DECIZIE UNICA! Copiii nascuti dupa 2011 vor primi de la stat cate 500 de euro de la 1 martie 2017

Bani copii educatieCopiii romani nascuti dupa data de 9 februarie 2011 vor primi de la stat o suma de 500 de euro, bani pentru educatie, conform legislatiei. Tinerii vor fi singurii care vor avea acces la bani, dupa ce implinesc varsta de 16 ani. Desi ar fi trebuit acordati din 2013, banii pentru educatie ar urma sa fie alocati copiilor incepand din martie, anul viitor, potrivit unui act normativ recent publicat in Monitorul

Oficial. Statul s-a angajat sa acorde, in scop educational, 500 de euro pentru fiecare copil nascut dupa data intrarii in vigoare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, adica dupa 9 februarie 2011. Obligatia este prevazuta chiar in acest act normativ, impreuna cu conditiile in care se vor acorda banii pentru educatie. Initial, suma de bani trebuia acordata din 2013, insa Guvernul a tot amanat aplicarea efectiva a prevederilor legale in cauza. Ultima amanare a fost recent stabilita pentru 1 martie 2017, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2016, in vigoare de la momentul publicarii in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1035 din 22 decembrie 2016.

 

Asadar, copiii ar putea primi acesti bani dupa 1 martie 2017, daca autoritatile nu decid sa aplice o noua amanare prevederilor din Legea educatiei. Prin OUG nr. 83/2014, Executivul stabilise ca acordarea banilor se amana pana la 31 decembrie 2016, ceea ce insemna ca copiii ar fi putut primi banii inca de la inceputul lui 2017. Cadrul legal referitor la cei 500 de euro pentru educatie nu este insa complet la acest moment, fiind necesare norme suplimentare pentru aplicarea prevederii - ceea ce nu exclude posibilitatea unei noi amanari si dupa 1 martie 2017.

“Statul sprijina dreptul la invatare pe tot parcursul vietii prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data platii, fiecarui copil cetatean roman, la nasterea acestuia. Suma este acordata in scop educational in beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. (...) Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educatie permanenta prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro se acorda tuturor copiilor nascuti dupa data intrarii in vigoare a prezentei legi”, stabileste Legea educatiei.

Concret, cei 500 de euro vor fi depusi de autoritati, in baza certificatului de nastere, intr-un cont de depozit ("cont pentru educatie permanenta") deschis la Trezoreria Statului, pe numele copilului, de catre oricare dintre parinti, imputernicitul acestora sau reprezentantul legal. In plus, si parintii vor avea posibilitatea sa depuna bani in acest cont, iar pentru sumele aflate la Trezorerie se va plati o dobanda anuala din bugetul statului.

Practic, titularul contului va fi copilul, el urmand sa fie singura persoana care va putea sa retraga sume, incepand de la varsta de 16 ani si cu acordul expres al parintilor. "Titularul contului este singura persoana care poate solicita sume din contul pentru educatie permanenta, incepand cu varsta de 16 ani si cu acordul expres, dupa caz, al parintilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului elibereaza vouchere echivalente in valoare cu sumele solicitate", mai scrie in lege.

Desi Legea educatiei este in vigoare din 9 februarie 2011, aplicarea efectiva a prevederilor privind banii pentru educatie a fost stabilita initial pentru anul 2013. Cu toate acestea, copiii nu au primit bani din 2013 pentru ca termenul de intrare in vigoare a fost amanat de cateva ori prin ordonanta de urgenta, asa cum ne-au confirmat reprezentantii Ministerului Educatiei. In acest sens, cea mai recenta amanare este prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 83/2014, ce prevede ca termenul sa se proroge pana la data de 31 decembrie a anului curent. Asadar, copiii ar putea beneficia in curand de acesti bani daca autoritatile nu vor decide o noua amanare.

Atentie! Retragerea si folosirea banilor copiilor in alt scop decat cel educational va reprezenta infractiune si se va putea pedepsi cu inchisoare de la sase luni la un an.

Sursa: evz.ro, avocatnet.ro

A.D.

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează

Comentarii  

0 #1 tot minciuni!?musat 05-12-2017 13:16
Ne-am saturat de atatea minciuni.Nu mai promiteti .Stiti ca nu se vor acorda niciodata acesti baniasa cum ati promis ca veti da si mamelor care au de la trei copii in sus
Lasati-ne...ne- am saturat!
Citat