VIDEO – Nicolas SARKOZY, fostul presedinte la Frantei, a fost RETINUT pentru bani primiti ilegal din Libia in campania electorala
Last Updated on 20/03/2018 by Iulian Gavriluta

Sarkozy NicolasNicolas Sarkozy este anchetat pentru finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale din 2007, informează Reuters. Reţinerea fostului şef de stat francez ar putea să dureze până la 48 de ore. Nicolas Sarkozy a fost plasat în custodie la sediul poliţiei judiciare din Nanterre (Hauts-de-Seine), marți (20 martie). El a fost reținut în cadrul anchetei privind finanţarea din Libia a campaniei prezidenţiale din 2007.

 

Nicolas Sarkozy este vizat încă din aprilie 2013 de o anchetă cu privire la acuzaţii referitoare la o finanţare din Libia. Banii ar proveni de la Muammar Kadhafi. Suma ar fi fost folosită în cadrul campaniei sale pentru scrutinul prezidenţial din 2007. În acel an, campania a fost un succes și el a devenit preşedinte.

Totul a pornit de la o investigație jurnalistică

Este prima dată când fostul președinte francez a fost audiat pe această temă. Ancheta judiciară a fost deschisă în aprilie 2013. După publicarea, în mai 2012, de către site-ul Mediapart a unui document libian care prezintă fonduri trimise de fostul dictator libian Muammar Gaddafi pentru campania lui Nicolas Sarkozy, autoritățiile s-au autosesizat. Investigaţiile judecătorilor au făcut progrese considerabile. Suspiciunile cu privire la finanţarea primită de fostului şef de stat al Franţei . El ar fi primit în total, suma de 50 de milioane de euro din partea lui Muammar Gaddafi pentru finanțarea campaniei la alegerile prezidențiale. În noiembrie 2016, cel care a intermediat afacerea, Ziad Takieddine, a spus că a livrat 5 milioane de euro în numerar de la Tripoli la Paris. I-a dat acești bani lui Claude Gueant, fost ministru de Interne. Informaţile au fost confirmate în 20 septembrie 2012 de Abdullah Senussi, fostul director al serviciului militar de informaţii al regimul Gaddafi în faţa procurorului general al Consiliului naţional de tranziţie din Libia.

A.M.

 

https://www.youtube.com/watch?v=tyP0safPhE8

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ft1xwQf5aB8