DSVSA Buzau ne spune unde se pot face analize pentru carnea de Paste
Last Updated on 10/04/2017 by Iulian Gavriluta

carne mielAvand in vedere si apropierea sarbatorilor de Paste, ceea ce poate conduce la o crestere a comercializarii de animale vii (in special miei) dar si de produse alimentare de origine animala si non animala si implicit o crestere a potentialelor pericole pentru sanatatea consumatorilor, D.S.V.S.A. Buzau va intensifica controalele la obiectivele ce desfasoara activitati supuse controlului sanitar veterinar. 

Actiunile de control se vor desfasura in targurile de animale, pieţele agroalimentare, unitaţile de abatorizare, procesare, depozitare si comercializare a produselor alimentare de origine animala si non-animala (carmangerii, macelarii, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum şi in unitaţile de alimentaţie publica, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.,  fiind urmarite in principal urmatoarele aspecte :

- conditiile generale si specifice de igiena necesare a fi respectate in unitatile de productie (abatoare, fabrici de procesare etc.) pe intreg ”lantul alimentar” de la aprovizionarea cu materii prime pana la procesarea, depozitarea, livrarea, transportul si comercializarea directa catre consumator a produselor finite;

- condiţiile sanitare veterinare de funcţionare a unitaţilor care comercializeaza produse de origine animala, care au fost autorizate/inregistrate sanitar veterinar, precum şi a mijloacelor de transport al produselor de origine animala;

-  condiţiile de depozitare a produselor de origine animala;

- provenienţa alimentelor de origine animala sau care conţin produse de origine animala, a modului in care sunt manipulate şi expuse la vanzare; prezenţa, dupa caz, a vitrinelor frigorifice care sa menţina o temperatura corespunzatoare şi care sa evite contaminarea produselor;

- cerinţele referitoare la marcarea carnii şi identificarea produselor de origine animala, in special prezenţa marcii de sanatate pe carcasele, semicarcasele şi sferturile de caracase provenite de la porcine şi existenţa, dupa caz, a certificatului de sanatate pentru carne;

-  cerinţele referitoare la marcarea produselor de origine animala;

-  cerinţele referitoare la etichetarea produselor de origine animala;

- condiţiile de funcţionare a unitaţilor inregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentaţiei publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum şi a pieţelor agroalimentare in care se comercializeaza produse de origine animala;

- interzicerea taierii animalelor in scopul comercializarii carnii sau a produselor rezultate pentru consum public, in alte locuri sau spaţii, decat cele autorizate sanitar veterinar;

- interzicerea comercializarii produselor de origine animala in alte locuri decat cele autorizate/ inregistrate sanitar veterinar;

- aplicarea dispoziţiilor privind condiţiile sanitar-veterinare care trebuie respectate la mişcarea suinelor vii pe teritoriul Romaniei.

- un aspect deosebit de important este interzicerea comercializarii carnii provenita de la porcii  sacrificati in interes familial, (fara efectuarea expertizei sanitare veterinare) fapta care daca este constatata va fi sanctionata contraventional cu amenda de la 20.000 – 40.000 lei

            Toate aceste activitati vor fi concentrate in vederea verificarii modului in care operatorii economici respecta cerintele prevazute de legislatia specifica in vigoare precum si orice alte aspecte din aria de competenta care in final sa conduca  la un comert civilizat si sigur sub aspect sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor .

             Inspectorii D.S.V.S.A. Buzau vor manifesta toleranta zero fata de neconformitatile constatate, in functie de gravitatea, caracterul si consecintele acestora, masurile care pot fi luate pot ajunge de la sanctionarea contraventionala pana la suspendarea temporara a activitatii sau in cazurile cele mai grave la interzicerea activitatii, si sesizarea si a altor institutii abilitate ale statului  in efectuarea de cercetari specifice altele decat cele sanitare veterinare.

             In acest an examenul TRICHINELOSCOPIC pentru porcii sacrificati pentru consum familial va fi asigurat de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Buzau , in toate cele 3 Circumscriptii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor de pe raza municipiului Buzau respectiv Piata centrala, Piata Crang si Piata Micro 5, precum si la Circumscriptia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor de la Piata Rm. Sarat. Din discutiile avute cu conducerea Colegiului Medicilor Veterinari – Buzau, medicii veterinari de libera practica pentru acest an vor efectua si ei, pe raza intregului Judet Buzau, examenul trichineloscopic contra cost. Buzoienii sunt atentionati de  medici sa consume doar produse sau carne care au avizul DSVSA sau al medicilor veterinari acreditati.

I.G.