Înainte de Marea Unire. Despre coruptia politicianista!

dezastru 1916 romaniaDaca privim lucrurile in substanta lor , principalul factor care a generat dezastrul militar din 1916 , a constat in existenta la toate nivelele societatii romanesti, a unor minusuri in ceea ce privea resursa umana cu rol decizional.

Pe fondul unei acceptari si mai mult , a unei intelegeri tacite , coruptia, deturnarea de fonduri, delapidarea, promovarea pe criterii de nepotism, contrabanda, a contribuit din plin la dezastrul din 1916. Unii au sacrificat aproape totul iar pentru altii acest dezastru a fost o mina de aur care a dus la aparitia unei autentice mafii a imbogatitilor de razboi. Referindu-se la această stare de lucruri, contemporan cu evenimentele, Octavian Goga scria: „Ţara condusă de secaturi, tara minora, cazuta rusinos la examenul de capacitate in fata Europei. Aici ne-au adus politicieni ordinari, hoti improvizati în moralisti, ministri care s-au vandut o viata întreaga, deputati contrabandisti. Nu ne prabusim nici de numarul dusmanilor, nici de armamentul lui, boala o avem in suflet e o epidemie de meningita morala. Cu conducatori simpli hoti la drumul mare trebuie sa ajungem la marginea prapastiei.“

         Punctul culminant al dezastrului din 1916 a fost atins in momentul in care populatia civila parasea Capitala moment descris in mod sugestiv de catre I.G Duca „Barbati, femei, copii, bolnavi si batrani umblau în ploaie, pe vant, pe ninsoare. Unii nu mai puteau înainta si cadeau sleiti de puteri si lihniti de foame de-a lungul drumurilor. Altii mureau in santuri si trupurile lor descompuse erau lasate prada corbilor. In departare se auzeau focurile inamicului, copiii tipau, femeile plangeau, oamenii racneau, ploaia nu mai inceta, gerul se întetea, intr-o parte un sat era bombardat, intr-alta se vedeau flacari de incendiu”.

         Tifosul exantematic este responsabil de cea mai mare catastrofa epidemica din Romania. In Primul Razboi Mondial, la sfarsitul anului 1916, armata romana este nevoita sa se retraga in Moldova (cu 20.000 de raniti si bolnavi), fiind urmata de 1,5 milioane de refugiati. Lipsa locuintelor, a hranei, a medicamentelor si a apei potabile, favorizeaza declansarea epidemiei de tifos si a febrei recurente. Situatia din transee era dezastruoasa si greu de reprezentat pentru noi cei de astazi care un am trecut prin exxperienta razboiului.Transeele romanesti din iarna anului 1916-1917 sunt in mod sugestiv descrise de catre generalul de divizie Alexandru Averescu :“Istoria ne-a uitat acolo in transee, departe de casa, departe de acasa.Atunci cand trupul este inghetat, doar sufletul ii da speranta, doar amintirile. Nume pe cruci a caror numar nu le stie nimeni.Am plecat atatia si nu s-a mai intors niciunul.Cand au murit ai nostri , am murit si noi cu adevarat, ne-a murit amintirea, ni s-a stins povestea, acum suntem doar litere tocite undeva departe si uneori, imagini sterse si patate de vreme , suntem un Gheorghe, un Ion, un Vasile, un tata, un fiu, un frate , suntem pamant , din noi rasare iarba si peste noi se topeste zapada si in orice sant si orice groapa ne-a ascuns moartea,doar amintirea voastra ne invie ,caci sufletul inseamna acasa” ( Alexandru Averescu – Notite zilnice de razboiu)

         Uitarea este una dintre marile scaderi pe care o duce cu sine prin istorie poporul roman. Razboiul se finalizase insa nimeni nu a avut curajul sa faca un rechizitoriu drastic al guvernarii liberale bratieniste din vremea razboiului si sa stabileasca ierarhia raspunderilor. Nimeni nu a cerut retelei mafiote a imbogatitilor de razboi sa certifice modul in care si-au facut imperiile financiare si sa raspunda pentru modalitatile frauduloase prin care au ridicat aceste imperii. Se stie faptul ca marile escrocherii nu se fac decat in complicitate si ca cercul suspectilor este larg si extrem de incalcit. Interesele acelor noi imbogatiti si ale politicienilor care le-au fost complici au facut ca dosarul fraudelor si al coruptiei sa ramana inchis fara putinta de recurs. Aceasta sa fie doar trecut ? Prezentul  aduce o  reconfirmare.  La multi aniRomania! Romania celor care inca mai sunt curati

Adrian Constantin

dezastru 1916 romania

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează