UPDATE - DECES nou nascut la Maternitatea Buzau, mama in varsta de 15 ani diagnosticata cu Gripa, ATENTIE! Doi copii s-au îmbolnăvit de gripa la Buzău.

 

In judetul Buzau, potrivit DSP, analizele de laborator au confirmat prezența virusului gripal tip A la doi minori din Buzău. Dr. Scantei a spus azi ca este vorba despre un copil de doi ani, din Buzău și depre o adolescentă în vârstă de 15 ani, domiciliată în municipiul Râmnicu Sărat. Copilul este mai bine, adolescenta insa a fost trimisă la București pentru tratament și investigații.Direcția de Sănătate Publică va dispune măsuri de prevenire a răspândirii virusului. Va fi restricționat accesul în unitățile sanitare, iar managerii de spitale vor asigura cu strictețe măsurile igienico-sanitare. Personalul medical trebuie sa poarte echipamentul de protecție. Cu toate ca se face atâta caz de vaccinarea antigripala, medicii de familie spun că dozele de ser specifice venite de la Ministerului Sănătății nu au fost suficiente nici pentru imunizarea categoriilor de risc. Medicii atrag atenția populației și în special persoanelor vulnerabile - bătrânii și copiii sa se prezinte la medic la primele simptome și să respecte regulile igienico-sanitare atât acasă cât și la serviciu sau școală.

A.P.

UPDATE - Potrivit medicului Carmen Scantei, Sef Serviciul Epidemiologie din cadrul DSP Buzau, la Maternitatea Buzau a fost inregistrat decesul unui nou nascut a carui mama a fost diagnosticata cu Gripa. De asemenea specialistul a precizat ca, sarcina a fost una neurmarita medical, nou nascutul a primit la nastere nota doi. Cauzele decesului vor fi stabilite de necropsie. Mama, in varsta de 15 ani, a fost transferata la Spitalul Marie Curie din capitala.

110 buzoieni s-au prezentat la spital dupa ce au cazut pe gheata! Cine este de vina pentru starea trotuarelor?

cazaturi pe gheataToata lumea a vazut ca in aceste zile cu frig si zapada, in oras s-a mers foarte greu pe trotuarele pline cu gheata si zapada. In ultimele zile, mai multi buzoieni au cazut pe gheata datorita neingrijirii corespunzatoare a acestor suprafete, de cei repsonsabili, atat persoane fizice, juridice dar si autoritati locale. "In weekend, la UPU Buzau s-au prezentat un numar de 110 persoane acuzand diferite probleme cauzate de cazaturile pe gheata.

LUPTA PENTRU SPAGA DIN SPITALE! Ce masuri vrea sa ia ministerul si ce spun sindicalistii

Spaga spitaleSorina Pintea, Ministrul Sănătăţii vrea să limiteze șpaga din spitale. În acest scop, ministrul va realiza un plan de măsuri, împreună cu sindicatele din domeniu, pentru acest fenomen de mare amploare. În ce constă planul. „Vom lua nişte decizii, poate chiar conştientizate într-un plan de măsuri, astfel încât să limităm foarte mult acest fenomen care din păcate nu este eradicat şi i-aş contrazice puţin pe colegii mei, în sensul că este încă de mare amploare. În permanenţă, mesajele care îmi vin scot în evidenţă acest aspect”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea cu reprezentanţi ai sindicatelor Sanitas şi Solidaritatea. Sorina Pintea a adăugat că a discutat cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi au stabilit că vor încerca să întărească rolul sindicatului, pentru ca acesta să poată lua decizii în rezolvarea unor probleme care ţin de organizarea muncii salariaţilor din spitale. „De asemenea, am convenit să muncim, să lucrăm împreună pentru creşterea actului medical prin contractul de colectiv de muncă să întărim rolul sindicatului în luarea deciziilor, în rezolvarea unor probleme care ţin în organizarea muncii salariaţilor dintr-un spital”, a mai spus Sorina Pintea.

