Beneficiile extraordinare ale laptelui de aur, bautura indiana cu turmeric. Ajuta la reducerea inflamatiei, prevenirea imbatranirii, sustinerea functiei cerebrale si ameliorarea insomniilor.

Deseori s-a scris despre cum indienii detin secretul longevitatii. Un exemplu in acest sens este laptele cu turmeric, asa-numitul lapte de aur, o bautura traditionala indiana cu beneficii foarte mari pentru sanatate, de la reducerea inflamatiei in organism la ameliorarea insomniilor si prevenirea deteriorarii celulelor, printre altele.

Gasit atat in mancarurile dulci, cat si in cele sarate, turmericul este iubit in lumea culinara pentru aroma sa care ofera o senzatie de caldura, care pare ca te invaluie. Proprietatile sale antioxidante si antiinflamatoare sunt accentuate de laptele de aur, o bautura ayurvedica traditionala care poate fi preparata cu usurinta acasa.

Mai jos descoperiti cheia retetei de lapte cu turmeric si beneficiile extraordinare ale acestei bauturi simple, delicioase si foarte sanatoase.

In Asia, laptele de aur este o traditie culturala: intruchipeaza filozofia ayurvedica de promovare a echilibrului mental si fizic prin nutritie si, bineinteles, prin aroma sa picanta.

Turmericul se remarca prin ingredientul activ, curcumina, care ii confera culoarea galbena distinctiva, precum si prin antioxidantii puternici cunoscuti pentru combaterea inflamatiilor, a imbatranirii si chiar pentru promovarea bunei functionari a ficatului.

Considerat un super-condiment, turmericul poate fi folosit si in rutina de de infrumusetare. In ultimii ani retetele de lapte de aur au fost adaptate de culturile occidentale pentru a include laptele vegetal, dar pot fi facute cu lapte proaspat si, adesea, cu miere, scortisoara, nucsoara, ghimbir sau alti potentiatori de aroma. Singurul element care nu trebuie sa va lipseasca din amestec este piperul negru care este esential deoarece ajuta la absorbtia turmericului si potenteaza beneficiile sale.

Recent, au inceput sa fie comercializate amestecuri de “turmeric latte” sub forma unui praf care incorporeaza laptele, turmericul si celelalte condimente, un semi-preparat care este gata de amestecat cu apa si consumat.

Principalele beneficii ale laptelui de aur sunt proprietatile antiinflamatorii.

Reducerea inflamatiei poate ajuta la prevenirea sau gestionarea unor afectiuni, inclusiv boli de inima, cancer, artrita, Alzheimer si sindromul metabolic. Astfel, se recomanda introducerea laptelui de aur la dieta obisnuita.

Un mic studiu efectuat pe 45 de participanti a demonstrat cum consumul a 500 de miligrame de curcumina a fost la fel de eficient ca si administrarea a 50 mg dintr-un medicament obisnuit pentru artrita in reducerea inflamatiei.

Curcumina are, de asemenea, proprietati antioxidante. Unele studii au aratat ca antioxidantii pot ajuta organismul unei persoane sa repare daunele celulare si sa contribuie la reducerea riscului multor boli.

Un studiu din 2015 a constatat ca antioxidantii din condimentele laptelui de aur au un efect pozitiv asupra reducerii deteriorarii celulelor.

Exista dovezi care sugereaza ca ingredientul activ al turmericului poate ajuta si la imbunatatirea starii de spirit la persoanele care o consuma in mod regulat. Este concluzia unui studiu cu 60 de participanti care a constatat ca administrarea de suplimente de curcumina ar putea ajuta la reducerea simptomelor la persoanele cu tulburare depresiva majora. Cei care au luat atat curcumina, cat si medicamente antidepresive au vazut cea mai semnificativa imbunatatire.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina eficacitatea sa si dozele potrivite, deoarece autorii studiului au mai spus ca rezultatele nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.

Printre beneficiile importante se numara si sustinerea functiei cerebrale si imbunatatirea memoriei.

Unele studii mai vechi au sugerat ca turmericul poate ajuta la imbunatatirea functiei cerebrale iar scortisoara are efect benefic asupra conservarii unor proteine specifice legate de boala Parkinson. Aceste proteine sunt protectoare impotriva simptomelor acesteia, cum ar fi pierderea memoriei si tremuraturile.

Alte beneficii ale laptelui de aur sunt cu privire la reducerea riscului de boli ale inimii. Un studiu a demonstrat ca persoanele care au consumat curcuminoide au avut o rata mai mica de incidenta a evenimentelor de infarct miocardic, cum ar fi atacul de cord, dupa o operatie de bypass coronarian.

S-a discutat inclusiv despre cum ghimbirul, scortisoara si curcumina ar putea avea unele efecte asupra reducerii riscului de cancer. Bineinteles, este nevoie de studii extinse in acest sens.

Celelalte beneficii sunt scaderea nivelului de zahar din sange la persoanele cu diabet de tip 2, stimularea sistemului imunitar — prin proprietatile antibacteriene, antivirale si antifungice care pot ajuta o persoana sa lupte mai bine cu infectiile —, la imbunatatirea digestiei si la sanatea oaselor — multe dintre lactatele imbogatite pe baza de plante contin vitamina D si calciu.

Reteta pentru lapte de aur

Ingrediente:

½ ceasca de lapte sanatos — se recomanda laptele de cocos sau de migdale, fara soia

1 lingurita de turmeric

1 lingura de ghimbir proaspat ras sau 1/2 lingurita de pudra de ghimbir

1/2 lingurita de scortisoara macinata

1 varf de cutit de piper negru macinat

1 lingurita de miere

Combinati toate ingredientele intr-un vas. Apoi, aduceti amestecul la fierbere, apoi reduceti la foc mic. Lasati amestecul sa fiarba timp de aproximativ 10 minute sau pana cand este parfumat.

Pentru a servi, strecurati amestecul printr-o strecuratoare fina pentru a indeparta condimentele. Laptele de aur se poate pastra in frigider timp de aproximativ 5 zile.

SURSA: Urban.ro