PREMIERA IN ROMANIA SI IN BUZAU – Prima infrastructura de colectare deseuri medicale
Last Updated on 17/05/2017 by Iulian Gavriluta

Colectare deseuri medicaleGSK Romania lanseaza prima infrastructura nationala de colectare a inhalatoarelor folosite de la pacienti

• De astazi, romanii care sufera de boli respiratorii si folosesc inhalatoare au la dispozitie prima infrastructura nationala de colectare a acestui tip de deseuri medicale.

 

  • Programul este unic in Romania si reprezinta o initiativade responsabilitate fata de mediu;
  • Sase inhalatoare folosite si aruncate la gunoi genereaza aceeasi amprenta de carbon ca o masina condusa in jurul lumii ;
  • Pacientii pot aduce inhalatoarele goale, de orice tip, in recipientele de colectare amplasate in farmaciile Ropharma, Richter sau Sensiblu din tara, pentru a fi eliminate ulterior din natura.

Bucuresti, 16 mai 2017 – GSK Romania lanseaza la nivel national prima infrastructura de colectare a inhalatoarelor folosite direct de la pacienti, cu scopul de a reduce emisiile cu efect de sera si amprenta de carbon, de a limita acumularile de deseuri si de a proteja sanatatea populatiei, prin evitarea contaminarii solului cu potentiale virusuri ramase pe dispozitivul inhalator. 

Programul este desfasurat in parteneriat cu Societatea Romana de Pneumologie, Colegiul Farmacistilor, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (C.O.P.A.C.), Societatea Nationala de Medicina Familiei si Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.

Incepand din mai si pana in decembrie 2017 inclusiv, romanii pot aduce inhalatoarele folosite sau expirate, de orice tip sau marca, in cele peste 200 de puncte de colectare amplasate in farmaciile Ropharma, Richter si Sensiblu din intreaga tara pentru a fi eliminate ulterior definitiv din natura. Lista completa a farmaciilor este disponibila pe www.colectaminhalatoare.gsk.ro. Pentru judetul Buzau punctul de colectare se afla la farmacia SENSIBLU nr.8 din incinta Policlinicii „N. Titulescu”, str. B-dul N. Titulescu nr.18.

Deseurile colectate sunt eliminate ulterior printr-un proces de incinerare ecologica, prin intermediul unei companii specializate in managementul deseurilor medicale.

De asemenea, programul atrage atentia asupra impactului de mediu al acestor deseuri. Astfel, doar sase inhalatoare folosite si aruncate la gunoi genereaza aceeasi amprenta de carbon ca o masina condusa in jurul lumii.

Programul Colectam Inhalatoare a fost derulat in faza pilot in 2013 – 2014, timp de sase luni, numai in Bucuresti, iar circa 7000 de inhalatoare folosite au fost aduse de pacienti pentru colectare si eliminare. 

In Romania, daca fiecare pacient cu boli respiratorii ar aduce inhalatoarele folosite in punctele de colectare, pentru incinerare ecologica, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2 , intr-un an.  Altfel, aceasta cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensata cu ajutorul oxigenului produs in decurs de un an de 2.831 hectare de padure de stejari – adica de 25 de ori marimea Parcului Herastrau  din Bucuresti.La nivel mondial, acest tip de deseuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de CO2 . Prin incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu (amprenta de CO2e) provocat daca acestea ar fi aruncate in natura este redus cu 99%.

Potrivit unei analize desfasurate de GSK in Marea Britanie , in fiecare inhalator cu aerosol aruncat raman reziduuri de gaz nefolosit de catre pacient , care, atunci cand ajung in natura, provoaca un efect de sera de peste 1.430 de ori mai mare decat cel al emisiilor de carbon. Prin programul Colectam Inhalatoare, GSK Romania devine singura companie farmaceutica ce ofera o infrastructura de colectare a deseurilor medicale de la pacienti - un pas esential pentru reducerea emisiilor de CO2 si a efectului de sera, responsabile pentru schimbarile climaterice .

“Protejarea mediului este o directie stategica esentiala pentru business-ul GSK Romania, iar programul Colectam Inhalatoare se subscrie angajamentului GSK pe termen lung. In calitate de companie responsabila, ne asumam ca avem grija de impactul produselor noastre inclusiv dupa ce acestea au fost utilizate si suntem mandri ca reusim sa venim in sprijinul intregii comunitati, colectand aceste deseuri indiferent de marca”, a declarat Dana Constantinescu, Corporate Affairs and Communication Director GSK Romania.

“Ne bucuram sa fim partenerii acestui program care ofera o abordare sustenabila in prevenirea si tratarea bolilor respiratorii si contribuie la un mediu mai curat si mai sanatos. Poluarea este unul dintre principalii factori care cauzeaza cele mai raspandite boli respiratorii, astmul si BPOC-ul. Initiativele pentru protejarea mediului reprezinta noi resurse de a lupta impotriva lor, dar si pentru a respira cu totii un aer mai bun”, a declarat Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Presedinta Societatii Romane de Pneumologie. Proiectul este dezvoltat de GSK la nivel global sub numele Complete the Cycle in peste 13 tari, printre care si Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Cehia, Ungaria, Chile, Australia, Spania, Grecia si Romania.

Pentru mai multe detalii despre program, vizitati www.colectaminhalatoare.gsk.ro.

GSK Romania este  una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al carei portofoliu are la baza o substantiala activitate de cercetare si dezvoltare. GSK se dedica imbunatatirii calitatii vietii oamenilor, ajutandu-i sa realizeze mai multe, sa se simta mai bine si sa traiasca mai mult. Pentru mai multe informatii, vizitati www.gsk.ro si www.gsk.com. 

E.S.