CAZ BIZAR! TURNUL inclinat din PISA...se indreapta! Care este explicatia

Turnul din PisaTurnul din Pisa a încetat să se mai încline şi chiar s-a redresat puţin. Experții spun că unghiul de înclinare al turnului este mai mic cu o jumătate de grad. Cum este posibil acest lucru? Turnul din Pisa este mai drept graţie lucrărilor de inginerie demarate pentru a salva acest monument medieval, care a devenit atracţia turistică majoră din centrul Italiei.

 

Turnul a devenit celebru pentru înclinația sa, care a luat formă încă din anul 1173. Însă în ultimii 20 de ani, turnul a pierdut patru centimetri din înclinație, potrivit unui raport care evaluează o dată la trei luni starea construcției. „De când au început lucrările de restaurare, turnul se înclină mai puțin. Însă ce contează este stabilitatea turnului, care este mai bună decât arătau estimările inițiale”, a declarat Nunziante Squeglia, profesor la Universitatea din Pisa. Construcția a fost grav avariată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost închisă publicului în 1990, din cauza problemelor de siguranță ale clădirii. După 11 ani, turnul din Pisa a fost redeschis. Turnul din Pisa se aflală în apropierea catedralei și atrage peste cinci milioane de turiști anual. Clopotul turnului era considerat un simbol al puterii maritime a republicii Pisa în Evul Mediu. Pentru a urca până în vârf, vizitatorii trebuie să urce 269 de trepte.Înclinarea turnului a început din cauza solului argilos și poros de sub fundație. După ce au fost construite trei etaje, lucrările au încetat și au fost reluate abia după 90 de ani. Muncitorii au construit etajele adiționale pe o diagonală menită să contrabalanseze înclinația turnului. Însă lucrările au fost iar întrerupte, iar construcția Turnului din Pisa a fost finalizată abia în 1372.

Sursa - playtech.ro

A.M.

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează