Se strange cureaua! Marile companii datornice la control. Structurile teritoriale ale ANAF primesc competente de verificare a 80 mari contribuabili
Last Updated on 13/04/2017 by Iulian Gavriluta

Control firme ANAFPotrivit principalelor directii de actiune ale Agentiei Nationala de Administrare Fiscala in anul 2017, destinate cresterii nivelului colectarii veniturilor bugetare, la punctul 11, s-a stabilit “selectarea si programarea in inspectie fiscala incepand cu perioada imediat urmatoare a unui numar mai mare de mari contribuabili cu un accent deosebit a societatilor din domeniul financiar bancar si contribuabili mijlocii, inclusiv prin acordarea de delegari de competenta altor structuri ”. Din analiza efectuata de catre Directia Generala Coordonare Inspectie Fiscala din cadrul ANAF asupra marilor contribuabili administrati incepand cu 01.01.2017 de catre Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, s-a constatat ca aproape jumatate dintre marii contribuabili nu au fost verificati in perioadele de prescriptie din lipsa capacitatii de inspectie fiscala din anii precedenti.

Astfel, acesti contribuabili au facut obiectul unei analize de risc, pe baza mai multor criterii, printre care:

- risc fiscal asociat preturilor de transfer;

- marja de profit;

- neconcordante D394 si D390;

- tranzactii cu contribuabili declarati inactivi;

- tranzactii cu contribuabili cu CUI radiat;

In urma acestei analize de risc, structurile de inspectie fiscala din cadrul directiilor generale regionale ale finantelor publice vor primi competente pentru efectuarea de controale fiscale la un numar de aproximativ 80 contribuabili mari cu risc fiscal ridicat. Totodata, la nivelul Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili au fost inclusi in programul de activitate al structurilor de inspectie fiscala un numar de 28 de contribuabili pe baza acestor criterii. Aceasta masura face parte din  planul asumat de ANAF si  prezentat Guvernului Romaniei in vederea cresterii incasarilor si  a conformarii voluntare.

A.D.