“MOST WANTED” – 4 romani conduc in TOPUL CELOR MAI CAUTATE PERSOANE al EUROPOL. Vezi cine este in capul listei
Last Updated on 25/09/2017 by Iulian Gavriluta

MOST WANTEDFie ca au fost condamnati definitiv pentru infractiuni de inselaciune, constituire a unui grup infractional, fie ca sunt urmariti pentru fapte penale, cei patru romani deschid lista celor mai cautate persoane de catre Europol.

 

Ordinea in care ei apar in aceasta lista este data de momentul in care au fost dati in urmarire internationala, criteriul principal nefiind gravitatea faptei pe care au savarsit-o.

Primul pe lista este Gregorian Bivolaru, ale carui nume si fotografie au fost publicate pe site-ul institutiei in cursul zilei de vineri. Liderul MISA este cautat pentru ca ar fi savarsit mai multe infractiuni de trafic de persoane si abuz sexual. Conform site-ului, aceste infractiuni ar fi fost infaptuite in Franta sau Finlanda, incepand din 2006 pana in 2013.

Avertisment

Gregorian Bivolaru a fost dat in urmarire internationala de autoritatile din Finlanda, dupa ce a fost emis un mandat de arestare in lipsa pe numele sau. El nu a fost gasit la domiciliul din judetul Sibiu si se pare ca ar fi plecat din tara in ziua care a urmat eliberarii din Penitenciarul Bistrita. Se pare ca, in prezent, liderul MISA se afla in Suedia.De altfel, numele lui Gregorian Bivolaru s-a mai aflat pe lista Europol, inainte sa fie prins in Franta si predat autoritatilor din Romania.

Imediat dupa Bivolaru se afla interlopul iesean Gheorghe Clapon. El este cautat de autoritati dupa ce a fost condamnat la noua ani si cinci luni de inchisoare pentru uz de fals si spalare de bani. Clapon a disparut imediat dupa ce magistratii au anuntat sentinta in cazul sau, in luna aprilie. Ieseanul a fost condamnat dupa ce a reusit sa dea un tun de peste 1,2 milioane de euro. El, alaturi de alti complici, au pacalit reprezentantii unor firme din Bucuresti si Germania. Ei au semnat contracte de intermediere si vanzare-cumparare a unor utilaje industriale care ar fi trebuit sa fie aduse din Ucraina. Interlopul le-a aratat reprezentantilor firmelor utilaje care aratau exact precum cele din documente, insa ele apartineau altcuiva.

Lista Europol este continuata cu fratele lui Omar Hayssam. Omar Mukhles, condamnat pentru rapirea jurnalistilor romani in Irak, se afla pe lista „Most Wanted”, intrucat a disparut dupa condamnarea la cinci ani de inchisoare cu executare pentru fapte de terorism. „In perioada 23 — 30 iunie 2006, a planificat si inlesnit iesirea frauduloasa din Romania a unui cetatean, cunoscand faptul ca acesta a fost trimis in judecata pentru savarsirea unor acte de terorism prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire a celor trei jurnalisti romani, in Irak”, se arata intr-un comunicat al IGPR, de la jumatatea anului 2016.

Lista este completata de Ionel Silvestru, un roman cautat pentru ca a fost condamnat la 12 ani de inchisoare cu executare pentru proxenetism, trafic de minori si trafic de persoane. El este dat in urmarire internationala de mai bine de sase ani. Intre 2004 si 2010, fugarul a racolat zeci de fete, multe dintre ele minore, pe care mai apoi le-a trimis in cluburi din Spania si Marea Britanie, unde le-a obligat sa se prostitueze. Victimele erau racolate din zona oraselor Harlau si Macin, de pe urma lor reusind sa obtina beneficii de peste jumatate de milion de euro. Cei patru romani completeaza lista celor 65 de persoane cautate international, acestia fiind atat condamnati, cat si suspectati ca ar fi comise infractiuni grave sau acte de terorism in Europa.

E.S.