IATA INCA O LICITATIE PE SEAP CU DEDICATIE - FACUTA DE DONALD TOM PENTRU O FIRMA DIN IASI (ACHIZITIE DE TABLETE!)
- Detalii
- Categorie: Social
- Publicat: Miercuri, 11 Octombrie 2017 17:55
Iata ce gasim pe site-ul de sesizari domnule primar.ro: subiectul este legat de licitatia cu dedicatie facuta de TOMA si ai lui pentru achizitionarea de tablete. Domnul care face sesizarea este in tema si stie ce spune. Cumva este tot de-al lui Boscodeala sau Tescaru, Tomitza? Vai de capul tau meltene!
"Sesizare pentru primaria Buzau, judetul Buzau
Postata de: Daniel
La data: 10 Octombrie 2017
Tip: Reclamatie
Cod: 110949
< Inapoi la sesizari
Printeaza aceasta sesizare!
Trimite unui prieten
Domnule primar Constantin Toma,
Va scriu in legatura cu procedura lansata pe SEAP - „Sistemul integrat al platformei de management educațional cu scopul monitorizării și creșterii performanței școlare pentru nivelurile de școlarizare primar, gimnazial, profesional și liceal”.
Exista suspiciunea ca aceasta achizitie nu este transparenta si corect organizata, ci mai degraba pare a fi o licitatie “cu dedicatie”.
Sper totusi ca dumneavoastra veti avea timpul necesar sa analizati toate aspectele pe care vi le voi prezenta in cele ce urmeaza:
1. Specificatiile caietului de sarcini sunt realizate dupa un produs existent pe piata, detinut de o singura companie inregistrata in Iasi – numita ADSERVIO SOCIAL INOVATION SRL – iar produsul numindu-se adservio. In mod normal specificatiile unei asemenea achizitii se realizeaza in baza unui studiu de fezabilitate si in baza necesitatilor beneficiarului, in schimb TOATE specificatiile si “modulele” platformei sunt luate cu copy/paste – practic reprezinta descrierea produsului existent.
2. Licitatia este discriminatorie si contine criterii de descalificare care nu se supun legilor in vigoare. Unul dintre aceste criterii este pragul cifrei de afaceri – Media ultimilor 3 ani – 2014, 2015, 2016 trebuie sa fie de minim 4.500.000 (1 milion de euro)!!! Atentie – principala componenta a acestei licitatii reprezinta platforma de managemnt educational iar firma care a realizat aceasta platforma a avut o cifra de afaceri in valoare de 562 420 RON (de 9 ori mai mica decat ceea ce se solicita in caietul de sarcini). Deci logic aceasta companie va intra in asociere cu un partener ca sa poata demonstra si sa se poata califica din punct de vedere administrativ. Cel mai probabil parteneriatul va fi facut un un furnizor de echipamente hardware si de telefonie precum TELEKOM ROMANIA.
Acesta este un tabel in baza caruia a fost stabilita valoarea contractului:
Numar Pret Perioada (luni) Total PROCENT %
Licente 21143 7.5 12 1902870 77.67
Tablete 1173 304.5 1 357179 14.58
Conexiune 4G 1173 13.5 12 190026 7.76
TOTAL 2450075 100.00
Daca platforma reprezinta 77% din contract de ce nu se face achizitie separata pentru platforma si o alta achizitie pentru echipamente hardware pentru ca si alti provideri precum SAMSUNG, HUAWEI, ALLVIEW, LENOVO, etc ar putea participa si ar putea oferta echipamente de o calitate SUPERIOARA la aceeasi valoare.
3. Un alt criteriu discriminatoriu este cel al experientei similare - citez: Se va prezenta lista principalelor livrari de produse similare efectuate in ultimii 3 ani, cu indicarea valorilor, datelor si a beneficiarilor publici sau privati. Din lista trebuie sa rezulte ca ofertantul a livrat produse similar in ultimii 3 ani, impliniti la data limita de depunere a ofertelor, a caror valoare cumulate a fost de minim 1.750.000 lei fara TVA.
Se vorbeste despre PRODUSE similare, nu si SERVICII similare. Deci acest criteriu face referire doar la cei 14,58% din valoarea licitatiei adica doar la tablete… conexiunea 4G si licentele fiind practic un serviciu (licenta lunara probabil trebuie sa includa licenta de utilizarea a platformei care este un SaaS adica un Software as a Service, deci un serviciu), deci compania trebuie sa fi facturat in ultimii 3 ani astfel de servicii in valoare de minim 1.750.000 lei – dar ce se intampla cu cei care ofera astfel de platforma de 5 ani cu titlu gratuit? Ei nu pot participa la licitatie?
4. In cazul unui consortiu documentele de calificare/administrative TREBUIE completate de toti membrii consortiului, nicidecum printr-un acord asa cum scrie la voi: In cazul în care ofertantul îsi demonstreaza capacitatea tehnica si profesionala invocând suportul unui/unor tert/terti, atunci acesta are obligatia de a dovedi sustinerea de care beneficiaza, de regula, prin prezentarea unui angajament ferm al persoanei respective, prin care se confirma faptul ca acesta va pune la dispozitia ofertantului resursele invocate.
5. Grila de punctare este intocmita disproportional in raport cu livrabilele din contract. Pretul este 40%, resursa umana 35% si metodologia de implementare a contractului este de 25%.
Ce legatura are resursa umana intr-un procent atat de mare intr-un contract de livrare de PRODUSE (BUNURI, adica tablete) si LICENTE.
Resursa umana este importanta atunci cand in cadrul unui proiect se deruleaza dezvoltarea unei solutii cu specialisti angajati si platiti din proiect. Concret daca Primaria Municipiului Buzau ar dezvolta aceasta platforma pentru sine si ar fi proprietara pe codul sursa atunci ar fi logic si normal sa cerem experienta si cv-ul viitorului prestator. Licenta se livreaza in forma in care este ea la momentul respectiv de catre detinatoarea licentei…. Mai mult de atat acea licenta presupune servicii de suport si mentenanta pe parcursul celor 12 luni cat dureaza contractu. Acesti specialisti ar trebuii sa aiba un angajament ca vor fi timp de 12 luni in proiect.. altfel ii prezentam la data licitatiei si apoi ii dam afara.
Se cere “Expert Analiza de business” – iar in descriere este o fraza vaga si fara sens: “pentru expert se prezinta documente suport din cadrul carora sa reiasa implicarea acestuia intr-un proiect/contract la nivelul caruia a derulat activitati privind Analiza cerintelor de business, se acorda 7p;” – se presupune ca Primaria a facut analiza, necesitatea implementarii unui asemenea sistem si studiu de fezabilitate cand a demarat licitatia si evident ca nu mai e nevoie de un analist post contract care sa decica acest lucru.
6. Primaria Municipiului Buzau, asigura licentele pentru primul an de functionare (12 luni). Cine sau cum se aloca bugetul pentru anul 2, 3, etc? Cine aduce garantii ca furnizorul de licente nu le va scumpi de la 7,5 lei/copil la 50 lei/copil in anii urmatori???
Costul de implementare pentru primul an este de 420.000 euro – cu aceasta suma PRIMARIA AR PUTEA DEZVOLTA PROPRIA SOLUTIE SOFTWARE, propria platforma educationala si ar putea in anii urmatori sa asigure 7-10 locuri de munca pentru persoanele responsabile cu mentenanta si trainingul personalului didactic.
Daca furnizorul schimba pretul la 50 lei/luna/copil pentru anul 2 de implementare, Primaria va aloca 3 milioane de euro pentru licente?? Contractul nu limiteaza sau nu reglementeaza aceste lucruri.
7. Suntem in anul 2017, se doreste achizitia de tablete de ULTIMA GENERATIE insa nu se precizeaza nicaieri ca platforma trebuie sa aiba aplicatie pentru sisteme Android, iOS sau Windows Phone. Conform studiilor 67% din traficul pe internet a fost realizat in anul curent de pe platforme MOBILE! Parintii sunt utilizatori de smartphone si vor dori sa aiba acces la asemenea informatii direct dintr-o aplicatie dedicata pentru telefonul lor. Conform caietului de sarcini aceste aspecte NU sunt mentionate, sunt cumva omise… deoarece adservio NU are variante native pentru platforme mobile, este practic o platforma web care trimite notificari doar pe email. De ce ati vrea sa cheltuiti 420.000 euro annual pentru o solutie care exista si GRATUIT???
Nu am obiceiul sa urmaresc achizitii pe SEAP si nici sa dau feedback-uri atat de detaliate, insa am fost contactat de un fost coleg de liceu, hasdeean si el care mi-a comunicat linkul si intentia BUNA a primariei de a schimba ceva in domeniul educatiei la nivel de judet, dar a insistat sa vin cu un punct de vedere.
Sunt plecat de 14 ani din orasul meu natal, Buzau… si am schitat un zambet cand ati iesit primar pentru ca mi-am zis: In sfarsit, un om muncitor, a facut bani in afaceri si a stiut ce inseamna munca. Are coloana vertebrala si nu va face jocurile partidului!
In consecinta, am analizat cu atentie cele descrise mai sus si fara dubii putem concluziona ca procedura deschisa nu este tocmai conform asteptarilor cetatenilor si nici conform exigentelor dumneavoastra.
Sper sa luati masuri in urmatoarea sedinta de consiliu sa identificati cine a initiat procedura si ce interese are si sa nu repetati greseli precum “Licentele Microsoft” sau “Contractele Siveco si Universitatea Politehnica din Bucuresti”.
PS: pina si ziarul local opinia a clasificat stirea la categoria POLITIC si a anuntat castigatorul licitatie.
Cu deosebita consideratie.
Daniel
Documente / Imagini:
articol ziar opinia
achizitie_licente_adservio_primaria_buzau_Page_115
detaliere 1
achizitie_licente_adservio_primaria_buzau_Page_2.p
detaliere 2
226 vizualizari
+ SHARE
Raspunsul primarului
11 Octombrie 2017
Fisa de date si documentatia de atribuire care stau la baza acestei licitatii au fost verificate si validate de Agentia Nationala a Achizitiilor Publice, inaintea publicarii anuntului de participare in SEAP.
Incepand de anul trecut, cand am facut publica intentia de a digitaliza invatamantul buzoian au venit mai multe firme care ne-au prezentat produsele si serviciile lor.
Studiind inclusiv ceea ce se intampla in acest domeniu in Uniunea Europeana s-a ajuns la definirea unui pachet de servicii si produse care ar putea duce la cresterea reala a nivelului calitatii educatiei in scolile din Buzau.
La unele din prezentarile facute de firme a fost prezenta si presa buzoiana si profesori si directori de la scolile noastre.
Conform legii, caietul de sarcini poate fi contestat oficial.
La licitatie se poate inscrie orice firma care indeplineste conditiile solicitate.
Documente atasate raspunsului
Comentarii facute la aceasta sesizare
11 Octombrie 2017, Bogdan Voicu
puteti numi macar 3 firme din cele care au prezentat produsele si serviciile lor?"