Ce spun sindicaliștii din sănătate despre fenomenul șpăgii din spitale

Federația „Solidaritatea Sanitară”, cu care Ministrul Sănătății s-a întâlnit la începutul săptămânii, transmite că șpaga în spitale este problema Guvernului, nu a sindicatelor. „Federația „Solidaritatea Sanitară” consideră că Ministerul Sănătății, înainte de a descrie plățile informale ca fiind un fenomen național, este obligat să desfășoare un studiu temeinic pentru identificarea amplorii problemei (și a soluțiilor posibile). În condițiile în care medicina se bazează pe dovezi credem că și gestionarea sistemului sanitar trebuie să se bazeze pe dovezi. Practica Ministerului Sănătății de a indica e-mailurile și telefoanele primite de reprezentanții săi ca dovezi ar putea fi contracarată de indicarea discuțiilor pe care noi le avem cu unii dintre membrii noștri care indică absența practicii plăților informale. Însă, noi știm că din punct de vedere științific ambele practici se mențin la nivelul dovezilor anecdotice, nefiind capabile de furnizarea unor dovezi științifice privind amploarea fenomenului (dovezile științifice fiind o condiție obligatorie a oricărei politici publice riguroase)”, transmite sindicatul.

Federația mai susține că spaga din spitale e conectată la scena politică, care este preocupată de scăparea marilor corupți și de lupta împotriva instituțiilor care sancționează corupția. „Preocuparea Ministerului Sănătății pentru problema „șpăgilor din sănătate” o considerăm legitimă. Însă, ea nu poate fi redusă la problema plăților informale pe care se consideră că le primesc unii dintre salariați, aceasta fiind doar o mică parte a problemei. În condițiile în care scena politică este marcată de lupta împotriva instituțiilor responsabile de sancționarea corupției, scăparea marilor corupți din politică pârând să fie preocuparea fundamentală a celor aflați la putere, este de așteptat ca autoritatea și eficiența Guvernului în lupta împotriva „șpăgilor din sănătate” să fie mult diminuate, „marile șpăgi” (cele care afectează cel mai grav sistemul) fiind de fapt conectate la acest spațiu al politicii”, mai transmite sindicatul.

Sursa - Hotnews.ro, playtech.ro

A.M.

UPDATE - Un bebeluş de 11 luni a murit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, din cauza gripei. NU CONFUNDATI! Gripa face deja ravagii. Care este diferența între gripă şi răceală

Gripa racealaGripa face deja ravagii în România. Sute de cazuri de gripă clinică s-au înregistrat doar în ultima săptămână din 2018, în condiţiile în care în perioada similară din 2017 erau raportate doar 30 de astfel de cazuri la nivel naţional. Îngrijorător, arată specialiştii, e faptul că deja s-au produs şi decese cauzate de gripă in acest sezon. Potrivit raportarilor saptamanale la Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, morbiditatea prin infectii respiratorii acute a fost mai crescuta comparativ cu cea inregistrata in saptamana precedenta si s-a incadrat in intervalul asteptat. Activitatea gripala a evoluat cu intensitate scazuta, inregistrandu-se focare locale in jud. Brasov, mun. Bucuresti si cazuri sporadice in unele judete. La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 52991, cu 9.1% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (48546) si cu 32.5% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (39978) - cresterea este datorata in parte si datorita datelor subraportate din saptamana anterioara ca urmare a zilelor nelucratoare (sarbatorilor legale). In saptamana 31.12.2018 – 06.01.2019 s-au inregistrat la nivel national 349 cazuri de gripa clinica comparativ cu 48 cazuri inregistrate in S 01/2018. In saptamana 31.12.2018 – 06.01.2019 (S 01) au fost inregistrate 6 cazuri de Infectii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 4 mai multe fata de saptamana anterioara si cu 3 mai multe fata de aceeasi perioada a sezonului precedent. Au fost comunicate 4 decese noi confirmate cu virus gripal. De la inceputul sezonului 2018-2019 au fost inregistrate 5 decese confirmate cu virus gripal, din care 3 tip A, subtip (H1)pdm09, 1 tip A, subtip H3 si 1 tip A, in curs de subtipare, fata de 1, cu virus gripal tip B, in sezonul precedent, in perioadasimilara.De la inceputul sezonului au fost confirmate 105 cazuri de gripa:

  • 34 cazuri gripa cu virus AH1
  • 25 cazuri gripa cu virus AH3
  • 45 cazuri gripa cu virus A nesubtipat
  • 1 caz gripa cu virus B

