SPECULATII – De ce a fost eliminat fara nicio explicatie de langa Iohannis, George Scutaru (si-a negociat sefia la SIE sau nu?) si de ce nu a dat mana presedintele cu generalul Oprisor, in CSAT (VIDEO)?
Last Updated on 09/03/2015 by Iulian Gavriluta

Toata presa aproape fara exceptie a inghitit “galusca” cu Scutaru la SIE si “demiterea” lui din functia de consilier prezidential pe probleme de securitate. De obicei o astfel de decizie vine cu o mica explicatie, ceea ce nu s-a intamplat si in cazul de fata. Mai mult, la ultima sedinta a CSAT, noul numit consilier pe probleme de securitate – generalul Ion Oprisor a fost ocolit intentionat,

 intr-un mod inadmisibil si jenant pentru protocolul presidential, de Klaus Werner Iohannis (este vorba de salutul cu strangerea de mana, obisnuit in astfel de ocazii – VEZI VIDEO!). Ce s-a petrecut de fapt - presedintele Klaus Iohannis da mana cu cei prezenti…o ia de la stanga de la premierul Ponta in jurul mesei de la sedinta CSAT. Fiecaruia i se adresaza in parte: Domnule prim ministru, Domnule ministru, Domnule Director, Domnule director adjunct … pe un singur personaj, Iohannis il ignora, nu ii intinde mana, nu il saluta: generalul Ion Oprisor. Mai trebuie retinut - vineri, la 48 de ore de la sedinta CSAT, presedintele Iohannis semneaza decretul de revocare din functia de consilier prezidential pe probleme de securitate nationala a lui George Scutaru si numirea in aceasta functie a lui Ion Oprisor. Surse din aparatul prezidential, citate de canale de stiri nationale au precizat faptul ca George Scutaru a fost “eliminat” din preajma presedintelui pentru ca asa ar fi dorit partea germana a UE, stiindu-se ca Scutaru a fost acuzat deseori ca ar fi “vizitat” ambasada SUA  “sub diferite motive”. De asemenea supararea lui Iohannis ar fi venit si pentru faptul ca generalul Oprisor i-ar fi fost impus. 

Cine e Ion Oprisor?

Generalul Ion Oprisor s-a nascut pe 10 martie 1955, in comuna Deagurile, judetul Arges. La data de 27 septembrie 2003, este numit ca expert in cadrul Departamentului Securitatii Nationale al Administratiei Prezidentiale condus de Ion Talpes. El a fost adjunctul lui Viorel Barloiu, secretarul general al CSAT in mandatul lui Ion Iliescu. La 1 noiembrie 2004 a fost avansat la gradul de general de brigada (cu o stea). In anul 2005 a absolvit Colegiul National de Aparare. A fost numit la data de 1 mai 2005 in functia de consilier in cadrul secretariatului Consiliului Suprem de Aparare al Tarii (CSAT). Dupa demisia din 6 ianuarie 2006 a generalului Viorel Barloiu din functia de consilier de stat si secretar al CSAT, atributiile acestuia au fost preluate, in mod neoficial, de catre generalul Ion Oprisor. Dupa zece luni de la demisia lui Viorel Barloiu, la data de 20 noiembrie 2006, presedintele Traian Basescu l-a numit oficial pe generalul Ion Oprisor in functia de secretar al CSAT cu rangul de consilier de stat. La 23 decembrie 2006, Ion Oprisor a fost inaintat la gradul de general-maior (cu doua stele). La data de 1 aprilie 2008 a fost avansat la gradul de general locotenent si trecut in rezerva.

Cine e George Scutaru?

George Scutaru a fost numit in functia de consilier prezidential pe 22 decembrie, cand presedintele Klaus Werner Iohannis a semnat decretul de numire a sa in functia de consilier prezidential, alaturi de Sorin-Dan Mihalache, Dan-Andrei Muraru, Cosmin-Stefan Marinescu si Tatiana Niculescu Bran. George Scutaru era consilier prezidential in cadrul Departamentului Securitatii Nationale. In locul lui Scutaru va veni Ion Oprisor, care pana in acest moment a detinut functia de consilier de stat la Secretariatul CSAT, inca din mandatului fostului presedinte, Traian Basescu. George Scutaru, fost lider al deputatilor PNL, a fost jurnalist al agentiei Mediafax din 1993 pana in 1998, cand a devenit consilier al presedintelui ApR, Teodor Melescanu, formatiune politica la care si-a depus si adeziunea. In 2001 Scutaru devine membru al PNL, in urma fuziunii cu ApR, si obtine in 2002 functia de presedinte al Biroului Politic Teritorial PNL Buzau. Din 2010 si pana anul acesta a condus organizatia judeteana a PNL Buzau. Scutaru a detinut trei mandate consecutive de deputat si s-a specializat in probleme de securitate, dupa ce a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea Bucuresti. Scutaru s-a pregatit pe probleme de securitate nationala la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti. Tot in acest domeniu in 2011 a urmat cursurile pentru oficiali civili si militari pe probleme de securitate cibernetica (SES2/2011), Centrul European pentru Studii de Securitate “George C. Marshall”, Garmish – Partenkirchen din Germania, iar in 2013 a urmat programul de informare organizat de Ambasada SUA la Bucuresti si Misiunea SUA la NATO la baza aeriana NATO de la Geilenkirchen (Germania), Comandamentul Operational Intrunit de la Brunssum (Olanda) si sediul NATO de la Bruxelles (Belgia).

Iulian Gavriluta

P.S. Alte speculatii vorbesc despre faptul ca SRI l-ar fi informat pe Iohannis cu privire la o eventuala implicatie in banii murdari ai PNL Buzau din 2008 - potrivit declaratiilor lui Cristinel Bigiu, fost numarul 2 in filiala partidului liberal din Buzau, arestat pentru mita si alt einfractiuni (acesta a declarat ca: "... In mod concret, circa 250.000 de euro au ajuns in campania electorala, iar restul i-am dat unor persoane pe care deocamdata nu doresc sa le nominalizez. Declar ca, intr-adevar, aceşti bani, despre care am vorbit mai sus, au fost folosiţi in campaniile electorale din anul 2008”).