UPDATE – DECLARATII DIN SALA DE JUDECATA – Functionarii Directiei Economice din Primaria Buzau, care au sters ilegal datorii, sunt audiati la Tribunalul Buzau. Vezi aici cine erau “baietii destepti” cu epoleti, functii sau firme
Last Updated on 26/09/2017 by Iulian Gavriluta

Primaria BuzauAudierile continua in cazul functionarilor din cadrul Directiei Economice a Primariei Buzau care au sters ilegal datoriile unor persoane fizice sau agenti economici din judet. Chiar la aceasta ora, ei sunt audiati din nou la Tribunalul Buzau, intr-un nou termen al dosarului Nr. 1779/114/2016. Judecatorii vor sa afle de la inculpati si alte amanunte despre cum functiona sistemul de stergere a datoriilor acumulate la bugetul local de catre firme importante, dar si persoane fizice. 

Functionarii implicati, in frunte cu directorul Directiei Economice, sunt acuzati de o serie de activitati infractionale, precum: neinscrierea in sistemul informatic a mai multor procese verbale de contraventie, in vederea eludarii platii acestora; introducerea de date false in sistemul informatic, respectiv mentiuni nereale ca amenzile contraventionale ar fi fost platite la Consiliile Locale de pe raza altor localitati sau la sucursale si filiale CEC din alte localitati, actiuni urmate de distrugerea documentelor de constatare a contraventiilor si introducerea scriptica a altor documente; introducerea de date false in sistemul informatic vizand stergerea si anularea datoriilor mai multor persoane juridice in conditii nelegale, respectiv inainte de implinirea termenului de prescriptie de 5 ani; neluarea masurilor legale pentru urmarirea si executarea bunurilor persoanelor juridice care figurau cu datorii la bugetul municipalitatii; emiterea cu mare intarziere a titlurilor de executare silita, respectiv in apropierea implinirii termenului de prescriptie a executarii debitelor locale catre bugetul municipalitatii. Din grupul infractional care "stergea la comanda" datoriile dupa criterii de functii, grade pe umar sau firme in oras cei sase acuzati sunt: Gegea Ion, la momentul respectiv Directorul Directiei Economice, Boaru Catalin Liviu, Neamu Bogdan Mihai, Tosu Virgil, Bunea George si Raileanu Carmen George, toti in calitate de inculpati de asemenea Primaria municipiului Buzau si Ministerul Finantelor - ANAF ca parte civila. Printre "privilegiati" sunt nume grele din oras, sefi de institutii publice ce lucrau cu "legea, dreptatea, ordinea si linistea publica", Maria Buleandra, fostul prefect de Buzau, Colonelul Florinel Micheten, fost comandant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi; Petre Burada, fost consilier judetean si fost director al Urbis Serv SRL; Cristinel Romanescu, fost vicepresedinte al Consiliului Judetean; Dan Alin Barla, fiul fostului viceprimar Fanica Barla; Florin Madalin Colgiu, finul fostului presedinte al Consiliului Judetean Cristinel Bigiu; judecatorul eliminat din magistratura - Eugen Irimia si multi altii. Printre firmele scutite, peste 30 la numar, se afla cele ale caror patroni sunt cumetri, fini, nasi, parlamentari: AAYLEX PROD SRL, ADRENALINA 2008, BOEMA RESTAURANT SRL, BRUTAREX PROD SRL, BUCEGI SRL, COM FORTUNA 93 SRL, CONCAS SA, DANALEX COM 97 SRL, NEW GENERATION SRL si multe alte.

Iulian Gavriluta

UPDATE - Procesul se desfasoara si la aceasta ora cu audierea lucratorilor, inspectorilor din Primaria Buzau si a altor persoane implicate. In timpul audierilor un inspector din Primaria Buzau a declarat ca volumul de munca era unul foarte mare iar pe inspectori era o foarte mare presiune, in biroul de recuperare creante fiind o mare tensiune, fiecare dintre inspectori avand cate 300 de dosare in lucru. Inspectorii erau influentati in decizii de directorul Directiei Economice la acel moment, Ion Gegea care personal le dadea "indicatii" pe cine sa "stearga" si pe cine nu. Pentru ca totusi planul sa fie facut inspectorii erau indrumati catre firmele bune platnice. Potrivit declaratiilor daca o firma "agreata" primea citatie de plata se facea reclamatie si se intrunea imediat sedinta unde se hotara anularea hotararii de plata. Martorii audiati au lasat impresia ca erau fortati sa faca aceste nereguli.