FOTO/VIDEO - Masonii de la Rotary Buzau au amplasat statuia “Rugaciune” de Brancusi, in Cimitirul Dumbrava

Dupa cum au anuntat, masonii de la Rotary Club Buzau au fost astazi prezenti in Cimitirul Dumbrava pentru a admira noua copie a celebrei statui “Rugaciune” de Constantin Brancusi. Dupa ce s-au salutat intre ei, in chipul specific semnelor masonice, acestia au tinut discursuri cu privire la insemnatatea acelei copii din bronz asezate pe soclul special facut de marele artist roman, confiscat in ultima vreme de masoni.

Atentionat de unii dintre cei prezenti, parintele Mihail Milea, prezent la inaugurare, nu si-a mai scos Epitrahilul pentru o slujba ci s-a marginit sa rosteasca alaturi de cei de acolo doar rugaciunea Domneasca – “Tatal Nostru”. Astfel au luat cuvantul mai multi membrii Rotary precum si viceprimarul Fanica Barla care in discursul sau a promis ca de data aceasta copia va fi pazita de camere de supraveghere moderne comandate chiar din Palatul Comunal. Problema este ca acest lucru se va face in aproximativ …o saptamana, pana atunci statuia ramanand aproape nesupravegheata. De asemenea trebuie spus ca statuia se misca destul de usor de pe soclu, fapt ce a produs destule zambete printre cei prezenti la…adunare. Copia din bronz a celebrei statui, autorizata si agreata de criticii de arta din intreaga lume a fost realizata cu banii unui club de afaceri din Buzau. Reamintim ca prima copie a statui a fost furata de doua ori, o data în 1996, dar a fost recuperata dupa doi ani, si a doua oara în 2005, an dupa care nu a mai fost vazuta niciodata. Lucrarea originala se afla la Muzeul National de Arta din Capitala. „Rugaciunea” a fost realizata de Constantin Brancusi în 1910, ca parte a unui complex funerar închinat avocatului buzoian Petre Stanescu, la comanda sotiei acestuia. Sculptura originala a fost amplasata în cimitirul Dumbrava, în anul 1914, chiar de catre Constantin Brancusi. Istoria consemneaza faptul ca, inainte de Revolutie, comunistii au confiscat statueta pe care au inclus-o în Tezaur. O copie autorizata, din bronz, a ajuns pe soclul din cimitirul buzoian în 1974. Noua statuie a fost turnata în bronz la o firma din Arad si a costat în jur de 7.000 de euro. Banii au fost stransi în urma unui spectacol caritabil. Pentru a nu mai avea soarta primei copii, municipalitatea a dat asigurari ca se va ocupa de paza statuetei dupa ce aceasta va ajunge, din nou, în cimitirul Dumbrava. REVENIM CU VIDEO.

 

I.G.

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează