HEPATITA C – Ce urmeaza? Hepatitele virale pot fi eliminate! Vezi aici care sunt opiniile specialistilor exprimate la o intalnire recenta

Hepatite viraleAsociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) si Centrul pentru Inovatie in Medicina au organizat marti, 4 iulie, o masa rotunda dedicata problematicii hepatitelor cronice virale.Teme precum experienta Romaniei in ceea ce priveste accesul la terapii inovatoare, perspectiva pacientilor in lupta cu boala si pasii de urmat in vederea eliminarii hepatitelor virale au fost ilustrate in prezentarile vorbitorilor – Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel (Institutul “Matei Bals” Bucuresti), Prof. Dr. Liana Gheorghe (Institutul Clinic Fundeni), Dr. Marius Geanta (Centrul pentru Inovatie in Medicina) si Marinela Debu (presedinte APAH-RO).

,,In ultimii ani, s-au facut pasi importanti pentru ca pacientii romani diagnosticati cu hepatita sa aiba acces la cele mai noi terapii. Ca sa va faceti o idee, la lansarea APAH-RO, in 2009, luptam pentru eliminarea listelor de asteptare. Astazi vorbim despre accesul unui numar cat mai mare de pacienti, cu hepatita C, in programul de tratament fara interferon. Din pacate, in ceea ce priveste hepatita B, vaccinul lipseste de pe piata din Romania. Speram ca autoritatile vor identifica, curand, solutii pentru aceasta problema. Accesul la tratament, respectiv vaccinarea, reprezinta elemente cheie in procesul de eliminare a hepatitelor virale, fapt subliniat si de Dr. Gottfried Hirnschall, Directorul Programului Global privind Hepatitele din cadrul OMS, in cadrul primului Summit dedicat Hepatitei (septembrie 2015, Glasgow). In plus, declaratia Aliantei Mondiale a Hepatitei este in acord cu planul de actiune al OMS privind raspunsul sectorului sanatatii la hepatita virala, obiectivul general fiind eradicarea hepatitei virale ca amenintare la adresa sanatatii publice in regiunea europeana pana in 2030”, a declarat Marinela Debu, presedintele APAH-RO.

In cadrul primului Summit dedicat Hepatitei, organizat in septembrie 2015 la Glasgow, participantii si-au propus sa indemne tarile sa dezvolte programe nationale care pot duce la eliminarea hepatitelor virale, pana in 2030, fiind necesar ca acest programe sa includa etape esentiale precum preventia, diagnosticarea si tratamentul. 

,,Saptamana trecuta am avut o discutie la CNAS si s-a luat decizia ca, din 2018, abordarea sa fie complet diferita in ceea ce priveste screeningul si tratamentul hepatitei C. Dorinta este ca, din 2018, sa avem acces liber la tratament, inclusiv pentru F1 si F0”, a declarat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.

Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel a facut referire la un studiu privind cunostintele, atitudinile si practicile populatiei generale privind HIV/SIDA, HBV&HCV, realizat la nivelul populatiei generale (1005 respondenti). Potrivit acestui studiu, doar 37,4% din respondenti au trecut printr-un program de screening pentru hepatita B/C. In ceea ce priveste sistemul de gestionare a problematicii hepatitelor virale, Prof. Dr. Streinu-Cercel, considera drept puncte forte: reteaua de boli infectioase si reteaua de clinici de gastroenterologie, registrul national al hepatitelor virale, istoricul excelent de diagnosticare/terapie/monitorizare, respective existenta consensului la nivelul specialitatii de boli infectioase. Printre punctele slabe ale Romaniei, la acest capitol, se numara: absenta unui obiectiv clar, neacoperirea tuturor genotipurilor, screeningul inconstant si programele insuficiente de educatie si informare.

Prof. Dr. Liana Gheorghe considera ca programul antiviral pentru hepatita C, din perioada 2015 – 2016, a reprezentat o experienta remarcabila pentru prescriptori si pacienti, cu rate excelente de eradicare, tolerabilitate si aderenta. Ea a punctat faptul ca este necesar un plan de actiune national pentru eliminarea hepatitei C - eliminarea restrictiilor in accesul la terapie, introducerea screeningului, cresterea numarului de pacienti eligibili tratati, prevenirea re-infectiei, aplicarea inovatiei terapeutice (toate grupurile de pacienti). 

Dr. Marius Geanta a prezentat principalele etape parcurse, de-a lungul anilor, in accesul la tratament pentru pacientii cu hepatita C, evidentiind progresul realizat in anul 2016 prin implementarea primului contract cost-volum-rezultat pentru hepatita C. Programul a avut o rata de succes terapeutic de aproc. 99%, aproximativ 5.000 de pacienti cu ciroza compensata beneficiind de terapia inovatoare fara interferon. In acest an, tratamentul pacientilor cu hepatita C a fost extins - trei contracte cost-volum-rezultat pentru un total de 12.000 de pacienti, dintre care 2.000 de pacienti cu ciroza decompensata si 10.000 de pacienti cu stadii de fibroza F2 (cu anumite comorbiditati), F3 si F4 (ciroza compensata). In plus, a fost simplificat accesul la tratament, prescrierea terapiei nemaifiind conditionata de aprobarea comisiei de experti constituita la nivelul CNAS.

Prof. Dr. Liana Gheorghe a subliniat faptul ca  infectia cu VHC este singura infectie cronica virala umana vindecabila. In acelasi timp, a aratat ca este esentiala mentinerea unui ficat sanatos in perioada post-tratament, prin prevenirea reinfectiei, monitorizarea pentru riscul progresiei bolii, evitarea expunerii la elemente toxice, evitarea consumului de alcool, respectiv adoptarea unei diete hepatoprotectoare. Printre alimentele recomandate pentru mentinerea unui ficat sanatos se numara: citricele & ciocolata neagra, usturoiul, salatele, ceapa, prazul, pestele, ouale, ciupercile, nucile, alunele si grasimile nesaturate (vegetale). 

Despre APAH-RO

APAH-RO este o entitate neguvernamentala, infiintata in 2009, la initiativa unui grup de pacienti din intreaga tara. Cu sloganul „Pentru drepturile tale!”, organizatia militeaza pentru cresterea gradului de depistare si accesul la tratament. Organizatia militeaza pentru cresterea accesului la tratament a pacientilor cu afectiuni hepatice, desfasurand activitati de informare si sprijin in randul pacientilor cu afectiuni hepatice, a membrilor familiilor, intruniri cu scopul de a sensibiliza in ceea ce priveste importanta depistarii cat mai rapide a hepatitelor cronice virale si a importantei tratamentului facut la timp, tinand cont strict de recomandarile medicilor. APAH-RO este membra a: Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR); European Liver Patients Association (ELPA ); World Hepatitis Alliance (WHA).

E.S.

Scroll to Top