Ce este rosia, un fruct sau o leguma? Despre unul dintre cele mai importante “alimente” ale verii unii spun ca este este un fruct, in timp ce majoritatea consuma rosiile ca legume. Oamenii de stiinta considera fructele ca fiind acele parti ale unei plante care fac seminte.
Pe de alta parte, multi dintre noi consideram ca fiind fructe acele parti comestibile ale unei plante, care au un gust dulce. De asemenea, legumele sunt acele parti comestibile care au insa o savoare si aici sunt incluse plantele cu frunze (salata), cele cu tulpini comestibile asa cum este telina, radacinoasele din familia carora face parte morcovul si florile, din aceasta categorie facand parte broccoli. Oamenii de stiinta nu au insa o definitie anume pentru legume.Pornind de la aceste definitii, putem acum sa dam un raspuns la intrebarea, ce este rosia, un fruct sau o leguma?
Potrivit stiintei, rosia este fara niciun dubiu, un fruct, din moment ce face seminte. Bucatarii si oamenii de rand considera rosiile ca fiind legume din moment ce sunt comestibile si sunt mai degraba savuroase, decat dulci…asa cum sunt, in mod obisnuit, fructele. Asadar, din punctul de vedere al oamenilor de stiinta rosiile sunt fructe, restul dintre noi le consideram si le mancam ca legume. Rosiile nu sunt insa singurele fructe “tratate” ca fiind legume. Vinetele, ardeii, castravetii si dovlecii sunt, de asemenea, fructe, dar care sunt consumate ca fiind legume.
Rosiile deshidratate sunt absolut delicioase, fie ca le mananci simple, ca gustare, fie ca le incluzi in retete. Va propunem sa le faceti acasa, in loc sa le cumparati de la supermarket. Iata cum trebuie ar trebui sa procedati:
Ingrediente:
- Rosii-pruna (romane)
- Sare
- Ulei de masline
- Busuioc, usturoi, rozmarin – condimente dupa preferinta
Mod de preparare:
Pasul 1: Preincalziti cuptorul la 95 grade Celsius.
Pasul 2: Spalati rosiile si taiati in jumatate. Scoateti semintele.
Pasul 3: Pregatiti tavile: acoperitile cu foi de copt, aranjati rosiile si presaratile cu sare, dupa gust. Daca vrei, puteti folosi si ierburi aromate ca busuioc sau rozmarin.
Pasul 4: Coaceti rosiile pana se usuca - ar trebui sa dureze 4-6 ore.
Pasul 5: Puneti rosiile uscate in borcane si turnati peste ele ulei de masline, pana le acoperiti. Aici, in functie de preferinte, puteti sa adaugati si alte condimente.
E.S.