VIDEO – S-a deschis muzeul care spune istoria BIBLIEI, Cartea Sfanta ce a influentat lumea
Last Updated on 26/11/2017 by Iulian Gavriluta

Muzeul BiblieiBiblia are incepand de sambata, 18.11.2017, propriul sau muzeu la Washington, o institutie finantata de o familie bogata de crestini militanti care neaga ca ar face prozelitism, intr-o tara in care religia detine un loc important.

 Dupa ani de planificari si strangeri de fonduri, muzeul va spune, pe opt etaje si pe 40.000 metri patrati, istoria Bibliei, intamplarile povestite in Vechiul si Noul Testament si impactul lor in lume. Deschiderea oficiala a fost precedata joi de o gala desfasurata la Trump Hotel din centrul Washingtonului, la care au fost prezente circa 750 de persoane, care au platit cel putin 2.500 de dolari fiecare pentru a se numara printre invitati, potrivit Washington Post. Lucrarile la impunatoarea constructie aflata la doar cateva strazi la sud de Capitoliu au inceput in urma cu trei ani, iar la deschidere vizitatorii vor putea admira cele 1.600 de exponate din colectia permanenta a muzeului, dintre care 1.200 de biblii si manuscrise biblice, noteaza DPA.

Muzeul a costat peste 500 de milioane de dolari, costurile fiind suportate in parte de familia Green, proprietara lantului de magazine de articole decorative Hobby Lobby, cunoscuta pentru activismul sau crestin. Compania a ajuns in atentia publica dupa ce a contestat la Curtea Suprema, in numele convingerilor sale religioase, obligatia unui angajator de a plati salariatilor sai o asigurare de sanatate care acoperea si masuri de contraceptie, caz in care a avut castig de cauza in iunie 2014. De asemenea, in luna iulie anul trecut, compania a fost condamnata sa restituie Irakului cateva mii de obiecte din epoca mesopotamiana importate ilegal in Statele Unite. Familia a negat ca aceste artefacte ar fi fost destinate colectiei sale private, stranse incepand din 2009. Aceasta include aproximativ 40.000 de obiecte, inclusiv fragmente din Manuscrisele de la Marea Moarta, tablete cuneiforme, exemplare ale Torei sau o bucata dintr-o Biblie a lui Gutenberg.

"Biblia mi-a influentat viata si pe cea a familiei mele si ne-am gestionat afacerea in conformitate cu preceptele sale", a declarat pentru AFP Steve Green, patronul de la Hobby Lobby si totodata presedinte al consiliului de administratie al muzeului. "Muzeul nu este dedicat unei credinte, unei biserici sau unei congregatii, ci unei carti care a influentat lumea. Lasam oamenii sa decida ce vor sa faca cu aceste informatii (...) in speranta ca vor gasi inspiratie", a explicat el. Muzeul include sectiuni care prezinta Nazaretul in vremea lui Iisus, influenta Bibliei asupra literaturii, muzicii, artei, arhitecturii si modei, atat prin artefactele din colectia sa, dar si prin filme, animatii interactive sau in 3D. Institutia spera sa atraga intre un milion si trei milioane de vizitatori pe an. O sectiune a muzeului urmareste impactul avut de Biblie in Statele Unite, unde 70% din populatie sustine ca este crestina, insa aminteste si de efectele devastatoare ale colonizarii asupra populatiei amerindiene si de fenomenul sclaviei. Muzeul poate fi vizitat gratis, insa este recomandata o donatie.

A.M.

I.G.

 

https://www.youtube.com/watch?v=5BoPXGWzaLc

 

https://www.youtube.com/watch?v=OWSIkvo_eOk

 

https://www.youtube.com/watch?v=8NuBi6PQdVA