand, in timpul Vecerniei Mari din Sambata Mare, intre orele 12:30-14:30, deasupra Sfantului Mormant se aprinde un foc ce se pogoara din cer, manifestandu-se diferit in fiecare an si care in primele minute nu frige. Lumina este adusa credinciosilor de Patriarhul Ierusalimului. Diodorus, fost Patriarh al Ierusalimului intre anii 1981 si 2000, marturisea ca, de obicei, minunea se intampla imediat dupa ce termina de spus rugaciunile. Lucrurile se petrec dupa un “scenariu” indelung verificat. Sfantul Mormant este inspectat inca din Vinerea Mare, imediat dupa prohod. Cei care fac aceasta verificare - pentru a nu exista nici o banuiala de inscenare - sunt politisti civili care nu sunt crestini. De obicei, acestia sunt trei: un arab, un turc si un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta incaperea Sfantului Mormant pentru a nu exista vreo sursa de foc. De asemenea, ii controleaza corporal pe cei care vor patrunde acolo in momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, usa se sigileaza iar la intrare raman doar gardienii. Dupa desfasurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, imbracat doar cu un stihar alb, cu epitrahil si brau, se indreapta spre Sfantul Mormant. La intrare, Patriarhul este controlat de politisti in prezenta martorilor care apartin tuturor confesiunilor - romano-catolici, ortodocsi, armeni. Patriarhul desigileaza intrarea in Mormant si patrunde in prima incapere, in “Capela Ingerului”, insotit - conform traditiei - numai de un arab de religie islamica. Mai departe, Patriarhul intra singur in incaperea propriu-zisa a Mormantului si ingenuncheaza in fata lespedei. Dupa rugaciune, cei prezenti in biserica au adesea prilejul sa observe o lumina precum un fulger care vine prin cupola aflata deasupra Capelei Sfantului Mormant. Pelerinii compara aceasta lumina cu un glob care se imprastie in mici bucati. Aceasta lumina ajunge pana la lespedea Sfantului Mormant, aprinzand astfel vata presarata deasupra. Rolul Patriarhului este de a lua in maini aceasta vata aprinsa, a o aseza in doua cupe de aur si a se intoarce in Capela Ingerului. Ulterior, Patriarhul aprinde doua manunchiuri de cate 33 de lumanari fiecare, apoi iese si imparte lumina credinciosilor. Potrivit marturiilor credinciosilor, cei prezenti nu se ard cu aceasta lumina.

Iulian Gavriluta

 

P.S. La ora redactarii acestui material, la Ierusalim vine Lumina Sfanta!

 

 

LIVE 2017 JERUSALEM - "Holy Light"

 

https://www.youtube.com/watch?v=wWyFZJfoSl0

 

https://www.youtube.com/watch?v=nZJlirt1uW0