In acest weekend, Buzaul promovat in Noaptea Muzeelor la Muzeul Taranului Roman cu expozitii si filme documentare – Tinutul Buzaului . Privelisti, rosturi, povesti

Tinutul BuzauluiTinutul Buzaului. Privelisti, rosturi, povesti. Expozitie & filme documentare@Noaptea Muzeelor la MȚR. Sambata, 20 mai. Expozitie: 18.00 - 22.00 - (Sala Tancred Banateanu, intrare prin Clubul Țaranului) * Filme documentare: Focul si Lemnul, realizate de Digi World: 18.30 si 20.30 (Clubul Țaranului).

 

In ultimii trei ani, intre Muzeul Țaranului Roman si Geoparcul Ținutul Buzaului s-a infiripat o relatie speciala, mijlocita de cativa specialisti geologi dornici sa afle pe langa povestea pamantului spusa de pietre, si povestea oamenilor, asa cum se intretese ea in istorisirile despre vietile lor ori ale inaintasilor, dar si prin povestile locurilor in care traiesc. Ea a fost posibila printr-un proiect ambitios menit sa propulseze zona in randul siturilor protejate de tip geoparc. Buzoienii cunosc si mai pastreaza vechile intelesuri ale fiecarui loc, asa cum le-au aflat de la stramosii lor. Știu izvoarele bune de baut, ca si izvoarele sarate cele mai potrivite pentru muraturi. Știu sa caute chihlimbarul, pe care il foloseau pentru a-si ghici soarta. Cunosc plantele bune de leac, ce se culeg in rastimpuri bine stiute. Stiu rostul ridicarii de case pentru tot felul de locatari: case batranesti din piatra, lemn sau paianta, case taranesti cu prispe generoase si primitoare, conace boieresti spectaculoase, dar si casute de pomana, date de sufletul celor raposati, casute care adapostesc crucile de pomenire a mortilor, intalnite la rascruci, in fata gospodariilor ori pe camp. Cunosc locurile rele pe care e bine sa le ocoleasca, mai ales pe inserat sau dimineata, la mijitul zorilor. Si isi amintesc povesti care prefac locurile din preajma satelor in taramuri de basm, populate de balauri, capcauni sau uriasi. Expozitia inchipuie intr-o maniera contemporana privelistile, rosturile si povestile din Ținutul Buzaului, cu ajutorul lucrurilor mai vechi sau mai noi facute de maini dibace, lucruri folosite in viata de zi cu zi sau la prilejuri de sarbatoare. Ca o completare a expunerii, vom proiecta filmele documentare, Focul si Lemnul, realizate de Digi World. Proiectiile vor avea loc la Clubul Țaranului, de la orele 18.00 si de la 20.30. #Focul (35 min.). Inspirat de focurile vii din Lopatari, fenomen natural spectaculos si des intalnit in zona, filmul este dedicat pasiunilor de o viata ale oamenilor din zona, avandu-l ca personaj principal pe fierarul Titi Stan, de 85 de ani din Bozioru, care stie sa faca o caruta intreaga, de la A la Z in micul sau atelier. #Lemnul (38 min.) Subiectul filmului documentar este lemnul, materia care inca randuieste viata oamenilor de la nastere si pana la moarte, ii adaposteste, ii hraneste si ii inspira, dar mai ales ii apropie de Dumnezeu, prin bisericile vechi de lemn cares e intalnesc in Ținutul Buzaului.

A.D.

Scroll to Top