Pistolarii din judet, la control!

Potrivit IPJ, la nivelul judetului Buzau se desfasoara o actiune preventiva ce ii vizeaza pe detinatorii de arme si munitii.Actiunea se desfasoara in contextul masurilor stabilite pentru mentinerea climatului de siguranta publica in perioada sezonului estival 2014 si are drept scop prevenirea si combaterea ilegalitatilor la regimul armelor si al munitiilor, in special a portului si folosirii armelor in locuri publice. Sunt angrenati atat politistii specializati din cadrul Biroului Arme, Explozivi si

Substante Periculoase, cat si politisti din structurile de ordine publica ale Inspectoratului de Politie Judetean Buzau, iar in cadrul activitatilor desfasurate sunt vizati atat detinatorii legali, cat si persoanele care detin sau folosesc arme si munitii fara a fi autorizate in acest sens. Politistii efectueaza verificari si la unitatile de cazare din judet, cu privire la existenta amenajarilor specifice pentru pastrarea armelor de autoaparare detinute de turisti, astfel incat sa se previna accesul persoanelor neautorizate la acestea. De asemenea, realizeaza si instruirea proprietarilor de cluburi si discoteci cu privire la afisarea, la intrarile in localuri, a anunturilor care interzic patrunderea persoanelor care au asupra lor arme si munitii. Tocmai pentru prevenirea oricaror incidente, politistii readuc in atentie unele prevederi legale de interes. Astfel, arma de autoaparare poate fi purtata numai de catre titularul permisului, cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

a) trebuie sa fie asigurata si sa nu fie armata;

b) sa nu prezinte defectiuni, cu exceptia situatiei in care este transportata la armurier;

c) trebuie sa stea in permanenta introdusa in toc si ascunsa vederii, cu exceptia situatiilor in care persoana este autorizata, potrivit legii, sa o utilizeze;

d) sa se afle in permanenta numai asupra sa si sa nu fie inmanata, sub nicio forma, altor persoane, cu exceptia armurierilor, intermediarilor, organelor de politie competente, precum si personalului abilitat prin lege sa pastreze si sa asigure securitatea temporara a armelor, la intrarea in institutiile publice, precum si in alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;

e) detinatorul sa nu se afle sub influenta bauturilor alcoolice, produselor sau substantelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori in stare avansata de oboseala sau sa nu sufere de afectiuni temporare, de natura sa genereze o stare de pericol, in conditiile in care poarta arma asupra sa.

                   Detinerea, portul, confectionarea, precum si orice operatiune privind circulatia armelor letale, a munitiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora, fara drept, se pedepsesc cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

                   Detinerea sau portul fara drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizarii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

                   Portul armelor letale ori ale celor neletale din categoria celor supuse autorizarii, fara drept, in sediul autoritatilor publice, institutiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

 

I.G.

Comments are now closed for this entry