ADULTI CU MENTALITATE DE COPII! Cele mai CIUDATE cinci afectiuni cu nume din povesti: Sindromul PETER PAN sau Complexul Cenusaresei

Sindromul PETER PANRefuzi sa te maturizezi? Ai putea suferi de Sindromul Peter Pan. Esti complet dependenta de partenerul tau, si emotional, dar si financiar? Ai putea suferi de Complexul Cenusaresei. Acestea sunt doar cateva dintr-un sir de tulburari mintale cu nume de poveste.

 

 

Mental Floss“ a realizat o lista de cinci tulburari psihice denumite dupa anumite personaje de basm. 

  1. Sindromul Peter Pan  

Peter Pan este un baiat care nu vrea sa creasca. Sindromul denumit dupa acest personaj nu este recunoscut oficial de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), insa studiile i-au demonstrat existenta. Persoanele care sufera de sindromul Peter Pan sunt caracterizate de imaturitate emotionala si de refuzul de a-si asuma responsabilitati. Sindromul Peter Pan este mai obisnuit in cazul barbatilor decat in cel al femeilor, care pot suferi de „Sindromul Wendy“ (partenera lui Peter Pan) comportandu-se ca mame pentru partenerii sau prietenii lor.

 2. Sindromul Frumoasei Adormite

„Frumoasa din Padurea Adormita“ este povestea unei fete de 16 ani care se raneste intr-un fus si cade intr-un somn adanc. Frumoasa va fi trezita din somnul de 100 de ani doar de sarutul unui print. Aceasta tulburare poate fi explicata si prin „Sindromul Klene-Levin“, o tulburare neurologica rara caracterizata prin perioade de somn excesiv si comportament deviant. In timpul unui asemenea episod, pacientul devine foarte ametit si doarme mare parte din zi si din noapte. Se va trezi doar ca sa manance sau sa se duca la toaleta. Episoadele pot dura si luni intregi, impiedicand persoana sa lucreze sau sa se duca la cursuri.  

3. Sindromul Rapunzel

Rapunzel, cea cunoscuta la noi drept Ileana Consanzeana, are un par incredibil de lung. Sindromul Rapunzel este, de fapt, o problema intestinala a celor care obisnuiesc sa-si manance parul – tricofagia. Ei mananca atat de mult par incat, de-a lungul anilor, se acumuleaza, formandu-se bile uriase de par in stomac sau in intestinul subtire, numite „tricobezoare“.   Ocazional, aceasta masa de par se infasoara in jurul organelor si poate cauza perforatii. Omenii nu pot digera parul uman, asa ca tricobezoarul trebuie indepartat chirurgical. Sindromul Rapunzel este foarte rar, fiind raportate doar 24 de cazuri. 

4. Complexul lui Bambi

Bambi, iedul dragut a carui mama caprioara este impuscata si ucisa, este si numele unui alt complex nerecunoscut oficial de OMS. Oamenii afectati de complexul Bambi sunt foarte sentimentali si empatici fata de animalele salbatice. De obicei au sentimente foarte puternice impotriva vanatorii, impotriva armelor de foc sau a altor tratamente inumane asupra animalelor, in special a celor dragute ca Bambi.  

5. Complexul Cenusaresei

Cenusareasa, cea casnica care gateste si face curat pentru surorile ei vitrege in timp ce ele se duc la balul printului, este si o persoana, de obicei femeie, care este dependenta de barbati si emotional, dar si financiar. Complexul Cenusaresei este caracterizat inclusiv de dorinta de a se indragosti fulgerator si de a fi salvata de un print pe cal alb.    Nici acest complex nu este recunoscut oficial, fiind pentru prima data mentionat in 1981 de catre Collette Downing, autoarea volumului: „Complexul Cenusaresei: Teama ascunsa de independenta a femeilor“ (The Cinderella Complex: Women's hidden fear of independence), in care se explica de ce unele femei simt nevoia sa fie salvate si ajung atat de dependente de barbatii din viata lor.

A.M.

Scroll to Top