In perioada Pascala avem doua evenimente deosebite la Muzeul Judetean Buzau: “Colaje textile in opera Margaretei Sterian – 120 de ani de la nasterea artistei” si “Fiii oamenilor marturisitori ai Fiului Omului”
Last Updated on 13/04/2017 by Iulian Gavriluta

Expozitii MJBMuzeul Judetean Buzau, institutie de cultura subordonata Consiliului Judetean Buzau, anunta vernisarea a doua expozitii de exceptie: “Colaje textile in opera Margaretei Sterian - 120 de ani de la nasterea artistei”, eveniment organizat in parteneriat cu Muzeul National Cotroceni, in data de 19.04.2017, ora 18.00 si “Fiii oamenilor marturisitori ai Fiului Omului” - 20 aprilie 2017, ora 11.00.

Primul eveniment: “Colaje textile in opera Margaretei Sterian - 120 de ani de la nasterea artistei” - expozitia cuprinde obiecte de patrimoniu valoroase din colectia Muzeului Judetean Buzau si este organizata in cadrul evenimentelor legate de comemorarea a 120 ani de la nasterea artistei buzoience, Margareta Sterian, artist plastic si decorator, poeta si scriitoare recunoscuta la nivel national si european.

Realizarea acestei expozitii a fost posibila prin colaborarea celor doua institutii muzeale - Muzeul National Cotroceni din Bucuresti si Muzeul Judetean Buzau.  Expozitia contine panouri textile si lucrari de grafica de inalta valoare artistica, ce formeaza un ansamblu coerent şi armonios, plin de poezie, incantare, o lume unica, sobra prin grafica alb-negru, dar si incarcata de culoare, dinamism, lirism si reverie prin piesele textile expuse.

In intreaga sa opera, Margareta Sterian, o  artista ce apartine avangardei romaneşti din a doua jumatate a secolului XX, cauta sensuri profunde ale vieţii, remarcandu-se prin tehnicile inovatoare, unicitate si calitatea mesajului. Important este faptul ca in fiecare lucrare a ei, creata fie in tehnica artei textile, fie in tehnica grafica a acuarelelor sau a pastelului, artista renunta la povara detaliului nesemnificativ, axandu-se pe esential, pe partea vizibila a lucrurilor, dar nevazutul, subinţelesul, intimul semnelor si simbolurilor la care a apelat releva armonii cromatice de dialog, de conversaţie vizuala şi spirituala intre creator şi privitor.

Avem onoarea de a va invita sa participati alaturi de noi la vernisarea expozitiei Colaje textile in opera Margaretei Sterian - 120 de ani de la nasterea artistei, in data de 19.04.2017, ora 18.00, la sediul Muzeului National Cotroceni din Bucuresti, Bulevardul  Geniului, nr. 1, Sector 6, Bucuresti.

Expozitia va fi deschisa intre 19 aprilie – 21 mai 2017.

Al Doilea eveniment – “Fiii oamenilor marturisitori ai Fiului Omului”

Muzeul Judetean Buzau, va invita la vernisarea expozitiei Fiii oamenilor marturisitori ai Fiului Omului,  care va avea loc joi, 20 aprilie 2017, ora 11.00, la sediul Colectiei de Etnografie si Arta Populara Vergu  – Manaila, str. Razboieni, nr. 8, municipiul Buzau.

Expozitia este realizata prin colaborarea dintre Muzeul Judetean Buzau si Muzeul Episcopal al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei si aduce in atentia publicului un patrimoniu valoros reprezentat de icoane, obiecte de cult liturgic, de arta sacra si de arta populara traditionala din Muntenia.

Exponatele (icoane, usa imparateasca, evanghelii, vestimentatii arhieresti, obiecte de cult liturgic, etc.) au fost organizate tematic, urmarind ilustrarea unor evenimente religioase precum: Patimile, Moartea şi Invierea lui Isus Hristos, precum si evenimentele din viata unor sfinti. Icoana este prezentata din punct de vedere cultic şi estetic, dar si ca marturisire de credinţa, reliefandu-se rolul pe care aceasta il are in universul spiritual romanesc. Sunt etalate de asemenea, obiecte de etnografie si arta populara, costume populare traditionale  si scoarte,  intr-un dialog al datinilor, obiceiurilor si mentalitatilor taranului roman din Muntenia sfarsitului de secol XIX si de-a lungul secolului XX.

Expozitia va fi deschisa intre 20 aprilie - 20 iunie 2017, la Colectia de Etnografie si Arta Populara Vergu  – Manaila, cu sediul in str. Razboieni, nr. 8, municipiul Buzau.

Programul de vizitare este urmatorul:

- MARTI – DUMINICA:

intre orele 09.00 - 17.00 (20 aprilie – 30 aprilie 2017)

intre orele 10.00 - 18.00 (2 mai – 20 iunie 2017)

- Luni  INCHIS.

I.G.