VESTE BUNA! Ministerul Sanatatii ne asigura, pacientii vor avea acces la peste 2000 de medicamente ieftine
Last Updated on 17/07/2017 by Iulian Gavriluta

MedicamenteAsociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) a avertizat in cursul saptamanii trecute, intr-o conferinta de presa, ca peste 2.000 de medicamente risca sa dispara de pe piata din cauza taxei clawback, care tinde sa creasca spre 30%.

 

Dintre cele peste 2.000 de medicamente, 62% costa sub 25 de lei. Ce inseamna taxa de clawback? Taxa de clawback impune producatorilor de medicamente, nu distribuitorilor si nici farmaciilor sa returneze statului roman o parte din profitul realizat in urma vanzarilor de medicamente compensate, care depasesc suma alocata acestora de la Fondul National de Asigurari. Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) au avertizat, joi, intr-o conferinta de presa, ca peste 2.000 de medicamente risca sa dispara de pe piata din cauza taxei clawback, care tinde sa creasca spre 30%. Dintre cele peste 2.000 de medicamente, 62% costa sub 25 de lei. APMGR cere trecerea la calculul diferentiat al taxei clawback, zisa si ”taxa ghearei” in acest an sau la plafonarea acesteia. O taxa clawback de 30% anualizat inseamna ca industria farmaceutica, producatorii de medicamente, contribuie cu 2,6 miliarde de lei la finantarea medicamentelor din Romania. Presedintele APMGR a sustinut ca aceasta crestere a taxei clawback ar duce la disparitia unor medicamente esentiale pentru milioane de pacienti, mai ales cei cronici, medicamente care se adreseaza unor arii terapeutice de baza pentru boli precum cele cardiovasculare si digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central si ale aparatului respirator. Din 2016 si pana in primavara acestui an, au fost introduse 42 de noi molecule pe lista de medicamente compensate generand un consum suplimentar anual de aproximativ 70 de milioane de lei.

Precizarile MS dupa ce reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) au sustinut ca peste 2.000 de medicamente risca sa dispara de pe piata din cauza taxei clawback "Ministerul Sanatatii este primul si cel mai important avocat al drepturilor pacientilor romani. Sub nicio forma si in niciun fel de circumstante, nu vom accepta ca dreptul pacientilor la medicamente ieftine si de calitate sa fie pus sub semnul intrebarii. In aceeasi masura, sub absolut nicio conditie, nu vom permite ca medicamentele de pe piata romaneasca sa fie afectate in raport cu numarul, cantitatea sau pretul acestora. Ministerul Sanatatii si Guvernul Romaniei au la dispozitie instrumente si mijloace legale, pe care le vor folosi, pentru a se asigura ca accesul cetatenilor la medicamente ieftine si de calitate nu este periclitat", se arata in comunicatul MS.

A.M.