FOTO - Noi constructii suspecte din punct de vedere legal pe mosiile Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei. Anexa de la Biserica Greci

biserica constructie ilegalaIntr-un articol recent semnalam un grav deficit de legalitate in ceea ce priveste respectarea legislatiei cu privire la zonele de protectie a monumentelor istorice, si anume ridicarea unei constructii de cult in incinta Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, constructie care nu detine un raport de cercetare arheologica,

executat conform Standardelor si Procedurilor arheologice instituite prin OMCC nr. 2392/2004 si, drept urmare, era exclusa eliberarea Certificatului de descarcare de sarcina arheologica, in conformitate cu art. 5, alin. (3) din O.G. nr. 43/2000. (vezi : http://www.newsbuzau.ro/social/11130-foto-a-incalcat-arhiepiscopia-buzaului-si-vrancei-legea-nr-422-din-18-iulie-2001-privind-protejarea-monumentelor-istorice).

 

Situatia de la Arhiepiscopie o intalnim si in zona de protectie a altui monument istoric, si anume la Biserica Greci (zisa si „Negustori“), unde, in curand, se apropie de finalizare o anexa spre a deservi unor necesitati ale lacasului de cult. Consultand arheologii de la Muzeul Judetean Buzau, aflam ca nici in acest caz nu s-a facut o solicitare pentru o descarcare de sarcina arheologica, asa cum prevede legislatia in domeniu. Si in acest caz intrebam DirectiaJudeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural-National Buzau: cum a putut elibera avizul de constructie pentru anexa din incinta Bisericii Greci? Cum a procedat la Arhiepiscopie?! Tinem sa semnalam pentru cititorii nostri faptul ca zona in care este amplasat asezamantul ecleziastic este de o mare importanta pentru istoria medievala locala si, nu in ultimul rand, pentru istoria urbanismului local.

Potrivit istoricilor, cat si arhitectilor specializati in istoria urbana, reperele planimetrice tind sa indice cu titlu ipotetic zona din apropierea Biserici Greci ca fiind unul dintre nucleele care au stat la baza inceputurilor Buzaului medieval. Este de mentionat si faptul ca biserica se afla in vecinatatea pietei de marfuri a targului medieval, spatiu care reprezenta elementul-cheie al asezarii urbane. Potrivit unor surse de la finalul secolului al XIX-lea, prin sapaturi cu totul intamplatoare, au fost reperate portiuni de fortificatie care ar fi inconjurat asezamantul ecleziastic in secolele al XVI-lea – al XVIII-lea. In acest sens, putem considera ca orice sondaj arheologic  in aceasta zona constituie o oportunitate pentru a descoperi posibile urme ale trecutului medieval, adaugand noi informatii, mai ales in situatia in care cercetarea siturilor medievale din perimetrul vechiului targ medieval al Buzaului este sporadica, lasand multe pete albe in durata lunga a timpului.

Vedem insa ca domniile lor nu sunt interesate de astfel de amanunte „banale“, pe care ma caznesc sa le evoc aici. Domniile lor au alte preocupari. Domniile lor isi conserva interesele. Si treaba merge, domnilor! Cu secularizare sau fara secularizare, ocupam iarasi pozitii. Statul tolereaza. Ce sa faci!? Interese reciproc avantajoase. De ce se intampla toate acestea? De ce o institutie nu raspunde in fata legii? Ca de!, presa scrie de ani si ani. Pentru ca devianta a fost tolerata. Pentru ca Biserica a fost stimulata, dupa 1989, sa se comporte ca un stat in stat. Pentru ca statul a permis ilegal un gen de autonomie teritoriala a Bisericii. A permis, domnilor, dar a permis pe banii nostri. Si voi, cetatenii? Care cetateni? Voi, populatie? Tacere!

Ce ne ramane sa facem noua, cei care nu suntem politically correct“, altfel zis, greu guvernabili? Sa scriem articol dupa articol. Ei si?! Intra la dosarul de defaimari. Nu, domnilor, intra la dosarul de normalitate si de bun simt! Da, suntem consecventi in a adauga permanent cate ceva la acest dosar. Este semnul ca noua ne pasa. Si mai este ceva: simtim o enorma placere sa va stimulam nervozitatea si sa va subminam aura voastra de autointitulati  „stapani“. Aveti ceva impotriva?

Adrian Constantin

 

 

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează