PERICOL! HIPERTENSIUNEA ARTERIALA decompensata de canicula. Vezi aici cele mai utile sfaturi impotriva „bolii tacute”

HTATemperaturile ridicate actioneaza ca un factor de stres, ca o agresiune asupra organismului si pot determina agravarea simptomelor in cazul unor boli cronice, cei mai expusi fiind bolnavii cu afectiuni cardiovasculare si respiratorii.

 

In perioada caniculara, cresterea tensiunii arteriale poate sa apara atat la persoanele cunoscute cu hipertensiune arteriala (decompensarea afectiunii), cat si la persoane fara istoric de hipertensiune arteriala, dar cu alti factori de risc prezenti: obezitate, stres cotidian, sedentarism, consum excesiv de sare, alcool sau cafea.

Ce este hipertensiunea arteriala - HTA? HTA reprezinta crestera constanta a tensiunii arteriale sistolice peste 140 mmHg si a tensiunii arteriale diastolice peste 90 mmHg, la persoane fara tratament antihipertensiv.

De ce este important sa controlam tensiunea arteriala? Hipertensiunea arteriala este una din cele mai frecvente afectiuni intalnite astazi, in intreaga lume.

Este cauza principala pentru accidental vascular cerebral si cauza majora a infartului miocardic. Riscul de boala cardiovasculara se coreleaza strans cu valorile TA, dar si cu asocierea altor factorii de risc pentru ateroscleroza. Complicatii ale HTA apar si la bolnavii care prezinta cresteri moderate ale TA (TA sistolica intre 140-160mmHg). TA optima, neasociata cu riscul de boala cardiovasculara este considerata TA mai mica de 120/80 mmHg. Verificati periodic tensiunea arteriala Desi este o afectiune cu consecinte severe, hipertensiunea arteriala poate fi reglata eficient. Primul pas este descoperirea sa. Este important sa va masurati periodic tensiunea arteriala.

Ce semne si simptome pot sa apara? Cel mai adesea, cresterea tensinunii arteriale nu are simptome. Pacientul cu HTA este descoperit frecvent la masurarea de rutina a TA. Uneori, poate avea simptomatologie nespecifica: durere de cap, frecvent occipitala, aparuta diminieata la trezire, durerea fiind uneori pulsatila astenie fizica insomnia mai rar ameteli, palpitatii, dureri toracice nespecifice epistaxis (sangerari din nas).

Urgentele hipertensive

Uneori tensiunea arteriala poate sa creasca periculos de mult, atingand valori la care se pot produse leziuni ale organelor tinta (cord, rinichi, creier, circulatie retiniana).Tensiunea arteriala diastolica creste in aceste situatii peste 125 mmHg. Daca HTA este o problema medicala curenta, criza de hipertensiune arteriala este o urgenta medicala.

Chemati ajutor medical de urgenta daca: urmati un tratament antihipertensiv si prezentati dureri puternice de cap, greata, vedere incetosata, confuzie sau alte simptome ingrijoratoare; nu sunteti cunoscut cu HTA dar prezentati transpiratii excesive, crampe musculare, palpitatii urinare frecventa sau alte simptome alarmante. Pana la sosirea personalului medical calificat, persoana afectata trebuie sa intrerupa orice activitate, sa fie asezata in pozitie relaxata si sa se odihneasca. Nu-i dati persoanei respective nimic de mancat sau de baut.

Masuri generale pentru controlul tensiunii pe timp de canicula

  • Evitati deplasarile, expunerea la soare, efortul fizic intens in exterior, in intervalul orar 11.00-18.00.
  • Purtati haine deschise la culoare, palarii si ochelari de soare.
  • Consumati 1,5-2 litri de lichide pe zi. Consumati alimente cu valoare calorica mica, in special legume si fructe.
  • Evitati sarea in exces, consumul de alcool, alimentele cu un continut mare de grasimi.
  • Evitati bauturile ce contin cofeina (cafea, ceai, cola) sau zahar (sucurile carbogazoase).
  • Urmati tratamentul prescris de medicul specialist.
  • Verificati periodic tensiunea arteriala.

A.D.