O constructie din Romania se afla in TOP 10 cele mai bizare cladiri din lume. Citeste aici in ce oras o gasim

Cladirea Uniunii ArhitectilorArhitectii sunt artisti si, atunci cand au voie sa se manifeste si nu sunt constransi de ideile altora, din mainile lor ies adevarate opere de arta. E adevarat, ca aceste opere de arta seamana, deseori, cu stilul cubist al lui Picasso, dar cladirile ciudate create de artisti fac deliciul turistilor.

 

Din Romania, sediul Uniunii Arhitectilor din Romania s-a incadrat cu brio in topul celor mai ciudate cladiri din lume. La intersectia dintre strazile Boteanu si Demetru Dobrescu, se inalta triumfatoare o cladire  neobisnuita, realizata intr-un stil inedit, printr-o combinatie de nou cu vechi. De la departare pare o cladire de birouri de tipul zgarie-nori, nimic neobisnuit in zilele Bucurestiului de astazi. Cand te apropii mai mult, iti dai seama ca acel imobil detine un element nemaiintalnit la alte cladiri din Bucuresti.  Paralelipipedul din sticla este ridicat dintr-o ruina cu valoare arhitecturala si istorica.

Cladirea este monument istoric

Inscrisa in Lista Monumentelor Istorice, cladirea care adaposteste in prezent sediul Uniunii Arhitectilor din Bucuresti pastreaza intamplari istorice care inca nu se cunosc in profunzime. „Casa a fost construita de Grigore Paucescu, membru de partid, la sfarsitul secolului  XIX, apoi a deservit ca sediu ambasadei Austro-Ungare, inainte de primul razboi mondial”, povesteste istoricul Balaceanu Stolnici. Istoricul isi aduce aminte ca dupa atacul din decembrie 1989, casa a fost impartita in doua fragmente, in prima jumatate s-a instalat sediul Academiei Romane, iar cea de-a doua i-a revenit Uniunii Arhitectilor din Bucuresti.

A fost distrusa pentru ca ascundea teroristi

Pe 23 decembrie 1989, casa a fost arsa si distrusa de catre Armata Romana. „Nu stiu din partea cui a venit ordinul, insa au atacat pentru ca credeau ca in cladire exista teroristi”, adauga istoricul Stolnici. De-a lungul timpului, au existat multe voci care spuneau ca zidurile casei de la numarul 5 pastrau secretele securistilor de la Directia a V-a, cel mai de temut departament al acestora, care se instalase aici, insa acest aspect a ramas doar la nivel de zvon, neexistand dovezi concrete care sa ateste prezenta acestora. Construita intr-un stil arhitectural al renasterii franceze, imobilul mai pastreaza din cladirea impozanta de odinioara doua fatete care reusesc sa trezeasca interesul trecatorilor cu privire la aspectul casei de pe vremea lui Paucescu.

Jumatatea moderna a cladirii

In anul 2003, cladirea s-a ridicat pana la etajul 7, insa intr-o nota moderna. „Cladirea se incadreaza in normele permise in aceasta zona, imobilul masurand 28 de metri cu ferestre joase de 2 metri si 60 de centimetri“, adauga arhitectul Dan Marin. Fiind monument istoric, ruina Casei Paucescu nu a putut fi demolata. In consecinta, aceasta a fost consolidata, iar in spatele ei a fost construit turnul de otel si sticla. In jurul imobilului realizat de arhitectii Dan Marin si Zeno Bogdanescu s-au creat diverse controverse, potrivit carora noua constructie a aparut ca urmare a lasarii de izbeliste a monumentului istoric. „In 1990 a fost atribuita Uniunii Arhitectilor din Bucuresti, fiind o ruina. Ideea a fost de a pastra ruina ca atare”, spune Dan Marin, arhitectul imobilului nou construit.

Strainii sunt atrasi de originalitatea cladirii

In ciuda tuturor acestor scandaluri, Sediul Uniunii Arhitectilor din Romania din Piata Revolutiei este una dintre cele mai ciudate cladiri din Romania. „Casa place tinerilor si strainilor si le displace batranilor”, a constatat Dan Marin in urma parerilor exprimate de trecatori. Cladirea atrage atentia trecatorilor care se opresc sa o studieze, iar cei mai multi dintre straini o duc in tara lor prin intermediul fotografiilor. „Borcanul“, „Bobocul de sticla“, „Cladirea cyborg“ sunt denumirile pe care le-a primit in ultimii ani cladirea de birouri din Piata Revolutiei. Potrivit arhitectului, interventia a fost facuta cu tact si respect pentru casa care reprezinta un monument istoric, de aceea infatisarea imobilului pastreaza din memoriile casei lui Paucescu.

Sursa:wall-street.ro, adevarul.ro

A.M.

Scroll to Top