AVERTISMENT DUR! Rujeola lovește mai puternic cu un nou genotip viral. In Buzău a crescut numărul de cazuri. Citeste AICI care este situația pe județe

RujeolaAdriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, a declarat, sâmbătă, că un nou val de rujeolă a reînceput în mai multe județe și este vorba de un nou genotip viral. Potrivit medicilor, vaccinul rujeolic protejează împotriva acestui noi genotip. „După cum știți, rujeola a reînceput în anumite județe ale țării, și avem prime informații preliminarii că ar fi vorba de un alt genotip viral. Vom mai face teste în continuare, ca să confirmăm că acest val este din cauza unui nou genotip viral.

Asigurările de sănătate - Unde trebuie să te interesezi despre plata acestora? Citește AICI sfatul Ministerului Finanțelor Publice (MFP)

Card sanatatePentru actualizarea bazelor de date a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu situația plății contribuțiilor pentru sănătate, contribuabilii trebuie să se adreseze direct Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), fără a se mai deplasa la sediile ANAF pentru a solicita dovada depunerii ”Declaraților unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” și a ”Declarațiilor privind obligațiile de plată și contribuțiile sociale, impozitul pe venit și evidență nominală a persoanelor asigurate”, a informat, miercuri, Ministerul Finanțelor Publice (MFP).CNAS primește zilnic, în format electronic, de la Centrul Național de Informații Financiare (CNIF), din cadrul Ministerul Finanțelor Publice, toate informațiile actualizate privind contribuțiile plătite de fiecare contribuabil la sistemul național de asigurări de sănătate, provenite din ”Declarațiile privind obligațiile de plată și contribuțiile sociale, impozitul pe venit și evidență nominală a persoanelor asigurate” și din ”Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”Din 11 februarie 2019, CNIF transmite CNAS în format electronic informațiile privind ”Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” pentru perioadele 2018/2019, iar din 18 februarie CNIF transmite CNAS în format electronic ”Declarațiile privind obligațiile de plată și contribuțiile sociale, impozitul pe venit și evidență nominală a persoanelor asigurate” aferente perioadei de raportare ianuarie 2019. Primirea acestor date este confirmată zilnic de reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.MFP recomandă contribuabililor să solicite Casei Naționale de Asigurări de Sănătate actualizarea propriilor baze de date cu informațiile primite de la Centrul Național de Informații Financiare (CNIF), din cadrul Ministerul Finanțelor Publice.

A.M.

FOTO - “Donează sânge - dăruieşte viață!” – Actiune a Centrului de Instruire pentru ISR, Parașutiști, Operații Speciale si JTAC "General-maior Grigore Baştan" Buzau

DONARE sange CIIPOJ BuzauAnimaţi de acest minunat imbold circa 100 de militari voluntari si cadre militare din Centrul de Instruire pentru ISR, Parașutiști, Operații Speciale si JTAC "General-maior Grigore Baştan" au participat astăzi, 14 martie 2019, la o activitate de donare de sânge. Tinerii care se instruiesc în centru sunt bucuroşi că au reuşit să servească această cauză nobilă, să ofere acest “dar ce nu poate fi înlocuit” şi să dovedească că sunt buni militari şi buni cetăţeni.

PROBLEME la incă un medicament. SMECTA, un pericol pentru copii mici și femei însărcinate

SMECTA interzisMedicamentul Smecta, periculos pentru bebeluși, copii mici, femei însărcinate ori care alăptează. Smecta, folosit ca tratament în diaree în cazul copiilor și al adulților, ar putea fi interzis copiilor sub doi ani și femeilor însărcinate, potrivit Agenției Medicamentului din Franța. Agenția Medicamentului din Franța trage un semnal de alarmă asupra utilizării Smecta în cazul copiilor mai mici de doi ani, în cazul femeilor însărcinate și al celor care alăptează și cere ca prospectul pentru Smecta și alte medicamente pe bază de argilă recomandate în tratamentul diareei acute să fie schimbat. Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor și Produselor de Sănătate (ANSM) din Franța susține că aceste medicamente nu trebuie date copiilor sub doi ani din cauza conținutului de plumb ce poate reprezenta un pericol pentru copiii atât de mici. Smecta și alte medicamente asemănătoare, folosite în tratamentul diareei, se eliberează în farmacii fără prescripție medicală, însă riscul de ingerare a unei cantități periculoase de plumb în cazul copiilor sub doi ani poate exista chiar dacă medicamentul este utilizat o scurtă perioadă de timp. Agenția Medicamentului din Franța susține totuși că aceasta este o măsură de precauție, neexistând semnalate cazuri de intoxicație cu plumb din cauza utilizării Smecta la bebeluși și copii mici sau a medicamentului generic Diosmectite Mylan.

Smecta, periculos în sarcină

Utilizarea Smecta sau a medicamentelor generice din această grupă nu este, de asemenea, recomandată la femeile însărcinate sau care alăptează. Ca tratament pentru diaree alternativ, atât în cazul sugarilor, copiilor mici, cât și al femeilor însărcinate și al celor care alăptează, Agenția Medicamentului din Franța recomandă sărurile de rehidratare și revizuirera imediată a dietei. Aceste noi restricții privind utilizarea Smecta și a genericului acestuia respectă recomandările internaționale recente privind pragurile acceptabile ale metalelor grele la medicamente. În acest context, ANSM a solicitat un studiu către laboratoarele Ipsen care produc Smecta. Rezultatele acestei cercetări au indicat faptul că nu există riscul de a conduce sânge la adulții tratați cu Smecta timp de cinci săptămâni, deși acest risc nu poate fi exclus în cazul copiilor sub doi ani.

Prospect SMECTA

Smecta se prezintă sub formă de pudră în plicuri pentru suspensie orală. Un pliculeț de Smecta conține: 3 g diosmectită dioctaedrică, glucoză monohidrat 0,74 g, zaharinat de sodiu 7 mg, vanilină 4 mg. Potrivit prospectului, Smecta se administrează astfel: 1 plic pe zi copiilor sub un an, 2 plicuri pe zi la copii de 1,2 ani și 3 plicuri pe zi pentru copiii mai mari de 3 ani și adulți. În prospectul Smecta, la contraindicații scrie că acest produs nu are contraindicații. In momentul de fata, in farmaciile din Romania, acest medicament se omercializeaza fara niciun fel de restrictie.

A.M.

Marşul pentru viaţă 2019 la Buzău este „Unic din prima secundă”

Marsul pentru viata 2019Marşul pentru Viaţă va avea loc anul acesta în 23 martie, sub motto-ul „Unic din prima secundă”, în aproximativ 500 de orașe și localități din România și Republica Moldova. Ediţia 2019 a Marşului pentru viaţă militează şi pentru sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină. Ca in fiecare an, si la Buzau sunt asteptate sute de persoane sa participe la eveniment. 

Marşul pentru viaţă pe mapamond

Evenimente asemănătoare au avut loc recent în alte părţi ale lumii. Marşul pentru viaţă din Washington a adunat în 18 ianuarie sute de mii de susţinători pro viaţă, printre care s-au aflat şi reprezentanţi ai vieţii publice şi politice. Cu câteva zile mai devreme, în 13 ianuarie, alte câteva mii de persoane au participat la Marşul pentru viaţă de la Chicago, potrivit Eyewitness News. Aproape opt mii de persoane au manifestat şi în Paris împotriva avortului, informează France Info. În Germania, Marşul pentru viaţă va fi organizat la Berlin în 21 septembrie.

Ecaterina STROESCU