GREVA! Angajatii APIA din teritoriu isi cer drepturile salariale si ameninta cu blocarea platii subventiilor fermierilor
Last Updated on 16/11/2017 by Iulian Gavriluta

salarii angajati apiaAngajatii APIA din tara sunt astazi in GREVA! Suparati ca li se vor diminua salariile, angajatii APIA ameninta ca vor bloca plata subventiilor catre fermieri. „Sa nu facem platile cererilor pentru animale pe 16 noiembrie si platile finale incepand cu 1 decembrie! Hai sa ne mobilizam cu totii si sa ne aparam drepturile!” - este strigatul de revolta si de ajutor al unor anagajati APIA din teritoriu, impartasit de foarte multi.

“Domnul ministru (ministrul Agriculturii, Petre Daea – n.red.) ne-a promis ca nu se vor micsora salariile, dar, din analizele facute, incepand cu 1 ianuarie 2018, salariile angajatilor din teritoriu vor fi diminuate drastic, a declarat, pentru AGROINFO, un angajat al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Potrivit acestuia, odata cu aplicarea noii legi a salarizarii 153/2017, angajatii APIA din centrele din tara vor pierde intre 700 si 2.800 de lei din salariu. Singurii care ar primi bani in plus ar fi consilierii asistenti si cei principali, care ar castiga cu 150 de lei mai mult, dupa noua lege. Dar nu mai avem asa ceva in institutie, spune aceeasi sursa din interiorul APIA. Toate astea, in contradictie cu Aparatul Central al APIA, unde toate salariile cresc. Noi ne asumam totul, aici jos, facem controale, facem controale administrative, autorizam la plata. Sa fie foarte clar: NU AM CERUT NICI UN LEU IN PLUS! Nu am cerut majorare de salarii. Am cerut doar alinierea la grila de salarizare a Aparatului Central, cum s-a procedat, de exemplu, pentru ANAF si institutiile teritoriale. ANAF-ul a fost in aceeasi situatie, numai ca ei au fost mai destepti si au iesit in strada, si automat s-a rezolvat problema, li s-a schimbat grila de salarizare. Potrivit agroinfo, promisiunea care le-a fost repetata anagajatilor APIA din teritoriu ar fi ca legea va fi modificata printr-o ordonanta de urgenta, ceea ce nu s-a intamplat pana in prezent. Luni, 13 noiembrie, angajatii din mai multe centre APIA din tara au inceput sa se revolte: Cine vine la ora 12 noaptea sa faca platile? Cine a fost cu ideea sa nu avem salarii ca la APIA Central? Cine a facut delegatii, controale, digitizari, ore peste program? Sunt cateva mesaje transmise de angajati ai APIA din tara. Unii ar vrea ca acestea sa ajunga la directorul general al APIA, la ministrul Agriculturii, si la Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, care spune ca nu scade nici un salariu!

 

Oamenii au interpretat ca suntem "dusi cu presul" ca sa facem platile, si apoi ne zice: Pa-Pa, asta e!, mai spune angajatul APIA. Aceeasi sursa din APIA sustine ca daca ar trebui sa ne luam zile libere in locul orelor suplimentare pe care le-am lucrat, n-am mai lucra aproape un an de zile. Recunoaste ca este o oarecare exagerare in aceasta comparatie, si adauga ca s-au distrus familii din cauza ca am muncit peste program zile la rand, si sambetele si duminicile.

Seful Sindicatului APIA: AM AVUT SALARII BUNE, DAR S-A SI MUNCIT. AR TREBUI CA FERMIERII SA NU AIBA DE SUFERIT!

Octavian Mateescu, presedintele Federatiei Sindicatelor din APIA, cu membri in 30 de judete, spune acelasi lucru: NU VREM SALARII MAI MARI, CI SA NE MENTINEM SALARIILE. Ne-au spus ca se rezolva si problema noastra. La noi salariile scad foarte mult in teritoriu. Noi suntem o agentie in subordinea Ministerului Agriculturii, suntem un tot unitar, de aceea am cerut sa avem aceeasi grila de salarii cu Aparatul Central APIA, asta am solicitat inca din vara, de cand s-a lansat legea salarizarii. Atunci nu s-a vrut, ne-au tot spus ca o sa se rezolve, sa ne facem treaba, sa dam banii fermierilor, ca o sa se rezolve si situatia noastra, cum sunt multe alte institutii, ANAF, ANSVSA, Protectia Consumatorului, pentru care s-a facut aceasta modificare ca sa nu le scada salariile. Nu cerem ceva imposibil, ci ceva ce pentru altii s-a facut.

Toata lumea se lauda ca APIA a absorbit fonduri, ne laudam cu munca functionarilor APIA, dar le taiem din salarii! Padure fara uscaturi nu este, dar nu putem penaliza toti angajatii pentru cateva cazuri. Pe aia pe care ii prinde ca gresesc, sa ii dea afara. Daca au prins cativa judecatori incorecti, ce-ar insemna, sa nu mai dam salarii judecatorilor? Sau deputatilor si senatorilor, ca ei si-au crescut salariile!

Noi am avut niste salarii bune, dar s-a si muncit. S-a muncit noaptea, sambata, fara a plati ore suplimentare. Ar trebui ca fermierii sa nu aiba de suferit. Le-am cerut colegilor mei din tara sa spuna ei pareri si propuneri despre ce sa facem. Maine (marti, 14 noiembrie 2017 – n.red.) o sa avem o intalnire cu domnul ministru Petre Daea si o intalnire cu cei 11 membri din Biroul Executiv al Federatiei, pentru a lua o decizie despre ce sa facem mai departe. Depinde de ceea ce o sa discutam maine cu domnul ministru. Contactat de AGROINFO, ministrul Agriculturii, Petre Daea, ne-a dat un raspuns socant la intrebarile legate de nemultumirile care au dus la situatia exploziva din interiorul APIA si de intalnirea care ar fi programata cu reprezentantii sindicatelor angajatilor din APIA pentru 14 noiembrie: Nu stiu nici o nemultumire eu!, a repetat, de cateva ori, Petre Daea.

Adrian Pintea, director general APIA, recunaaste ca s-a intalnit recent cu reprezentantii sindicatelor din Agentia de Plati.

Intr-adevar, pe legea salarizarii, ar fi o problema in ceea priveste centrele judetene, la functiile de conducere ar fi o scadere, dar este ordonanta de urgenta care se pregateste. (...) Categoric ca, fiind impreuna o echipa, eu ii sustin si imi doresc sa gasim cea mai buna solutie pentru toti salariatii Agentiei, indiferent ca sunt de la ultimul Centru Local, sau de la Aparatul Central, a declarat Pintea, pentru AGROINFO.

Pintea ne-a spus ca APIA are, in total, 4.859 de functii, din care sunt ocupate, in prezent, peste 4.600 de posturi. Intre 300 si 400 de posturi sunt la nivel central, restul sunt la centrele judetene si locale.

E.S.

SURSA: agroinfo