In doar cateva zile incepe…. Microindustrializarea. 100 000 de euro nerambursabili pentru afaceri private

fonduri nerambursabileMici fabricute private vor putea primi de la stat ajutoare nerambursabile de pâna la 450.000 de lei (circa 100.000 de euro) pentru investitii, in cadrul programului Microindustrializare, destinat firmelor mici si mijlocii (IMM). Ministerul pentru Mediul de Afaceri a publicat recent procedura de implementare, modelul de plan de afaceri, lista cheltuielilor eligibile si alte documente necesare in schema de finantare.

 

Ministerul a anuntat oficial perioada de inscriere in program. Programul national multianual de microindustrializare, va fi lansat in perioada 21 august 2017, ora 10.00 - 01 septembrie 2017, ora 20.00, cu posibilitate de prelungire a termenului pâna la epuizarea bugetului alocat, a informat vineri Ministerul pentru mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat. Atunci va fi deschisa o aplicatie electronica pe site-ul aippimm.ro, in care firmele mici si mijlocii se vor putea inscrie cu planurile de afaceri. Alocatia financiara nerambursabila (AFN) pentru firmele selectate va fi de maximum 450.000 de lei pe beneficiar. Suma va acoperi cel mult  90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, in limita valorilor maxime prevazute pentru fiecare cheltuiala eligibila.

Astfel, antreprenorul va trebui sa suporte in final o contributie proprie de minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului. De asemenea, taxa e valoarea adaugata la inreaga valoare a proiectului va fi suportata de beneficiar (cu posibilitate de a o deduce, daca are cod de TVA). De asemenea, beneficiarul selectat efectueaza cheltuielile, iar statul ii deconteaza ulterior costrurile  eligibile, in limita ajutorului nerambursabil obtinut in program. Antreprenorii vor putea lua si credite de la banci partenere in program, cu garantii, iar comisionul catre Fondul de Garantare va putea fi decontat din program, daca va fi prevazut in planul de afaceri.

Bugetul total estimativ alocat schemei de minimis pentru perioada de implementare a acesteia este de 297.436.000 lei. Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2017, aprobat prin Legea nr. 6/2017  a Bugetului de Stat pe anul 2017 este de 74.359.000 lei. Prin implementarea programului in perioada 2017-2020 statul estimeaza ca va da ajutor de minimis unui numar de 660 de beneficiari, din care 165 de beneficiari in anul 2017.

A.M.