Premiera in geofizica! INCDFP utilizeaza aparatura de ultima generatie pentru explorarea Vulcanilor noroiosi!
Last Updated on 12/04/2024 by Iulian Gavriluta

Dezvaluim tainele ascunse sub Vulcanii noroiosi!
Echipa de la Geo Edu Lab (Laboratorul de Geofizică Aplicată, Prevenire și Educare) din cadrul INCDFP a cartat pentru prima oară 3D subsolul unui vulcan noroios din România, folosind o tehnologie geoelectrică de ultimă generație. Această abordare ne demonstrează că structura subterană a vulcanului corespunde doar parțial cu ce se vede la suprafață și ne oferă o perspectivă nouă asupra acestor fenomene spectaculoase.
În 2023, #GeoEduLab, alături de echipa Iris Instruments, a realizat o campanie de măsurători în zona vulcanului Pâclele Mici. Campania a folosit aparatura #FullWaver, o abordare inovativă a cartării geoelectrice folosită pentru prima dată în România, dar și internațional în acest scop.
Vedem prin sol cu electricitate
Vulcanii Noroioși din Buzău nu sunt doar o atracție turistică, ci și un laborator natural fascinant. Ei joacă un rol important în ecologie, geologie și chiar în studiul schimbărilor climatice. Dar studierea lor prin metode geoelectrice clasice este dificilă din cauza mediului subteran foarte conductiv, care disipă curentul.
Aici intervine sistemul FullWaver, o aparatură de ultimă oră disponibilă în cadrul Laboratorului Mobil de Geofizică Aplicată din cadrul GeoEduLab. Această aparatură are capacitatea de a efectua sondaje geoelectrice detaliate, oferind informații 3D la adâncimi mari, de peste 100 m. Această tehnologie integrează o combinație puternică de caracteristici, inclusiv electrozi autonomi, modulul GPS pentru urmărirea exactă a locației și o sursă de mare putere.
O abordare de pionierat in geofizica!
Această metodă a sistemului FullWaver nu a mai fost folosită în România și nicăieri în lume, în acest scop.
Cu ajutorul acestui sistem, am reușit să cartăm #geoelectric zona de sub vulcanul noroios Pâclele Mici. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Applied Sciences - https://www.mdpi.com/2076-3417/14/6/2463 autori: Andrei Mihai, Alexandra Gerea, Dragos Tataru, Eduard Nastase, Bogdan Grecu).
Deja am inceput noul proiect
Echipa GeoEduLab a început un nou proiect pentru a explora în profunzime adâncimile vulcanilor noroioși. Se vor folosi zboruri de dronă echipate cu senzori Lidar pentru a cartografia detaliat terenul, fotogrammetrie pentru a captura imagini de înaltă rezoluție și senzori termali pentru a detecta variațiile de temperatură. În plus, se vor realiza măsurători seismice și de gravimetrie.
Achiziția, procesarea și integrarea acestor date este un proiect ambițios care nu a fost realizat nicăieri în lume. Astfel, sperăm să înțelegem mai bine nu doar vulcanii din zona Buzău, ci și procesele care stau la baza acestui tip de fenomen geologic din toată lumea.
Mulțumim Geoparcul U N E S C O Tinutul Buzaului pentru parteneriatul ce a facut posibilă această cercetare și Arii Naturale Protejate Buzău pentru înțelegere și acceptarea acestor investigații științifice noninvazive ce pot aduce atât valoare științifică, cât și vizibilitate și promovarea acestei arii protejate.

Iulian Gavriluta.

SURSE: INCDFP, Facebook