NU UITATI, ESTE ULTIMA ZI! Pentru ce trebuie mers astazi la ANAF
Last Updated on 10/04/2018 by Iulian Gavriluta

ANAFPrimele obligatii fiscale din aprilie 2018 trebuie indeplinite de contribuabili astazi, cand este termenul-limita pentru depunerea a cinci declaratii. Vorbim, in primul rand, despre formularul 092, pe care trebuie sa il depuna contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA care utilizeaza ca perioada fiscala trimestrul și care au efectuat o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, fiind astfel obligati sa isi modifice perioada fiscala, devenind platitori de TVA lunar.

 

Tot astazi iși au scadenta urmatoarele trei declaratii:

  • Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri și alte entitati fara personalitate juridica, Formularul 010. Se depune de catre persoanele juridice care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depașirii plafonului legal de scutire.Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri este mai mare sau egala cu plafonul de scutire trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, in termen de zece zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.
  • Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane, Formularul 020. Se depune de persoanele fizice, altele decat cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, care au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in termen de zece zile de la data atingerii ori depasirii plafonului legal de scutire. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.
  • Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, Formularul 070. Se depune de persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.

De altfel, contribuabilii au posibilitatea de a depune, in locul celor trei formulare de mai sus, formularul electronic 700 - Declaratie pentru inregistrarea/modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal, cel ce permite modificarea vectorului fiscal exclusiv online.

Nu in ultimul rand, astazi este termenul pentru notificarea privind aplicarea/incetarea aplicarii regimului special pentru agricultori, Formularul 087. Documentul trebuie depus de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015, care opteaza pentru aplicarea regimului special pentru agricultori.

A.M.