NOU! Fermierii vor avea COSTURI ZERO pentru apa folosita la irigat

Plata zero irigatiiParlamentul a aprobat de curand, cu 219 voturi pentru, niciun vot impotriva si 54 de abtineri, proiectul de lege prin care fermierii vor beneficia de costuri zero pentru apa folosita la irigat. Vestea cea buna a fost data fermierilor de Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

 

Conform legii, ANIF-ul asigura un nivel optim al apei pentru irigatii, la solicitarea beneficiarilor, in urmatoarele conditii:

a) pe baza de contracte pentru asigurarea unui nivel optim al apei pentru irigatii la statiile de punere sub presiune pentru care se solicita functionarea, cu executare succesiva, incheiate pe termen lung, denumite in continuare contracte multianuale;

b) pe baza de contracte pentru asigurarea unui nivel optim al apei pentru irigatii la statiile de punere sub presiune pentru care se solicita functionarea, pentru un sezon de irigatii, denumite in continuare contracte sezoniere.

Agentia calculeaza si percepe tarfi pentru evacuarea apei din orezarii, care cuprinde cheltuielile cu energia electrica consumata. Orice beneficiar care are acces la o amenajare de irigatii functionala aflata in administrarea Agentiei poate incheia cu aceasta contracte multi-anuale/sezoniere. In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 15-20% din totalul suprafetei arabile.

E.S.