Efectele abuzului de expunere la soare: Arsurile solare si Insolatia. Cum sa ne ferim de cele mai frecvente boli din sezonul cald
Last Updated on 08/07/2017 by Iulian Gavriluta

Bolile expunerii la soareDupa cateva saptamani de vreme destul de monotona si imprevizibila, ne bucuram in sfarsit de zilele insorite de vara cu toate tentatiile estivale, incepand de la imbracaminte lejera, iesiri cu prietenii la terase, plimbari si partide de joaca in parc cu cei mici, plaja la mare (sau la munte), bai racoritoare.

Consecintele abuzului de expunere la temperaturi ridicate si soare, sunt insolatia si arsurile solare.

Ce este insolatia?

Insolatia este rezultatul expunerii la temperaturi ridicate, eventual combinata cu activitati fizice moderate sau intense in cazul persoanelor tinere si pe un teren de alte boli sistemice la varstnici.

Printre factorii care pot contribui la aparitia acestei suferinte sunt: consumul insuficient de lichide necesare pentru termoreglare, alcoolul, tramentele antihistaminice, antihipertensive, antidepresive. Semnele care trebuie sa ne alarmeze sunt ameteala, somnolenta, senzatia de greata, dureri de cap, slabiciune, tulburari de vedere. Acesta este momentul in care trebuie sa actionam si sa intram intr-o incapere racoroasa, sa incercam sa ne linistim pentru cateva minute, intinsi la orizontala, eventual cu picioarele ridicate deasupra nivelului inimii, sa facem un dus racoritor si sa incepem sa consumam cat mai multa apa cu inghitituri mici. Daca situatia se complica generand pierderea starii de constienta, confuzie, temperatura ridicata (40 grade Celsius), frisoane sau daca nu putem bea lichide, este nevoie de o opinie medicala urgenta si eventual tratament simptomatic si fluide intravenos.

Arsurile solare - cauze si tratament

Arsurile solare sunt cauzate de abuzul de expunere la soare si pot avea consecinte imediate si de lunga durata. Sunt de diferite grade, producand de la roseata, usturime, mancarime, bule cu lichid, "cojirea pielii" pana la decolarea de zone extinse de piele, cu umflaturi ale picioarelor, asociate cu alte complicatii sistemice precum hipotensiune arteriala, ritm cardiac accelerat, febra, frisoane, confuzie, infectii.

Ce putem face? In cazul arsurilor usoare, va trebui sa aplicam rapid comprese reci, schimbate frecvent, sa facem bai sau dusuri reci, sa aplicam creme pe baza de mentol, aloe vera, eventual tinute la frigider.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul pot ajuta la calmarea durerii si reducerii umflaturilor picioarelor, atunci cand apar ca urmare a arsurii solare. In situatii severe, asociate cu dureri puternice, decolari extinse de piele, stare de rau etc. este important sa va adresati medicului. Ideal este sa evitam orice tip de arsura solara deoarece persoanele cu piele deschisa la culoare si multe alunite sunt mult mai predispuse la a dezvolta cancer de piele.

8 sfaturi pentru a preveni insolatia si arsurile solare

- Consumul viguros de lichide cand ne expunem la soare si temperaturi ridicate,

- Amanarea activitatilor sportive sau efortului mai intens pentru momente mai racoroase ale zilei.

- Consumarea de apa plata si bauturi sportive imbogatite cu electroliti

- Evitarea bauturilor alcoolice si care contin cafeina (cafea, ceai, cola) care determina deshidratarea

- Vestimentatia aleasa va fi una lejera si de culoare deschisa, ideal este sa purtam o palarie sau sapca, precum si ochelari de soare.

- Expunerea la temperaturi ridicate trebuie facuta treptat, asociata cu dusuri racoritoare frecvente.

- Foarte importanta este crema de fotoprotectie care ar trebui sa aiba un factor de protectie minim 30, aplicata in cantitati generoase, de cateva ori pe zi, care blocheaza atat razele UVB, cat si UVA.

- Trebuie evitata, pe cat posibil, expunerea la soare intre orele 12 si 15, atunci cand emisia de ultraviolete este cea mai daunatoare pentru noi.

O vara cu zile senine fara probleme de sanatate!

A.D.