UPDATE – Centre de vaccinare in zonele fara medic de familie si echipe multidisciplinare in teritoriu. MOBILIZARE DE FORTE! Videoconferinta cu sefii autoritatilor judetene si locale pentru START in campania pro-vaccinare impotriva rujeolei
Last Updated on 18/07/2017 by Iulian Gavriluta

Vaccinare copiiMinistrul Sanatatii, Florian Bodog, a anuntat luni 17 iulie a.c. ca, impreuna cu ministrul de Interne, Carmen Dan, va organiza marti o videoconferinta cu prefectii, presedintii de Consilii judetene si reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica si ai medicilor de familie din toate judetele pentru mobilizarea autoritatilor locale in campania de informare si sustinere a vaccinarii impotriva rujeolei (ROR).

 "Marti, la ora 13,00, Ministerul Sanatatii, impreuna cu Ministerul de Interne, vom avea o videoconferinta cu prefectii, presedintii de Consilii judetene, directorii Directiilor de Sanatate Publica si reprezentanti ai medicilor de familie din toate judetele. Autoritatile locale, primariile vor fi invitate sa se implice in campania de vaccinare impotriva rujeolei", a declarat ministrul Sanatatii, precizand ca sunt 400.000 de vaccinuri ROR in stoc. Autoritatile locale vor trebui sa identifice copiii nevaccinati, precum si locatiile unde acestia vor fi imunizati efectiv, acolo unde nu exista unitati medicale. De asemenea, acolo unde nu exista personal medical, se va apela la voluntari. Vor fi vaccinati copiii care nu au fost imunizati impotriva rujeolei, cu varste intre noua luni si 9 ani, acestea fiind grupele de varsta cele mai afectate de epidemie. La un interval de doua saptamani se vor face evaluari in judete, iar acolo unde lucrurile nu evolueaza, unde sunt in continuare probleme vor fi luate masuri, a precizat ministrul Sanatatii. Numarul total de cazuri de rujeola confirmate in Romania pana vinerea trecuta este de 8.017, in crestere cu 370 fata de saptamana 3 — 9 iulie, cand erau raportate 7.647, potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica (INSP). Cele mai multe cazuri — 1.214 — au fost inregistrate in judetul Timis, 1.109 — in Caras Severin, 999 — in Arad, iar cele mai putine in Maramures — doua, Botosani — trei, Vrancea si Constanta — cate patru. Au fost inregistrate 31 de decese. Cele 31 de persoane care au murit din cauza rujeolei erau din: Timis — opt, Arad — sase, Dolj — sase, Caras Severin — trei si cate una din judetele Bihor, Cluj, Calarasi, Satu Mare, Vaslui, Galati, Mures si din Bucuresti.

A.M.

UPDATE“Am solicitat prefecților să se implice personal. Am discutat despre asumarea unui termen de o săptămână pentru ca în fiecare județ să se facă o evaluare a tuturor comunităților vulnerabile, mă refer aici la acele zone cu acces dificil la serviciile medicale sau în care nu există medici de familie. În aceste comunități este de așteptat ca procentul copiilor vaccinați să fie unul redus. Aceste zone urmează să fie identificate și comunicate Ministerului Sănătății”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan. La nivelul fiecărui județ va fi o echipă interdisciplinară organizată din prefect, reprezentant DSP, reprezentant al Consiliului Județean în relația cu primăriile. De asemenea, am solicitat ca în zonele unde nu există medic de familie, autoritățile locale să organizeze centre de vaccinare urmând să vină personal medical care să imunizeze copiii”, a explicat Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne.Florian Bodog a spus că raportările autorităților privind imunizarea copiilor se vor face la două săptămâni. “Împreună cu MAI am organizat o videoconferință cu toți factorii de decizie locali, este convingerea noastră că acest demers va genera rezultate. (...) Cu acest plan sper că vom limita drastic efectele epidemiei de rujeolă. Am solicitat ferm mobilizarea Direcțiilor de Sănătate, mobilizarea personalului propriu și colaborarea cu toți medicii de familie. (...) Am cerut colegilor din teritoriu ca această campanie să se deruleze într-un ritm accelerat. Voi urmări personal și voi face verificări în teren”, a arătat Florian Bodog. Ministrul a mai spus că mizează și pe sprijinul părinților în această campanie, să se adreseze medicilor de familie pentru a se informa cu privire la vaccinarea copiilor. Florian Bodog a dat asigurări că toate vaccinurile achiziționate de Ministerul Sănătății sunt sigure. Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care un părinte nu dorește să-și vaccineze copilul, Bodog a spus că acesta are dreptul să facă acest lucru, urmând să-și declare refuzul în scris la medicul de familie. "Doresc să aducem echipa medicală lângă comunitățile defavorizate, nu să aducem copiii cu forța la vaccin", a adăugat Bodog.