Pana la data de 06.01.2019 au fost vaccinate antigripal 1.203.057 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii. Specialiştii atrag atenţia că virusul gripal este mai agresiv decât cel care a circulat în anii precedenţi. „Sunt foarte multe viroze, gripa evoluează, sunt încă depistate cazuri de gripă cu virus AH1 şi AH3. Cu siguranţă în perioada următoare numărul de cazuri va creşte, dar ca să putem declara epidemie de gripă ar trebui să avem mai multe cazuri decât în prezent”, a declarat pentru un jurnal national medicul Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). Cele mai multe cazuri au fost confirmate în Bucureşti şi în judeţul Constanţa. „Să sperăm că nu va fi ca anul trecut, chiar dacă avem deja un prim deces confirmat cauzat de gripă. E doar o problemă de timp, dar avantajul este că avem un număr mai mare de români imunizaţi încă din luna noiembrie a anului 2018”, a completat Gindrovel Dumitra. România se încadrează în tendinţele europene. Spre exemplu, medicul de familie spune că se remarcă o incidenţă crescută a gripei în Turcia, dar şi în state precum Ucraina şi Bulgaria. Ţara noastră e în urma lor ca număr de cazuri. „Este esenţial ca pacienţii să ajungă la medic, mai ales că o viroză banală are simptome asemănătoare cu gripa: curge nasul, poate să apară febră”, atrage atenţia vicepreşedintele SNMF.

Diferenţe între gripă şi răceală

Concret, gripa sezonieră este cauzată de virusuri umane gripale care infectează căile respiratorii, respectiv nas, gât, bronhii şi uneori plămâni. Cei care se îmbolnăvesc de gripă au, pe lângă febră, durere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare. În cazul virozei respiratorii, alta decât gripa, debutul bolii este mai lent, e însoţit de usturimi în gât, nas înfundat şi dureri de cap. În cazul gripei, debutul bolii este brusc. În ceea ce priveşte temperatura corpului, în cazul gripei aceasta depăşeşte 38 de grade, iar în cazul răcelii bolnavii nu au temperatură, ci stări febrile. „Complicaţiile gripei pot include pneumonie, infecţii ale urechii, infecţii ale sinusurilor, deshidratare şi agravarea afecţiunilor cronice deja existente, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă, astmul sau diabetul”, arată specialiştii.

Cum poate fi prevenită gripa

În afară de vaccinare, care este cea mai eficientă măsură de prevenire a gripei, medicii afirmă că există o serie de reguli care, dacă sunt respectate, pot duce la limitarea răspândirii gripei. Astfel, oamenii sunt sfătuiţi să se spele pe mâini în mod regulat cu apă şi săpun, să îşi acopere gura şi nasul cu un şerveţel atunci când strănută, apoi să îl acopere şi să îl arunce. De asemenea, alimentaţia adecvată şi consumul de legume şi fructe este esenţial, la fel şi consumul de lichide, în special ceaiuri cu lămâie, apreciază specialiştii.

Sursa: adevarul.ro, cnscbt.ro

A.M.

UPDATE - Un bebeluş de 11 luni a murit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, din cauza gripei, la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală. Numărul deceselor din cauza gripei a ajuns la şase în acest sezon.Pe 8 ianuarie, bebeluşul în vârstă de 11 luni a fost adus la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală în stare generală extrem de gravă, cu insuficienţă respiratorie acuta. Medicii l-au testat şi i-au pus diagnosticul de gripă tip A chiar din Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului. Bebeluşul a fost internat atunci în Secţia de Terapie Intensivă, fiind intubat. Copilul nu a răspuns tratamentului, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică, adică după patru zile de la internare, medicii au declarat decesul, în urma unui stop neresuscitabil.Este al şaselea deces din cauza gripei în acest sezon. Celelate cinci victime sunt din Mureş (2), Galaţi (2) şi Arad.

Atentie ce cumparati! "Un cocktail de substanțe medicamentoase ascuns ca produs cosmetic", folosit si la bebelusi , RETRAS de pe piata din Romania

