Noi reguli pentru oamenii de afaceri. De la 1 octombrie, va exista un cont separat pentru TVA, intitulat „Split VAT". Cu alte cuvinte, vor exista doua conturi, unul unde clientul va plati pretul si altul unde va fi achitat TVA. Initiativa este inclusa intr-un proiect de ordonanta al Ministerului Finantelor, proiect care prevede si amenzi pentru cei care incalca oligatiile de plata a TVA prin acest sistem.
Guvernul a ajuns la aceasta masura dupa ce s-a plans ca furnizorii sau prestatorii incaseaza TVA aferenta operatiunilor taxabile efectuate, dar ca nu intotdeauna platesc catre bugetul de stat taxa datorata, utilizand sumele incasate cu titlul de TVA de la clienti in alte scopuri, beneficiind astfel de un avantaj fata de furnizorii sau prestatorii corecti. Concret, prin sistemul de plata defalcata a TVA, ministerul Finantelor vrea ca firmele sa fie obligate sa isi deshida cont separat de TVA, la Trezorerie sau la banci, din care sa nu poata retrage bani, ci doar sa primeasca de la clienti.Optional, mecanismul VAT split va fi aplicat de la 1 septembrie 2017, dar de la 1 octombrie se va introduce obligatoriu. Conform proiectului de ordonanta, constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii ca, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:
a) plata TVA de catre persoanele impozabile si institutiile publice in alt cont decat contul de TVA al furnizorului/prestatorului, in conditiile in care acesta a comunicat beneficiarului un cont de TVA;
b) nerespectarea de catre persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA, a obligatiilor de a-si deschide cont de TVA si a celor legate de debitarea contului de TVA.
c) nerespectarea de catre persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA , a obligatiilor privind virarea TVA in propriul cont de TVA, in urma diverselor incasari.
d) debitarea contului de TVA de catre titular in alte conditii decat cele prevazute de prezenta ordonanta in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017.
Contraventiile de la literele a) si d) se vor sanctiona cu amenda egala cu 50% din suma reprezentand TVA nevirata in contul de TVA al furnizorului/ prestatorului. Contraventiile de la litra b) se vor pedepsi cu amenda cuprinsa intre 2000 lei si 4000 lei.Contraventia de la la litera c) se vor pedepsi cu o amenda egala cu 10% din suma reprezentand TVA nevirata in contul de TVA al furnizorului/prestatorului. Proiectul mai prevede ca daca va achita amenda in cel mult 48 de ore, contravenientul va putea plati jumatate din cuantumul sanctiunii.
A.M.