ROMANUL CU BUNE SI CU RELE – 7 din 10 romani nu ar pleca din tara pentru un salariu mai bun si 8 din 10 considera ca o Romanie mai buna depinde doar de noi
Last Updated on 02/12/2017 by Iulian Gavriluta

Romani1 Decembrie a deschis ieri usile, discutiile despre romani si Romania sunt mai prezente decat de obicei. Am vrut sa aflam mai multe despre cum vad romanii tara noastra, viitorul ei, valorile noastre si specificul romanesc, asa ca am organizat un sondaj online pe www.colorescu.ro/blog si pe pagina de Facebook ColorEscu, la care au raspuns 780 de romani din tara si de peste hotare. 

  • 83% dintre romani considera ca o Romanie mai buna depinde de fiecare dintre noi si doar 13% vad in clasa politica factorul decisiv in acest sens
  • 7 din 10 romani declara ca nu ar pleca din Romania pentru un salariu mai mare si 8 din 10 au prieteni care s-au intors sau vor sa se intoarca in tara
  • 4 din 10 romani vor sa mearga la parada militara de 1 Decembrie, iar 3 din 10 profita de zilele libere sa vada un loc frumos din Romania
  • Stefan cel Mare – personajul istoric preferat de romani, la mica distanta de Vlad Tepes si Mihai Viteazul. 

Dintre acestia, 83% considera ca o Romanie mai buna depinde de fiecare dintre noi, 13% vad raspunzatoare clasa politica, iar cate 2% au mentionat institutiile publice si situatia internationala ca factori decisivi. Un rezultat poate surprinzator pentru unii este ca 72% dintre respondenti declara ca nu ar pleca din Romania pentru un salariu mai mare, iar 79% precizeaza ca au prieteni care s-au intors sau vor sa se intoarca in tara dupa ce au trait in afara granitelor.

Romanul, cu bune si cu rele

Se pare ca romanul se vede ca fiind bun si ospitalier, aceasta fiind declaratia a 61% dintre participantii la sondaj, urmatoarele valori mentionate ca definitorii pentru romani fiind istetimea, spiritul practic, harnicia si cinstea. Am vrut sa vedem si cum se ”critica” romanii, asa ca am aflat ca 41% dintre ei considera ca lipsa spiritului civic este principalul defect al conationalilor nostri. Prea multa toleranta pare a fi un alt defect al romanilor, fiind mentionat de 32% dintre participantii la sondaj. Lipsa de educatie si de onestitate le urmeaza cu 20%, respectiv 7%. Cand vine vorba despre a avea o parere generala negativa despre Romania, 55% dintre participantii la sondajul ColorEscu considera ca cei care spun asta privesc exclusiv partile negative ale tarii noastre. 39% considera ca nu cunosti cu adevarat Romania si romanii daca ai aceasta opinie si doar 6% considera ca cei care au o parere negativa despre Romania....au dreptate.

Ce au facut de 1 Decembrie?

Iubitori mai entuziasti sau mai retinuti ai Romaniei, 38% dintre cei care au participat la sondaj se pare ca au marcat ziua de 1 Decembrie mergand la parada militara. 30% vor merg sa viziteze un loc frumos din Romania, profitand de zilele libere, 17% au urmarit festivitatile la televizor, 12%  profita de aceste zile sa se odihneasca acasa si doar 3% nu au sarbatorit in niciun fel Ziua Nationala.

Ce-am mai aflat despre romani

Incercand sa cunoastem mai bine romanii interesati sa participe la sondajul ColorEscu, am aflat ca 98% dintre ei declara ca le plac hainele inspirate de traditiile romanesti, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. Inca de la intrarea in piata din Romania, ColorEscu s-a remarcat ca brand a carui misiune este sa readuca la viata elementele si simbolurile traditionale romanesti, reinterpretandu-le in nota moderna pe haine in tendinte.

In ceea ce priveste personajele istorice preferate de romani, acestea sunt, in ordine: Ștefan cel Mare, Vlad Țepes, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Decebal, Burebista si Tudor Vladimirescu. Dintre cei 780 de participanti la sondaj, 78% au fost femei si 22% barbati, 41% au varste intre 35 si 55 de ani, 40% intre 26-34 de ani, 13% intre 18 si 25 de ani si 6% peste 55 de ani. De asemenea, 98% dintre respondenti traiesc in Romania, doar 2% fiind peste hotare.

E.S.