Crema Aur DermCrema Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis, produsă de firma românească Laur Med Plant, va fi retrasă complet de pe piața din România, în perioada următoare, de către Inspecția Sanitară de Stat. Procedura de retragere este în curs, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului, Anca Crupariu. Totuși, la o zi după avertismentul Agenției Medicamentului, crema continuă să fie disponibilă în unele farmacii, în special în cele online, iar președintele Colegiului Farmaciștilor, Dumitru Lupuleasa, a declarat, pentru HotNews.ro, că nu au fost notificați până în acest moment în legătură cu retragerea ei, pentru a îi informa pe farmaciști. Crema nu este un produs nociv sau toxic propriu-zis, însă este "un cocktail de substanțe medicamentoase", cu toate că a fost etichetată de producător drept un produs naturist, cosmetic. Ea poate cauza reacții alergice sau reacții adverse, mai ales să este recomandată frecvent de pediatri, inclusiv pentru bebeluși. O parte dintre farmacii continuă să vândă crema. Președintele Colegiului Farmaciștilor: "Nu am fost notificați". Etichetată de producător drept un produs naturist, cosmetic, crema conține "un cocktail de substanțe medicamentoase - diclofenac, lidocaină, benzocaină, procaină, ketoconazol, hidrochinonă, rezorcină", a explicat, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului, Anca Crupariu. Cel mai probabil, producătorul a ales să introducă pe piață crema ca produs naturist, nu ca medicament, din cauză că procedura de autorizare a unui medicament este mult mai strictă și durează mult mai mult (câțiva ani), în timp ce pentru un produs naturist este suficientă o simplă notificare, spune purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului: "Un produs naturist este mai ușor de autorizat. Autorizarea de punere pe piață pentru un medicament este un studiu care durează câțiva ani, pentru un produs naturist este o simplă notificare." Anca Crupariu spune că Inspecția Sanitară de Stat deja a retras o parte din cantitate și că această instituție "se sesizase încă din vară pentru că pe etichetă sunt niște informații care nu au ce căuta la un produs cosmetic - indicații de utilizare, de ameliorare a unor simptome și așa mai departe, lucru care este complet interzis la un produs cosmetic. Imediat după aceea am primit și noi notificarea respectivă."Totuși, o parte dintre farmacii continuă să vândă joi crema Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis, în special cele online. Pe site-urile mai multor lanțuri de farmacii, crema este în continuare disponibilă la vânzare și poate fi comandată. La rândul său, președintele Colegiului Farmaciștilor, Dumitru Lupuleasa, a declarat, joi că, Colegiul Farmaciștilor nu a fost notificat până în acest moment în legătură cu retragerea cremei, pentru a îi informa mai departe pe farmaciști. Anunțul de miercuri al Agenției Naționale a Medicamentului, prin care oamenii sunt sfătuiți "să nu achiziţioneze Aur Derm Crema cu mimoză, smirnă şi propolis până la finalizarea procedurii de retragere de la comercializare, urmată de distrugerea produsului, având în vedere posibilul impact negativ asupra sănătăţii persoanelor cărora li se administrează", a fost intens comentat pe rețelele de socializare, unde numeroși utilizatori au lăudat efectele cremei, ei declarându-se mai puțin interesați de faptul că este vorba despre un produs etichetat mincinos. Agenția Medicamentului: Aur Derm nu este un produs nociv, dar poate cauza reacții adverse și alergice. Purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului atrage atenția că produsul Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis nu este neapărat "nociv sau otrăvitor, dar este o înșelăciune și lumea trebuie să știe. Vorbim despre un medicament care s-a ascuns sub înregistrarea ca produs cosmetic. Vorbim de acțiuni ale unui medicament - unele dintre aceste substanțe au efect antiinflamator, altele anestezic, altele antifungic, antipsoriatic, antialergic." "Nu sunt substanțe nocive, dar, pentru că acest produs, fiind considerat naturist, este recomandat de pediatri și la sugari, de aceea noi am făcut această atenționare. Până la retragere este bine să nu îţi asumi acest risc, al posibilității de a fi alergic la una dintre substanțe. Depinde de sensibilitatea fiecărui copil și a fiecărei persoane. De aceea este important ca un produs să fie înregistrat în categoria în care se încadrează. Este o înșelăciune în ceea ce privește modul de înregistrare, nu este o substanță nocivă sau interzisă, e vorba că el e un medicament și nu a fost înregistrat ca atare. Ca să eviți apariția unor reacții adverse e bine ca lumea să știe că de fapt în