Sunteti de acord cu invatamantul obligatoriu de 15 ani? Cititi aici ce modificari vor sa faca parlamentarii

Scoli BuzauGradinita si liceul, pana la clasa a XII-a, ar putea deveni obligatorii. Este o initiativa a deputatilor PSD si UDMR. Concret acestia vor ca pana in 2020, ultimii doi ani de gradinita si ultimii doi ani liceu sa devina obligatorii. Proiectul va fi supus votului in Camera Deputatilor.  

Saracia, somajul, scaderea natalitatii si cazurile de abandon familial sunt doar cateva motivele care au dus la scaderea numarului de prescolari. In 2016, doar 500.000 de copii cu varste intre 3 si 6 ani au fost inscrisi la gradinita, aproximativ 60% din totalul lor. Aceleasi statistici arata si ca numarul gradinitelor a scazut dramatic in ultimele doua decenii: de la peste 10 mii in 1990, s-a ajuns la putin peste o mie in 2016.„Din punct de vedere al gradinitei, daca ar deveni obligatorie, automat, conform Legii Educatiei si costurile, mai ales cu masa, ar trebui suportate de Ministerul Educatiei. Ar fi o masura binevenita mai ales in sistemul rural”, spune Eugen Ilea, reprezentantul unei asociatii de parinti. Nici in licee, situatia nu e mai buna. In anul 2016-2017, din 120 mii de elevi, 20% nu s-au prezentat la examenul de bacalaureat. Este in vigoare articolul care spune foarte clar ca pana in anul 2020 Ministerul Educatiei Nationale asigura extinderea invatamantului obligatoriu la elevii de clasa a XII-a”, spune Liviu Pop, fost ministru al Educatiei. Practic, prin acest proiect de lege initiat de deputati, se urmareste acelasi lucru. Pe langa clasele finale de liceu, grupa mijlocie si grupa mare ar deveni obligatorii. In acest moment, proiectul de lege este la Camera Deputatilor.

A.M.

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează

Comentarii  

0 #2 Învățământ obligatoriu de 15 anitănase tudoran 11-03-2018 22:17
Dacă în Suedia, învățământul liceal este obligatoriu încă din anul 1912, de ce nu ar fi și în România? Românii sunt dornici de a fi bine pregătiți și utili societății în toate domeniile! Este în interesul lor viitor, de a fi bine pregătiți. În concluzie, susțin propunerea inițiatorilor acestui proiect de lege!
Citat
0 #1 Invatamantul obligatoriuBirzache Maria 09-03-2018 12:42
Ideal ar fi sa le creeati oamenilor conditii sa-si tiba copiii la gradinita si la scoala nu sa mariti invatamantul obligatoriu;int ai sa-l faceti gratuit sa nu se mai ceara bani ppt orice si tot felul de carti si caiete speciale scumpe.Cati intelectuali avem capsunari.Creea ti locuri de munca bine platite.
Citat