EXPLOZIV! DOCUMENTUL SECRET CARE ARATĂ CUM A PIERDUT ROMÂNIA BANI pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR!
Last Updated on 08/12/2017 by Iulian Gavriluta

Document secret subventii UESTRICT INTERN COMISIA EUROPEANĂ! AGROINFO v-a dezvăluit săptămâna trecută că România nu este pe lista cu banii pe care Comisia Europeană îi împarte statelor membre UE din rezerva de criză. Concret, este vorba despre 433 de milioane de euro care pot fi împărțite fermierilor europeni, din data de 1 decembrie 2017. Sunt ajustări de plăți directe, subvenții, de care, din păcate, fermierii români nu vor beneficia. De ce?

 

Pentru că a fost completată greșit declarația despre plățile directe pe care România a făcut-o la DG Agri (Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) din Comisia Europeană.

AGROINFO a intrat în posesia corespondenței dintre directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, și directorul DG Agri, Mihail Dumitru. În absența directorului general DG Agri, Jerzy Plewa, la e-mailul trimis de șeful APIA a răspuns Mihail Dumitru, director general adjunct în DG Agri, Comisia Europeană. Corespondența a fost în august 2017, iar șeful APIA era atenționat să corecteze cât mai repede declarația făcută la Comisia Europeană despre plățile directe achitate fermierilor români în anul 2016 pentru ca România să poată beneficia de o sumă pentru ajustarea plăților, bani pe care să-i împartă fermierilor.

Mihail Dumitru atrage atenția că declarația trebuie să fie corectată până la termenul limită de 27 octombrie 2017,  în așa fel încât să fie inclusă și România pe lista cu bani. Se pare că, deși această corespondență s-a purtat în AUGUST 2017, declarația nu a fost corectată până la termenul de 27 octombrie, iar România a fost exclusă de pe lista cu sumele pe care Comisia Europeană le-a împărțit din rezerva de criză, necheltuită în 2017. Mai mult, România este singura țară menționată în Regulamentul de punere în aplicare a deciziei Comisiei Europene de alocare a sumei de 433 de milioane de euro. În Regulament este scris negru pe alb că România nu a respectat  art.8 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 și că din această pricină nu beneficiază de nicio sumă pe care să o ramburseze fermierilor români. Agricultorii noștri ar fi putut primi bani, proveniți din această rezervă de criză,  constituită la nivel european, chiar din data de 1 decembrie 2017. VEZI AICI CE SPUNE COMISIA EUROPEANĂ DESPRE EXCLUDEREA ROMÂNIEI DE PE LISTA CU BANI!

Inserăm documentul pe care i l-a trimis Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri, șefului APIA, Adrian Pintea. Vă reamintim că această corespondență a fost în august 2017!

Vă mulțumim pentru e-mailul din 2 august 2017 cu privire la serviciile pe care le-ați adresat dnei R. Baratova, unitatea AGRI R.1, răspunzând la întrebarea noastră privind declararea cheltuielilor cu plățile directe pentru posturile cu sau fără disciplină financiară. Confirmați că, în ceea ce privește cheltuielile cu plățile directe, România a declarat într-adevăr toate cheltuielile privind anul calendaristic 2016 pentru elementele cu disciplină financiară. Singura excepție sunt cheltuielile declarate pentru schema micilor agricultori.adresa-1_b

Vă reamintim că articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 prevede că "rata de ajustare stabilită în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 (rata de disciplină financiară) se aplică numai plăților directe care depășesc 2 000 EUR care urmează să fie acordate agricultorilor în anul calendaristic corespunzător. "

În termeni mai concreți, acest lucru implică faptul că primele 2 000 de euro din toate plățile directe acordate unui agricultor, care include și schema micilor agricultori, sunt scutite de disciplina financiară.

De exemplu, în cazul în care un agricultor trebuie să primească plăți directe în valoare de 10 000 EUR, rata de ajustare se aplică numai la 8 000 EUR. 2 000 EUR nu se reduc cu rata de ajustare.

Aceasta înseamnă că suma de 2000 EUR este declarată pe posturi "fără disciplină financiară", în timp ce 8 000 EUR după deducerea disciplinei financiare (8 000 EUR (prima rată de ajustare)) se declară pe posturile "cu disciplină financiară", aduce atingere oricăror altor reduceri care ar putea fi aplicabile, a se vedea articolul 6 din Regulamentul (UE) nr. 809/2014

Declararea corectă a sumelor cu privire la elementele cu sau fără disciplină financiară este esențială pentru contabilizarea și controlul adecvat al plafoanelor. Aceste informații sunt, de asemenea, utilizate în contextul calculării sumelor de disciplină financiară care trebuie rambursate, a se vedea articolul 26 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.

Aceste sume de disciplină financiară se calculează pe baza declarațiilor statelor membre din 27 octombrie în vederea adoptării regulamentului de stabilire a sumelor de rambursare înainte de 1 decembrie. adresa-2_bPrin urmare, corectitudinea și actualitatea declarațiilor din 27 octombrie este de o importanță deosebită.

Prin urmare, autoritățile române sunt solicitate să se asigure că disciplina financiară este aplicată în conformitate cu normele și că cheltuielile sunt declarate în mod corespunzător pentru elementele cu sau fără disciplină financiară pentru toate schemele relevante de plăți directe. Vă încurajăm să corectați, cât de curând posibil, declarațiile dvs. de cheltuieli pentru exercițiul financiar

Nu ezitați, dacă veți dori informații sau clarificări suplimentare, contactați serviciile mele.

A interesat pe cineva că această declarație este extrem de importantă pentru banii care vor ajunge la fermierii noștri?! A interesat pe cineva să o corecteze la timp pentru ca România să aibă și ea loc pe lista cu bani pentru fermieri?!

Cine a pierdut în toată această amânare a corectării unei declarații, în această tergiversare? Fermierul român care de acum, din decembrie 2017, putea să aibă niște bani în plus la subvenții și implicit în buzunar.

După ce AGROINFO a dezvăluit  că România a fost exclusă de pe lista cu țările UE cărora Comisia Europeană le-a alocat o sumă din cele 433 de milioane de euro din rezerva de criză, bani care trebuie să ajungă la fermieri, subliniază Comisia Europeană, europarlamentarul român Daniel Buda a sesizat public: România este singura țară din UE care nu va beneficia de milioanele sau zecile de milioane de Euro din rezerva de criză pusă la dispoziție de Comisia Europeană pentru agricultorii din UE.

SURSA: Liliana Sime - agroinfo

{vsig}document-secret-agroinfo{/vsig}