produs sunt substanțe medicamentoase, mai ales pentru copii", explică Anca Crupariu. Ea subliniază că "Ne aflăm în fața unui medicament, lucru care explică de ce pe rețelele de socializare mulți îi iau apărarea și spun 'Mie mi-a făcut bine'."Anca Crupariu a explicat și ce presupune autorizarea unui medicament, procedură care a fost "fentată" în acest caz de producător: "Nu e vorba că sunt otrăvuri, e vorba că, fiind un medicament, ar fi trebuit înregistrat ca medicament, ar fi trebuit să treacă prin tot ce presupune legislația europeană pentru medicamente - studiul calității, eficacității, siguranței, un studiu clinic, testarea dozelor optime, demonstrarea exactă a indicațiilor terapeutice, reacții adverse posibile, contraindicații. Tot ce presupune, toate informațiile care există într-un prospect sunt rezultate dintr-un studiu clinic riguros efectuat. Asta este problema." "Misiunea" firmei care produce Aur Derm: "Revoluționăm modul în care omul înțelege să folosească natura ca suport în medicina tradițională". Firma Laur Med Plant, producătorul cremei Aur Derm, "este o companie românească specializată în fabricarea remediilor naturiste și a produselor cosmetice cu profunde rădăcini în tradiția de vindecare", potrivit prezentării de pe site-ul propriu. "Misiunea noastră: Ne-am propus să oferim răspuns la nevoile unui stil de viață sănătos. Cum ne îndeplinim misiunea: Revoluționăm modul în care omul înțelege să folosească natura ca suport în medicina tradițională pentru o viață sănătoasă, cu efect deosebit în prevenția și tratarea problemelor de sănătate", se mai arată în prezentarea de pe site-ul Laur Med Plant. În ceea ce privește crema Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis, aceasta este prezentată de producător ca fiind "produsă după o rețetă originală, brevetată, crema cu mimoză, smirnă și propolis, este deosebit de eficientă în tratarea afecțiunilor dermatologice de orice tip – alergii, pete, ciuperci, acnee, dermatoze, diferite forme de psoriazis, eczeme mixte, arsuri de gradul I și II, pe care le vindecă fără urme.""Este eficientă în tratamentele după cobaltoterapie, în tratamentul cancerului de piele în forme ușoare, în acest ultim caz fiind necesar acordul medicului", se mai arată pe site-ul Laur Med Plant. Firma Laur Med Plant a avut o singură reacție publică, pe data de 6 ianuarie, după ce autorițile austriece din domeniul sanitar au descoperit că produsul Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis conține substanțe medicamentoase. Reprezentanții Laur Med Plant au publicat, atunci, următorul mesaj pe pagina de Facebook: "Urmare a mesajelor afisate in mediul online ( in special pe Facebook) prin care o parte din consumatorii produselor noastre si-au exprimat ingrijorarea, raspundem azi, in prima zi lucratoare pentru compania noastra dupa incheierea vacantei aferenta sarbatorilor de iarna. Prin acestea, ne-a fost adus si noua la cunostinta faptul ca pe site-ul BASG ( entitate subordonata autoritatilor din Austria) exista o atentionare privind produsul nostru Aur Derm Mimosa potrivit careia in componenta acestuia au fost regasite , prin testarea de catre OMCL ( laborator austriac), elemente ce nu erau mentionate in ambalajul produsului. Aceste elemente ar putea clasifica acest produs drept unul farmaceutic si nu unul cu principii active naturale. Desi intelegem pe deplin misiunea autoritatilor mai sus enuntate, mentionam faptul ca nu ne-au fost solicitate, pana in prezent, pe cale formala, mostre ale produselor noastre pentru a fi testate de catre autoritatile austriece, si , ca atare, sunt cateva elemente ce ridica semne de intrebare. In acest sens, subliniem inca o data faptul ca suntem la dispozitia autoritatilor in a oferi produsele noastre fabricate in mod controlat, din produse naturale, sub atenta supraveghere in laborator, asigurand astfel o sursa clara pentru orice teste considerate potrivite. Misiunea noastra este de a oferi produse cu principii active naturale care sa amelioreze/atenueze efectele afectiunilor mentionate pe ambalaj si, ca atare, nu concepem utilizarea altor componente de natura sintetica si respingem vehement acuzatiile / presupunerile. In clarificarea aspectelor defaimatoare care iata, au dus la crearea unui val de neincredere printre clientii nostri fideli, am comunicat si intarim faptul ca suntem de acord cu testarea in conditii optime a produselor si asumarea rezultatelor. Intrucat aceste proceduri necesita timp, facem apel la bonitatea castigata in timp si la calitatea produselor pe care le folositi in mod frecvent, pana la clarificarea acestor aspecte.

Multumindu-va pentru incredere,

Cu stima,

Echipa Aur Derm"

Sursa - hotnews.ro

A.M.