38 de ani de la cutremurul din 1977. Buzoienii isi aduc aminte si acum urmarile lui. Vezi aici cand va fi urmatorul cutremur mare!

Cu toate ca au trecut 38 de ani si multi dintre buzoieni nu au trait acele timpuri, unii dintre cei care au simtit cutremurul dn 1977 isi aduc aminte cu precizie de  ce s-a intamplat atunci. Cutremurul din 1977 a fost unul dintre cele mai puternice din tara, care a avut efecte devastatoare atat asupra populatiei, cat si a locuintelor. Chiar daca de atunci au trecut 38 de ani, buzoienii inca isi mai amintesc acele momente de groaza

pe care le-au trait in seara de 4 martie 1977. “Eram la liceu”, precizeaza Amalia M., “si in respectiva seara vorbeam cu ai mei pentru ca a doua zi aveam ceva de rezolvat in familie si am simtit cum imi fuge scaunul de sub sezut, apoi s-a auzit un scartait si un vuiet puternic si a inceput nebunia. Primul impuls a fost sa fug pe scari in jos, ca stateam la etajul 2, dar mi-am adus aminte brusc ca asa ceva nu se face, scarile fiind cele mai vulneabile in aceste cazuri. Parca eram beata si nu ma puteam tine pe picioare, voiam sa merg sub un prag ceva dar nu mai ajungeam…imi vuia capul si toate geamurile, vasele si mobila incepusera sa trosneasca si sa zangane, era uluitor. A tinut foarte mult, dupa parerea mea….si acum cand ma gandesc simt un gol in stomac, exact ca atunci. N-as mai vrea sa trec printr-o astfel de experienta, sincer”. Cutremurul din anul 1977 s-a produs pe data de 4 martie, la ora 21:22 si a avut o magnitudine de 7,2 pe scara Richter. Acest cutremur a avut efecte devastatoare asupra Romaniei si mai ales asupra Bucurestiului; s-au inregistrat aproximativ 1.578 de victime si peste 11.300 de raniti. In jur de 35.000 de cladiri au fost afectate, iar pagubele materiale au depasit suma de 2 miliarde de dolari. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat in Bucuresti, unde s-au prabusit 33 de blocuri si cladiri mari. Epicentrul cutremurului s-a localizat in zona Vrancea, la o adancime de 100 km, insa acesta s-a resimtit atat in tara (in localitati precum Zimnicea, Craiova si Buzau), cat si in strainatate, mai ales in Peninsula Balcanica, Ucraina si Republica Moldova, spun specialistii in seismologie de la INFP. In Buzau, cele mai afectate cladiri au fost cele din centrul vechi, cinematograful Moldavia a fost pus la pamant, la fel si cateva locuinte din respectiva zona. De asemenea, Scoala Sanitara de pe Cuza Voda s-a daramat, impreuna cu alte cladiri din imprejurimi. Buzoienii care au trait acele timpui spun ca se anuntase oficial ca in oras au murit 18 persoane din cauza celei mai puternice miscari seismice din Romania recenta. In prezent, mai multe cladiri din centrul vechi si nu numai sunt purtatoare de “bulina rosie”- adica sunt de risc seismic I, in caz de cutremur, fiind construite inainte de 1977. Cu toate acestea, cele mai multe cladiri si blocuri din oras nu sunt asigurate in caz de cutremur si nici consolidate, fiind in pericol iminent in caz de cutremur major.

Urmatorul cutremur puternic, asteptat la Buzau

Cu toate ca majoritatea seismologilor sunt de acord ca nu se poate prevedea cu exactitate un cutremur major, totusi sunt date analitice si algoritmi de calcul care pot aprecia cand se va intampla cu aproximatie un astfel de fenomen. Daca este sa ne uitam in istoria recenta, doar de la inceputul anului in curs nu mai putin de 8 cutremure au zguduit zona seismica Buzau-Vrancea, ultimul fiind inregistrat ieri – 4,1 grade pe scara Richter, cu mai multe replici ulterioare. Reamintim ca seismul cel mai mare a fost pe 22 noiembrie 2014, cand aparatele INFP au inregistrat o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter. Miscarea s-a produs la o adancime de 40 de kilometri si s-a simtit binisor in toata tara. Site-ul world-earthquakes.com se ocupa de mai multa vreme cu predictii seismologice intocmite pe baza unui algoritm matematic. Potrivit americanilor, anul 2015 este unul critic pentru Romania, in tara noastra fiind asteptat un cutremur catastrofal, de o magnitudine de peste 6,5 grade pe scara Richter. De mentionat este ca site-ul a avut foarte multe predictii care s-au adeverit. Potrivit istoricilor, inca din 1790, tara noastra a fost zguduita de cutremere puternice, iar potrivit site-ului mentionat, primul a avut loc in 06.04.1790 si a avut 6,9 grade pe scara Richter. Apoi, o alta miscare a fost mentionata la data de 26.10.1802, acesta fiind chiar mai puternic decat primul. Mai exact, seismul a avut magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter. Urmatorul ca intensitate a avut loc pe 23.01.1838 si a fost de 7,5 grade Richter. Ultima catastrofa recenta de acest fel a avut loc pe 04.03.1977 si a avut 7,2 grade pe scara Richter.

Iulian Gavriluta

 

 

 

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează