PLATIM MAI MULT pentru anumite alimente. Vezi aici topul scumpirilor

Scumpiri alimenteTOPUL MAJORARILOR! Cartofii si legumele si fructele proaspete au avut preturi mai mici in luna august, comparativ cu iulie 2017, in timp ce ouale si untul s-au scumpit cel mai mult.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), cartofii s-au ieftinit cu 9,71%, legumele si conservele de legume cu 11,62%, iar fructele proaspete cu 9,24%. De asemenea, au mai fost consemnate scaderi ale preturilor la produsele de franzelarie, malai si ulei comestibil de 0,08%, la conserve si alte produse din peste de 0,06%, la tuica, rachiuri si alte bauturi de 0,03%, la sapun de rufe de 0,13% sau la abonamentul radio-tv de 0,03%.

In acelasi timp, cresteri semnificative ale preturilor au fost inregistrate la oua, cu 1,73%, unt - 1,33% si fasole boabe, cu 1,2%. Tot in august 2017 s-au mai scumpit carnea de porc, cu 0,35%, carnea de pasare cu 0,3%, preparatele din carne - 0,35%, laptele de vaca - 0,28%, brânza - 0,27% si mierea de albine, cu 0,28%. Pe grupe, s-a consemnat o crestere de 0,2% la preturile serviciilor, de 0,14% la marfurile nealimentare si o scadere de 0,86% la marfuri alimentare.

INFLATIE IN CRESTERE

Rata anuala a inflatiei a fost de 1,2% in august 2017, in scadere cu 0,22% comparativ cu nivelul de la finalul lunii iulie 2017, mai arata datele INS, citate de Agerpres. In iulie 2017, rata anuala a inflatiei a fost de 1,4%, in crestere comparativ cu 0,85% in luna anterioara. Banca Nationala a României (BNR) a revizuit la inceputul lunii august 2017 prognoza de inflatie pentru finalul acestui an la 1,9%, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 1,6%, in scadere cu 0,1%. Calculata la taxe constante, rata inflatiei va atinge 2,9% in decembrie 2017, valoare situata peste tinta centrala de inflatie, de 2,5%. Pentru finalul anului 2018, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 3,2%, de la 3,1% anterior, iar pentru finalul primului semestru din 2019 se asteapta la o rata a inflatiei de 3,5%.

Sursa: agerpres.ro

A.M.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Continut recomandat