Decizie importanta la Strasbourg. Consiliul Europei A RESPINS SOLICITAREA DE AUTONOMIE a „Tinutului Secuiesc”

Tinutul SecuiescConsiliul Europei a respins printr-o decizie solicitarea de autonomie a ”Tinutului secuiesc”. Cererea de arbitraj pentru autonomia „Tinutului secuiesc”, solicitata de mai multe consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures, a fost respinsa marti, la Strasbourg, de Comisia de monitorizare a Congresului Puterilor Locale si Regionale (CPLRE) al Consiliului Europei.

 

Presedinta delegatiei Romaniei la acest congres, Ludmila Sfirloaga, a declarat ca cererea a fost respinsa pentru ca ‘nu este de competenta Congresului si a Consiliului Europei’. Potrivit acesteia, tema in cauza face subiectul unei dezbateri politice interne, prin urmare trebuie dezbatuta in tara si nu la instantele europene. Cele 47 de consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures care au solicitat sprijinul Consiliului Europei in vederea obtinerii autonomiei ‘Ținutului secuiesc’ au fost reprezentate la Strasbourg, printre altii, de catre presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, si primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, se arata intr-un comunicat de presa al secretariatului delegatiei Romaniei la congres. ”Dezbaterea a fost una foarte aprinsa, la aceasta participand membri din Franta, Italia, Finlanda, Portugalia si Republica Moldova (…). Chiar daca prezenta unui grup de aproximativ 20 de persoane de nationalitate maghiara, condus de sefa  delegatiei Ungariei la CPLRE, a creat presiune asupra membrilor Comisiei, presedinta delegatiei nationale a Romaniei, d-na Ludmila Sfirloaga, a reusit, prin interventia sa argumentata si hotarata, sa obtina respingerea atat a arbitrajului cerut de reprezentantii „Ținutului secuiesc” cat si a posibilitatii ca acest Congres sa trimita o misiune de monitorizare in Romania. Acest demers a avut sprijinul celorlalti membri ai delegatiei Romaniei", se mentioneaza in documentul citat. Consiliul National Secuiesc a cerut anul trecut celor 153 de consilii locale din judetele Covasna, Harghita si Mures sa adopte cate o hotarare in care sa solicite crearea unei regiuni administrative autonome cu denumirea ‘Ținutul secuiesc’, care sa fie ulterior inaintata Guvernului si Parlamentului Romaniei, forurilor europene si internationale. La solicitarea acestuia 47 de consilii locale din cele trei judete au adoptat proiectul de hotarare privind autonomia, insa hotararile au fost atacate in instanta de catre Prefecturi pe temei de nelegalitate, concret, pe motiv ca crearea unei regiuni autonome pe criterii etnice contravine Constitutiei  Romaniei.

Intr-o adresa transmisa anul trecut autoritatilor locale de catre Prefectura Covasna se mentiona ca aceste hotarari  promoveaza ‘separarea teritoriala pe criterii etnice’ si exced competentele autoritatilor locale, printre atributiile acestora neregasindu-se aprobarea de documente privitoare la politicile statale in materia organizarii administratiei nationale, organizarea administrativ-teritoriala sau stabilirea limbii oficiale pe teritoriul statului roman.

E.S.

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează

Comentarii  

0 #1 EUROPA - ROMANIA - SECUIIIon 10-12-2017 21:51
Oamenii acestia, care sunt luati sub aripa unui stat membru al UE, folositi periodic in diverse scopuri politice interne sau externe, uita un lucru esential: "ROMANIA, tara lor de trai si impliniri este membra a UE", unde normele privind minoritatile sunt cu varf si indesat decat in oricare alt loc, chiar ii deranjam pe altii, mult mai conservatori ca noi.
Le doresc liniste in suflet, vietuire corecta in comunitati, sa lase usile deschise celor care ii viziteaza si sa vorbeasca si romaneste, chiar daca este mai greu, noi o sa-i intelegm si-i vom aprecia pentru efort. Igen?
Citat